Μειώνεται το ενδιαφέρον στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μειώνεται το ενδιαφέρον στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Το Ισραήλ οδεύει προς την 5η εκλογική αναμέτρηση σε 3 χρόνια.
0

ΤΟ ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ ΠΗΓΗ ΕΝΤΑΣΗΣ
Οι λιθουανικές αρχές απαγόρευσαν τη διαμετακόμιση (transit) αγαθών μέσω της επικράτειάς της, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ, που είναι ρωσικό έδαφος. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαίτησε από τη Λιθουανία να ανακαλέσει αμέσως την κίνηση που χαρακτήρισε «ανοιχτά εχθρική», δηλώνοντας: «Εάν η διαμετακόμιση εμπορευμάτων μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως στο εγγύς μέλλον, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων».

Η Λιθουανία αποσαφήνισε ότι απλώς εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ, απαγορεύοντας μόνο τη διαμετακόμιση απαγορευμένων προϊόντων από τις κυρώσεις (άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας).

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλυψε καταρχάς το Βίλνιους, λέγοντας ότι η Λιθουανία απλώς εφαρμόζει το καθεστώς κυρώσεων. 

Ωστόσο, πρόσθεσε, ανησυχεί «πάντα για τα ρωσικά αντίποινα», και ότι «θα ελέγξουμε εκ νέου τις νομικές πτυχές προκειμένου να εξακριβώσουμε ότι είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με κάθε είδους κανόνα». 

Η φόβος της κλιμάκωσης είναι υπαρκτός. Ωστόσο, από τη μια, τα ρωσικά αντίποινα δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι η Λιθουανία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, η διαμετακόμιση αφορά τη μεταφορά αγαθών ενδοκρατικά και υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που τη διασφαλίζουν. 

Το Καλίνινγκραντ (πρώην Κένιξμπεργκ), όπου έχει την έδρα του ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής Θάλασσας, έχει πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκους, και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: The Guardian, Le Monde

KALINIGRAD Facebook Twitter
Το Καλίνινγκραντ (πρώην Κένιξμπεργκ) ανήκει στη Ρωσία και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

• • •

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕΣ
Να αποχαιρετήσουμε το Παρίσι που ξέραμε. Όχι, ο Πύργος του Άιφελ θα παραμείνει στη θέση του, όπως το Λούβρο και η Παναγία των Παρισίων.

Το Παρίσι, όμως, του Ζακ Σιράκ και του Ζαν Τιμπερί της παραδοσιακής δεξιάς, και το Παρίσι των σοσιαλιστών, Μπερτράν Ντελανοέ και Αν Ινταλγκό, που μοιράστηκαν τη δημαρχία του επί μισό αιώνα, δεν εξέλεξε ούτε έναν δεξιό ή σοσιαλιστή βουλευτή.

Το 2017, ο θρίαμβος του Εμ. Μακρόν στις προεδρικές εκλογές προκάλεσε σαρωτικό κατακλυσμό και στις βουλευτικές εκλογές στο Παρίσι. Στις 18 εκλογικές περιφέρειες, το κόμμα του, La République en Marche (LRM), είχε εκλέξει 13 βουλευτές. Η αριστερά είχε κερδίσει δύο εκλογικές περιφέρειες, και η κλασική δεξιά τρεις. Ο 18ος βουλευτής ανήκε στο «Δημοκρατικό Κίνημα», ενώ αργότερα ένας δεξιός μετακινήθηκε στο LRM.

Στις εκλογές της Κυριακής, εκλέχτηκαν 9 βουλευτές από την προεδρική παράταξη «Μαζί» και 9 από τον αριστερό συνασπισμό, Nupes, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, αλλά κανένας από το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν υπάρχει στους εκλεγέντες της αριστεράς.

Δεν μπορεί κανείς να γενικεύσει. Η προέλαση της Λεπέν, η σχετική συγκράτηση των δυνάμεων της δεξιάς παρά τη συντριβή της στις προεδρικές εκλογές, και η δυνατότητα αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας από τους σοσιαλιστές πρέπει να μας κάνουν επιφυλακτικούς σε γενικά συμπεράσματα. 

Ούτε, όμως, να αγνοήσει το γεγονός ότι στην πόλη που κτυπά η καρδιά της Γαλλίας κυριαρχεί πλέον ένα δίπολο, το οποίο ελάχιστη σχέση έχει με τους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς που κυριάρχησαν επί εξήντα χρόνια.

Πηγή: Le Monde, Le Point

• • •

ΚΟΥΡΑΖΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μειώνεται συνεχώς το ενδιαφέρον στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.

Εξίσου εύγλωττα είναι τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ιστότοπος Axios.

Από την έναρξη του πολέμου μέχρι το τέλος Μαΐου, οι αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (λάικς, σχόλια, κοινοποιήσεις) σε ειδησεογραφικά άρθρα με αντικείμενο την Ουκρανία μειώθηκαν από 109 εκατ. σε 4,8 εκατ., ήτοι κατά 22 φορές.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται στον όγκο της κάλυψης από τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ο οποίος μειώθηκε σταθερά από 520.000 άρθρα την πρώτη εβδομάδα του πολέμου σε 70.000 την τελευταία του Μαΐου.

Το ενδιαφέρον για τη διένεξη του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ υπήρξε περίπου 6 φορές μεγαλύτερο από την Ουκρανία, σε διάστημα 6 εβδομάδων τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακό στον πόλεμο της Ουκρανίας, η πτωτική τάση τού ενδιαφέροντος διεθνώς θα συνεχιστεί, βοηθούντων των καλοκαιρινών διακοπών και των οικονομικών προβλημάτων που βαραίνουν στα νοικοκυριά. Αυτό είναι ένα από τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν στον αγώνα που δίνουν οι Ουκρανοί για την πατρίδα τους.

Πηγή: Axios

UKRAINE Facebook Twitter
Η μείωση του ενδιαφέροντος για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται και από τις σχετικές διαδράσεις στα κοινωνικά μέσα.

• • •

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η νίκη του Γκουστάβο Πέτρο στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας αποτελεί ασφαλώς μείζον πολιτικό γεγονός για τη χώρα, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την πρόσφατη μετακίνηση προς τα αριστερά της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ (2019), του Περού Πέδρο Καστίγιο (2021), της Χιλής Γκαμπριέλ Μπορίκ (2021), της Βολιβίας Λουίς Άρτσε (2021) εκλέχτηκαν τα τρία τελευταία εν μέσω μεγάλων εντάσεων. Όλοι αυτοί, καθώς και οι πρόεδροι του Μεξικού και της Βεζενουέλας χαιρέτησαν τη νίκη του Πέτρο.

Αν ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, κερδίσει τον εν ενεργεία ακροδεξιό πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, στις εκλογές του Οκτωβρίου, από τον οποίο προηγείται με διψήφιο ποσοστό, η πλειονότητα των Λατινοαμερικανών θα έχει στραφεί προς τα αριστερά.

Το αν στα προγράμματα όλων αυτών υπερισχύει η ιδεολογία και όχι ο λαϊκισμός είναι ζητούμενο, αλλά η καταψήψιση των δεξιών αντιπάλων είναι γεγονός.

• • •

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΗ
Πριν από πενήντα χρόνια, έχοντας ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου 1972, στις 16 Ιουνίου 1972 ολοκληρώθηκε στη Στοκχόλμη η πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (UNCHE). 

Για πρώτη φορά, το περιβάλλον και η πιθανότητα τα δεσπόζοντα αναπτυξιακά πρότυπα να αλλοιώσουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη αναδείχθηκαν σε παγκόσμιο ζήτημα.

Ως οικοδεσπότης, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ούλοφ Πάλμε, στην ομιλία του επέκρινε ανοιχτά τον βιομηχανικό κόσμο για την οικολογική και οικονομική του εκμετάλλευση, η οποία προκαλεί τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα στον κόσμο εις βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών. Παρότι η κριτική του αποτύπωνε τις εντάσεις μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, οι 114 κυβερνήσεις που εκπροσωπήθηκαν στη Στοκχόλμη κατέληξαν σε μια αξιόλογη Διακήρυξη Αρχών, καθώς και σε θεσμικές ρυθμίσεις για τη διεθνή συνεργασία στην προστασία του περιβάλλοντος, η κυριότερη από τις οποίες υπήρξε η δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

Πηγή: Environment & Society Portal 

INDIRA GANDHI Facebook Twitter
Η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι μιλώντας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον το 1972 είπε ότι η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή μόλυνσης.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ