5 συμβουλές για να ταξιδέψουμε το Πάσχα με το αυτοκίνητο χωρίς καβγάδες

5 συμβουλές για να ταξιδέψουμε το Πάσχα με το αυτοκίνητο χωρίς καβγάδες

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τoυς καβγάδες και τους τσακωμούς μεταξύ των επιβατών ενός αυτοκινήτου. Ο οδηγός μπορεί ωστόσο να κάνει το ταξίδι μία ευχάριστη εμπειρία τηρώντας ορισμένους απλούς κανόνες.

Όταν είμαστε μόνοι μας μέσα στο αυτοκίνητο, μπορούμε να οδηγούμε όπως θέλουμε –πάντα στο πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας–, να ακούμε τη μουσική που μας αρέσει και γενικότερα δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα συνεπιβάτη για τη συμπεριφορά μας.

 

Στις γιορτινές περιόδους ωστόσο, όπως τώρα, το Πάσχα, μοιραζόμαστε συχνά το τετράτροχο βασίλειό μας με την οικογένεια ή τους φίλους μας και μάλιστα για αρκετές ώρες, όταν ο προορισμός μας βρίσκεται αρκετά μακριά.

 

Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού μπορεί να γίνει εύκολα τοξική και να προκληθούν έντονοι καβγάδες μεταξύ του οδηγού και των υπόλοιπων επιβατών του οχήματος, αν ξεπεραστούν κάποια όρια.

 

Η Nissan πραγματοποίησε μία άκρως διαφωτιστική διαδικτυακή έρευνα μεταξύ 2.000 οδηγών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία, οι οποίοι μεταφέρουν συχνά με το Ι.Χ. τους επιβάτες, και τους ρώτησε ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες τσακωμού μαζί τους. Το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε ως πρώτο λόγο για καβγά τη χρήση κινητού τηλεφώνου, στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι επικίνδυνες προσπεράσεις με ποσοστό 39%, τρίτο κατατάχθηκε το απότομο φρενάρισμα με 35% και τέταρτη αιτία τσακωμού ήταν η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα με 32%.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα –και όχι μόνον– μπορούμε να ορίσουμε και τους εξής πέντε κανόνες, ώστε να διατηρήσουμε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητό μας και να μη μαλώσουμε με την οικογένεια ούτε να χαλάσουμε τις καρδιές μας με τους φίλους συνεπιβάτες μας.

 

Τα χέρια στο τιμόνι

Αφήστε το κινητό στην κονσόλα και αποφύγετε τα τηλεφωνήματα την ώρα της οδήγησης. Αν είναι κάτι επείγον και σημαντικό, επιλέξτε το σύστημα ανοιχτής ακρόασης για να νιώθουν οι συνεπιβάτες σας πιο ασφαλείς. Οι τελευταίοι μπορούν επίσης να αναλάβουν την πληκτρολόγηση και την αποστολή μηνυμάτων ή να ψάξουν στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι και τη διαδρομή σας.

 

Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας

Όταν κολλάμε πίσω από προπορευόμενα οχήματα, που κινούνται πιο αργά, δεν εκνευρίζουμε μόνον τους οδηγούς τους, αλλά και τους συνεπιβάτες μας. Πρόκειται για μία κακή και επικίνδυνη οδηγική συνήθεια, που μπορεί να προκαλέσει εύκολα καβγά μέσα στο αυτοκίνητο. Άρα φροντίζουμε να διατηρούμε ασφαλείς αποστάσεις και να ενεργοποιούμε το Cruise Control στα αυτοκίνητα, που διαθέτουν ένα τέτοιο σύστημα, επειδή δεν ρυθμίζει μόνον την ταχύτητα, αλλά κρατά σταθερή και την απόσταση από τα οχήματα μπροστά μας.

 

Κάνουμε διαλείμματα

Όσο περισσότερη ώρα βρισκόμαστε στο τιμόνι, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι χρόνοι αντίδρασής μας, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο σε περιπτώσεις που χρειάζεται έγκαιρο και δυνατό φρενάρισμα του αυτοκινήτου. Επίσης ο κουρασμένος οδηγός εκνευρίζεται ευκολότερα, αν του κάνεις παρατήρηση για ενδεχόμενα λάθη του και ο καβγάς προκύπτει ξαφνικά από το πουθενά. Γι' αυτό είναι σωστό να κάνουμε διάλειμμα περίπου κάθε δύο ώρες και μάλιστα πρόκειται για μία καλή ευκαιρία να αλλάξει και ο οδηγός.

 

Προσπερνάμε όταν και όπως πρέπει

Η προσπέραση ενός πιο αργού οχήματος απαιτεί υπομονή και οφείλει να γίνεται σε σημεία όπου επιτρέπεται και έχουμε πλήρη εικόνα του δρόμου και της κυκλοφορίας. Αν δεν ισχύουν αυτά, τότε αποφεύγουμε οποιοδήποτε ρίσκο, που μπορεί να εκνευρίσει τους συνεπιβάτες μας. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι τελευταίοι νιώθουν ακόμη πιο ανασφαλείς από τον οδηγό σε κάθε προσπέραση, αφού δεν έχουν καθρέπτες στη διάθεσή τους για τον έλεγχο των πίσω οχημάτων, ενώ –ανάλογα με τη θέση τους– δεν έχουν πλήρη εικόνα για την αντίθετη κυκλοφορία.

 

Μουσικός συμβιβασμός

Θυμηθείτε ότι δεν ταξιδεύετε μόνος σας, άρα μην επιλέξετε αυθαίρετα τη μουσική και το podcast που σας αρέσει προσωπικά γιατί είναι πολύ πιθανό να μαλώσετε με τους υπόλοιπους επιβάτες. Φροντίστε λοιπόν να συνεννοηθείτε μαζί τους και να βρείτε σταθμούς με μουσική και εκπομπές κοινής αποδοχής, ώστε να χαλαρώσετε και να νιώσετε ευχάριστα.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ford Kuga Plug-in Hybrid

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ford Kuga Plug-in Hybrid