Eρχεται στα τέλη του 2023 το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής
Το ηλεκτροκίνητο Sion θα λειτουργεί επικουρικά και με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.

Eρχεται στα τέλη του 2023 το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής

Η ιδέα μιας παρέας φίλων, που γεννήθηκε σε ένα γκαράζ του Μονάχου, μετουσιώθηκε στο πρώτο ηλιακό μοντέλο μαζικής παραγωγής, το οποίο ονομάζεται Sion και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο με τιμές από περίπου 25.000 ευρώ.

Έχει περάσει μία πενταετία από την παρουσίαση του πειραματικού ηλιακού μοντέλου Sion της νεοφυούς επιχείρησης Sono Motors με έδρα το Μόναχο. Πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε επιτέλους η γερμανική φίρμα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης με τον άκρως διαφωτιστικό τίτλο ‘’Celebrate the Sun’’ το τελικό ντιζάιν του Sion, που φιλοδοξεί να αναδειχθεί από το 2023 και μετά στο πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής με επικουρική κινητήρια δύναμη την ηλιακή ενέργεια.

 

Το οπτικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την επαναστατική τεχνολογία του Sion, καθώς παραπέμπει σε ένα σχεδιαστικά ουδέτερο οικογενειακό βαν τύπου π.χ. ενός VW Touran. Οι σχεδιαστικές διαφορές του μοντέλου παραγωγής από εκείνες του πρωτοτύπου εντοπίζονται κυρίως στα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, στην ανασχεδιασμένη πέμπτη πόρτα και στις λαβές των θυρών, ενώ στο εσωτερικό προβλέπονται νέα καθίσματα και μεγαλύτεροι αποθηκευτικοί χώροι.

 

Eρχεται στα τέλη του 2023 το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής
Το ντιζάιν του αμαξώματος παραπέμπει σε ένα πρακτικό οικογενειακό βανάκι.

 

Ωστόσο, η πραγματική επανάσταση κρύβεται στο αμάξωμα του Sion, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί 456 φωτοβολταϊκά στοιχεία για την αυτόνομη τροφοδοσία του οχήματος με ηλιακή ενέργεια και τη δυνατότητα πραγματοποίησης μικρών διαδρομών αποκλειστικά με αυτήν.  Το Sion εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα και με μία μπαταρία χωρητικότητας 54 kWh, ενώ προσφέρει μία αυτονομία 305 χιλιομέτρων που μπορεί να αυξηθεί κατά μέσο όρο 112 χιλιόμετρα την εβδομάδα με τη συμπληρωματική ενέργεια από τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία του αμαξώματος. Υπό ιδανικές συνθήκες ηλιοφάνειας αγγίζει μάλιστα η επιπρόσθετη εβδομαδιαία αυτονομία του τα 245 χιλιόμετρα και –εφόσον κινείται κατά κύριο λόγο σε αστικό περιβάλλον- χρειάζεται σε πολύ αραιότερα διαστήματα φόρτιση σε σχέση με ένα τυπικό ηλεκτροκίνητο όχημα παρόμοιας κατηγορίας και με μπαταρία παρεμφερούς χωρητικότητας.

 

Eρχεται στα τέλη του 2023 το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής
Στο εσωτερικό και στο κόκπιτ του Sion έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά, που προέρχονται από την ανακύκλωση πλαστικών, κλπ.

 

Σημαντική είναι επίσης και η δυνατότητα του Sion να εφοδιάζει με την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία του ηλεκτρονικές συσκευές, το σύστημα φωτισμού ενός κτιρίου ή άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Μιλάμε δηλαδή για μία μικρή μονάδα παραγωγής βιώσιμης ενέργειας, που κινείται πάνω σε τροχούς. Αυτή την εποχή κατασκευάζει η Sono Motors στο Μόναχο ένα στόλο πρωτοτύπων του Sion, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δοκιμών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και τεστ σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, όπως επίσης στα απαραίτητα από τον νόμο Crash Tests. Το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του ηλιακού μοντέλου από την εταιρεία Valmet στη Φινλανδία, ενώ η γερμανική μάρκα εκτιμά ότι θα πουλήσει την επόμενη επταετία περίπου 275.000 καινούργια Sion.

 

Eρχεται στα τέλη του 2023 το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής
Στο αμάξωμα του Sion έχουν ενσωματωθεί 456 φωτοβολταϊκά στοιχεία.

 

Το ενδιαφέρον για το Sion είναι μεγάλο, καθώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου το είχαν παραγγείλει πάνω από 19.000 ιδιώτες με μέση προκαταβολή γύρω στα 2.300 ευρώ ανά όχημα, ενώ η τελική τιμή του πρώτου ηλιακού μοντέλου μαζικής παραγωγής υπολογίζεται ότι θα ξεκινά λίγο πάνω από τις 25.000 ευρώ. Η Sono Motors δεν αρκείται όμως μόνο στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά φιλοδοξεί να εφοδιάσει με φωτοβολταϊκά πάνελ και μία σειρά άλλων οχημάτων, όπως λεωφορεία, φορτηγά, κλπ., ώστε να αυξήσει την ηλεκτρική αυτονομία τους και να μειώσει θεαματικά το κόστος χρήσης τους και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την κίνησή τους.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ford Kuga Plug-in Hybrid

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ford Kuga Plug-in Hybrid