ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΚΟΣ

Με απόφαση του ιατρού του Καπιτωλίου επανέρχονται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους του, η χρήση των οποίων είχε καταργηθεί πριν από έξι βδομάδες. Ο λόγος είναι ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων την προηγούμενη βδομάδα, και ειδικότερα το ότι βρέθηκαν θετικοί δύο βουλευτές και ένας διπλοεμβολιασμένος βοηθός της Πελόζι.

 

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Ρεπουμπλικάνος, Κέβιν Μακάρθι, έγραψε σε τουίτ ότι η υποχρεωτική μάσκα δεν βασιζόταν στην επιστήμη, αλλά σε πολιτική απόφαση.

 

Όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν να το σχολιάσει, η Νάνσι Πελόζι απάντησε: «He’s such a moron», το οποίο σε τρέχοντα ελληνικά σημαίνει «Είναι μεγάλος στόκος».

 

Νάνσι Πελόζι Κέβιν Μακάρθι.
Η Νάνσι Πελόζι και ο Κέβιν Μακάρθι.

 

• • •

 

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΣΑΣ 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech πέφτει από το 96% στο 84% σε 6 μήνες, σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει περάσει ακόμη από κρίση.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη σε περισσότερα από 44.000 άτομα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την αποτροπή μολύνσεων που προκαλούν ακόμη και μικρά συμπτώματα δείχνει να μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 6% κάθε 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

 

Τα καλά νέα είναι ότι το εμβόλιο έχει 97% αποτελεσματικότητα όσον αφορά τις σοβαρές νοσήσεις.

 

Από την άλλη, αν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζει να μειώνεται με το ρυθμό που εντοπίζει το άρθρο, θα πέσει σε 18 μήνες κάτω από το 50%, το οποίο αποτελεί το ορόσημο για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού.

 

Αυτό που παίζει είναι πότε θα αρχίσει να χορηγείται η τρίτη δόση, που συναρτάται με τον ρυθμό μείωσης της αποτελεσματικότητας, και στηρίζει τον ισχυρισμό της Pfizer ότι δεν είναι επαρκείς οι δύο δόσεις.

 

Να προστεθεί, επίσης, ότι, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, όπου το στέλεχος Δέλτα κυριαρχεί, οι δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικές όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής ασθένειας: 88% έναντι της νοσηλείας και 91% έναντι σοβαρής νόσησης. 

 

Αλλά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μόνον 39%, το οποίο αποτελεί εκτίμηση προς τα κάτω σχετικά με το 64% προ δύο εβδομάδων που είχε δώσει το υπουργείο. Ειδικότερα, όσο πιο πίσω πάμε στο πότε πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός τόσο μειώνεται: 75% για όσους εμβολιάστηκαν πλήρως τον Απρίλιο, 16% τον Ιανουάριο.

 

Είναι αυτονόητο ότι απαιτούνται νέες μελέτες, καθώς θα συσσωρεύονται δεδομένα. Ο εμβολιασμός παραμένει το απολύτως κύριο (αλλά όχι το μόνο) μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αναμνηστική δόση αργά ή γρήγορα θα καταστεί αναγκαία. Το πότε είναι άγνωστο προς το παρόν. 

 

Πηγή: StatNews, CNBC

 

• • •

 

ΜΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Ούτε BMW ούτε οπλοπολυβόλα. Ένας καλοντυμένος 50ντάρης έφθασε στο κοσμηματοπωλείο Chaumet με ηλεκτρικό πατίνι, απείλησε το προσωπικό με πιστόλι, και αποχώρησε ήσυχα με το πατίνι του και κοσμήματα αξίας τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ.

 

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και η γαλλική αστυνομία τον συνέλαβε μαζί με τον συνεργό του σε ένα λεωφορείο με κατεύθυνση τη Σερβία. Στους δύο, μάλλον Μαυροβούνιους, ληστές βρέθηκε μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων.

 

Καινοτομίες οι ληστές, καινοτομίες και η αστυνομία. Σύντομα, εντόπισε το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν και το λεωφορείο που πήραν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

 

Όσο έξυπνο κι αν θεωρούν τον εαυτό τους επίδοξοι ληστές, η συμβουλή προς αυτούς είναι μία: ποτέ μην υποτιμάτε την αστυνομία. Είναι πολύ πιο έξυπνη από εσάς.

 

Στο τουίτ, ο ληστής αποχωρεί με τα κλοπιμαία όπως τον κατέγραψε κάμερα ασφαλείας.

 

 

• • •

 

ΑΥΓΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Περίεργα μονοπάτια παίρνει η σκέψη μας.

 

Διάβασα κάπου ότι σαν σήμερα πέθανε ο μεγάλος Λουί Μπουνιουέλ (22.02.1900 – 29.07.1983), και το πρώτο που ήρθε στο μυαλό μου ήταν αυτό από την ωραία αυτοβιογραφία του:

 

Μου αρέσει επίσης ο καπνιστός σολωμός και το χαβιάρι, αλλά γενικά τα γούστα μου είναι απλά και ακαλλιέργητα. Δεν είμαι γευσιγνώστης. Δύο τηγανητά αυγά με πιπεράτα λουκάνικα μού δίνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τους αστακούς αλά βασίλισσα της Ουγγαρίας ή τεμπάλ πάπιας Σαμπόρντ.

 

• • •

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΕΣ

Γεννημένος στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, ο ζωγράφος Κάρλος Αλμπέρτο ζωγραφίζει πελώρια ζώα δημιουργώντας εντυπωσιακές οφθαλμαπάτες.

 

Ο Αλμπέρτο ζωγραφίζει στους δρόμους και σε τοίχους πουλιά, χελώνες, καρχαρίες, έντομα υπερφυσικών διαστάσεων.

 

Προφανώς, οι ζωγραφιές του πρέπει να ειδωθούν από κατάλληλη γωνία για να παράγουν την οφθαλμαπάτη.

 

Ο παπαγάλος του Κάρλος Αλμπέρτο.
Ο παπαγάλος του Κάρλος Αλμπέρτο.

 

Η χελώνα του Κάρλος Αλμπέρτο.
Η χελώνα του Κάρλος Αλμπέρτο.