Διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων

γκουστάβο πέτρο Facebook Twitter
Ο πρώην αντάρτης, Γκουστάβο Πέτρο, ορκίστηκε χθες ως πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, μαζί με την αφροκολομβιανή, Φράνσια Μάρκες, ως αντιπρόεδρο. Η τελευταία φορά που θα μπορούσε η χώρα να είχε αριστερό πρόεδρο ήταν το 1948 με τον δημοφιλή ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος, Χόρχε Γκαϊτάν, που δολοφονήθηκε πριν από τις εκλογές, οδηγώντας στην αιματηρή περίοδο «La Violencia», στην οποία 200-300.000 Κολομβιανοί σκοτώθηκαν την επόμενη δεκαετία. Φωτ.: ΕΡΑ
0

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΒΟΡΟ
Η Αρμενία και η Ουκρανία διέψευσαν ότι ζήτησαν παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της φαιδρότητας των «διαρροών». Φαιδρή γραμμή άμυνας, που το μόνο που απεδείκνυε ήταν η αδυναμία εξαιτίας του πανικού να ειπωθεί το παραμικρό στοιχειωδώς ευλογοφανές επιχείρημα.

Πολίτες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων περιμένουν σήμερα ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δώσει επαρκείς εξηγήσεις και απαντήσεις σε όλα τα θεσμικά και πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν, και θα χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που αποτελεί ευθεία προσβολή της προσωπικότητας κάθε πολίτη και υπονόμευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, οφείλει να αποτρέψει τον βόρβορο της «κλειδαρότρυπας» να κατακλύσει τον δημόσιο βίο, καταδικάζοντας απερίφραστα τις δυσώδεις απόπειρες διαφόρων να σακατέψουν τον δημόσιο βίο. Απ’ όπου και αν προέρχονται, και ιδίως από το κόμμα του.

Η δήλωση του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους. Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;».

• • •

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πέντε τουρκικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει το ρωσικό σύστημα πληρωμών γνωστό ως Mir, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. 

Η εξέλιξη αποτελεί «ανακούφιση τόσο για τους Ρώσους τουρίστες όσο και για την Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών συναντήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η πληρωμή σε ρωσικά ρούβλια θα αποτελέσει «πηγή οικονομικής στήριξης τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία».

Δυτικοί αξιωματούχοι «ανησυχούν όλο και περισσότερο» για το γεγονός ότι η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, ανέφεραν οι Financial Times.

Είναι τουλάχιστον περίεργο να ζητάς από όλες τις χώρες να σεβαστούν τις κυρώσεις, και να προσπερνάς όχι μόνον την άρνηση μιας χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ να συμμορφωθεί με αυτές, αλλά και τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων της με τη Ρωσία, καθώς και τη μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη των κυρώσεων. 

πουτιν ερντογαν Facebook Twitter
Πέντε τουρκικές τράπεζες αποφάσισαν να υιοθετήσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών γνωστό ως Mir, στις συνομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

• • •

ΜΙΑ «ΝΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ 
Το Κρεμλίνο χαιρέτισε την επανεκλογή του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, ως επικεφαλής της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), της οποίας ηγείται από το 2018. «Προφανώς, αυτά είναι πολύ καλά νέα και μια πολύ σημαντική νίκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η ικανοποίηση του Κρεμλίνου είναι εύλογη, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από όλες σχεδόν τις διεθνείς διοργανώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η νίκη του Ντβόρκοβιτς ήταν συντριπτική: 157 από τις 179 εθνικές σκακιστικές ομοσπονδίες της FIDE, που συγκεντρώθηκαν στην Ινδία, ψήφισαν υπέρ του Ντβόρκοβιτς, ενώ ο αντίπαλός του Ουκρανός γκρανμέτρ, Αντρίι Μπαρύσπολετς, έλαβε μόνο 16 ψήφους. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Μπαρύσπολετς κατηγόρησε τον Ντβόρκοβιτς ότι έχει «τεράστιες διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση» και ότι έχει ευθύνη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, ο Ντβόρκοβιτς εμφανίστηκε να επικρίνει τη ρωσική επίθεση, λέγοντας ότι «οι σκέψεις μου είναι με τους Ουκρανούς πολίτες». Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν επικρίσεις στη Ρωσία, και ο Ντβόρκοβιτς αργότερα ανακάλεσε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για ναζισμό ή κυριαρχία ορισμένων χωρών επί άλλων».

Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υποστεί κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο 50χρονος Αρκάντι Ντβόρκοβιτς κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του. Αδιαμφισβήτων διοικητικών ικανοτήτων, βοήθησε τον Ινδό Βισβανάθαν Άναντ να αναδειχθεί πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο σκάκι, και να εκλεγεί αντιπρόεδρος της FIDE.

Πηγή: Around World Journal, France Info, Reuters

Αρκάντι Ντβόρκοβιτς Facebook Twitter
Ο πρώην αντιπροέδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, επανεξελέγη επικεφαλής της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), της οποίας ηγείται από το 2018.

• • •

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΩΝ
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήδη φαίνεται ότι έχει θέσει σε κίνηση μια αναδιάταξη των παγκόσμιων δυνάμεων, ή ότι έχει επιταχύνει μια ήδη σε εξέλιξη μετατόπιση («The Changing World Order», Foreign Affairs, 07.07.2022). Τα τελευταία γεγονότα και η συνεπακόλουθη υπονόμευση του status quo στα Στενά της Ταϊβάν επιβεβαίωσαν ότι διανύουμε περίοδο μεσοβασιλείας, άγνωστης έκβασης για την παγκόσμια τάξη.

Στις περιόδους μεσοβασιλείας έχουμε τερατογενέσεις, μας λέει ο Αντόνιο Γκράμσι: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος πασχίζει να γεννηθεί· τώρα είναι η εποχή των τεράτων» — από τοπικές συγκρούσεις, την επισιτιστική και κλιματική κρίση μέχρι το χείριστο τέρας μιας περιορισμένης ή γενικευμένης πυρηνικής σύρραξης.

Πολλαπλασιαστικά στις τερατογενέσεις δρουν ο φανατισμός και η ιδεολογική ακαμψία, τυπικά χαρακτηριστικά της μανιχαϊστικής διχοτομίας «απολυταρχία/αυταρχισμός έναντι δημοκρατίας», μια σύγχρονη εκδοχή του ιακωβινισμού στον οποίον οι «ενάρετοι» ξεκινούν εκστρατείες για να εξαφανίσουν το κακό από τον πλανήτη. 

Γέννημα-θρέμμα των νεοσυντηρητικών, αυτό το δίπολο εμφανίστηκε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («The Return of Pax Americana?», Foreign Affairs, 14.03.2022), και αποτελεί την καθοδηγητική σταθερά του συντηρητικού American Enterprise Institute. Η απήχησή τους στους Δημοκρατικούς εξηγείται εύκολα. Οι νεοσυντηρητικοί — που πιστώνονται με τη σθεναρή τους μάχη κατά του τραμπισμού — μετακόμισαν στο Δημοκρατικό κόμμα μετά την υποψηφιότητα και νίκη του Ντ. Τραμπ, ο οποίος κατόπιν εκδίωξε ή περιθωριοποίησε όσους είχαν απομείνει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το νεοσυντηρητικό κίνημα αναδύθηκε τη δεκαετία του 1970 με πυρήνα μια ομάδα σημαντικών διανοούμενων, κυρίως πρώην τροτσκιστών, των οποίων σημείο αναφοράς υπήρξε ο φιλόσοφος, Λέο Στράους. Έφθασαν στο απόγειο της δύναμής τους την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, όταν οι Ντικ Τσέινι, Ντόναλντ Ράμσφελντ και Πολ Γούλφοβιτς κατείχαν θέσεις κλειδιά στη διοίκηση του Μπους του νεότερου, και χρεώνονται με το φιάσκο του πολέμου τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. 

Ο Ρεϊμόν Αρόν (1905 – 1983) αποστρεφόταν τέτοιες αυστηρές, μανιχαϊστικές διακρίσεις, που μετατρέπουν τα γεωπολιτικά ζητήματα σε ιδεολογικές σταυροφορίες. Αντί των «ιδεαλιστικών ψευδαισθήσεων» και της «ιδεοληπτικής διπλωματίας», υποστηρίζει αυτό που αποκαλεί μια «ηθική της σύνεσης»:

«Το να είσαι συνετός σημαίνει να ενεργείς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κατάσταση και τα συγκεκριμένα δεδομένα, και όχι σύμφωνα με κάποιο σύστημα ή από παθητική υπακοή σε έναν κανόνα ή ψευδοκανόνα· σημαίνει να προτιμάμε τον περιορισμό της βίας από την τιμωρία τού πιθανότατα ενόχου ή από μια λεγόμενη απόλυτη δικαιοσύνη· σημαίνει να καθιερώσουμε συγκεκριμένους προσιτούς στόχους σύμφωνους με το κοσμικό δίκαιο των διεθνών σχέσεων και όχι απεριόριστους και ίσως ανούσιους στόχους, όπως ‘ένας κόσμος ασφαλής για τη δημοκρατία’ ή ‘ένας κόσμος από τον οποίο θα έχει εξαφανιστεί η πολιτική της εξουσίας’» (R. Aron, «Peace and War: A Theory of International Relations», σ. 585).

Οι νεοσυντηρητικοί είχαν πρόσκαιρες επιτυχίες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά σφοδρή ήταν επίσης η αντίδραση και των παραδοσιακών συντηρητικών και των προοδευτικών, και η δυναμική των ιδεοληψιών τους έχει μειωθεί ήδη σημαντικά.

• • •

ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945 - Ναγκασάκι, 9 Αυγούστου 1945. 

Στις μέρες αυτές που μας περιτριγυρίζουν οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών, οι δυσκολίες των συνομιλιών στο Ιράν, η βούληση χωρών να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα (Ιαπωνία, Νότια Κορέα), οι δύο επόμενες μπορούν να αποτελέσουν καθοδηγητικές απόψεις για όλους.

«Πιστεύω πως και ο εμπρηστικός βομβαρδισμός των ιαπωνικών πόλεων που ξεκίνησε την Άνοιξη του 1945 και ο μετέπειτα βομβαρδισμός της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου υπήρξαν πάρα πολύ μεγάλα κακά, και σωστά αντιμετωπίζονται ως τέτοια» (Τζων Ρωλς, ένας από τους σημαντικότερους (πολιτικούς) φιλοσόφους του 20ου αιώνα). 

«Το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων 60 ετών είναι αυτό που ουδέποτε συνέβη: η χρήση πυρηνικών σε πολεμικές συρράξεις» (Τόμας Σέλινγκ, Ομιλία για το βραβείο Νόμπελ, 2005). Ο Σέλινγκ συνέβαλε με τις αναλύσεις του στην πολιτική της αποτροπής.

Αναγκαία υποσημείωση: Επειδή στις μέρες μας εύκολα κάποιοι θα τις χαρακτήριζαν εκ του ασφαλούς μεγαλοστομίες ενός άκαπνου φιλοσόφου, σημειώνω ότι ο Ρωλς υπηρέτησε ως πεζικάριος στον Ειρηνικό το διάστημα 1943-46, τιμήθηκε με το Μπρούτζινο Αστέρι για τις ανδραγαθίες του, και ουδέποτε επικαλέστηκε τη στρατιωτική του θητεία σε οποιαδήποτε περίσταση.

Χιροσίμα Facebook Twitter
«Λαμπρότερη από χίλιους ήλιους», Μάτια που είδαν ατομική έκρηξη. Φωτογραφία του Christer Strömholm, Χιροσίμα, 8 Αυγούστου 1945

• • •

ΕΝΑ ΔΙΑΣΗΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ
Η σπανιότητα αυξάνει τις τιμές, και η εξαιρετική σπανιότητα τις στέλνει στα ύψη.

Το 1837, ο Βρετανός σερ Ρόουλαντ Χιλ (1795-1879) πρότεινε ο αποστολέας να πληρώνει εκ των προτέρων για την ταχυδρόμηση μιας επιστολής, χρησιμοποιώντας έναν επίσημο φάκελο ή κολλώντας ένα γραμματόσημο της μιας πένας στον φάκελό του. Η πρότασή του ήταν στον αντίποδα του παλιού ταχυδρομικού συστήματος, το οποίο απαιτούσε από τον παραλήπτη να πληρώσει για την παραλαβή μιας επιστολής, πράγμα που δεν ήταν πάντα εφικτό και συχνά οδηγούσε στην απόρριψη ακριβών επιστολών. Η ταχυδρομική μεταρρύθμιση του Χιλ τελικά υιοθετήθηκε μετά από τρία χρόνια, και την 1η Μαΐου 1840 εκδόθηκε το πρώτο γραμματόσημο.

Λίγο αργότερα, το 1846, ο αξιωματικός και βετεράνος του Βατερλό, σερ Γουίλιαμ Μέιναρντ Γκομ (1784-1875), που είχε αναλάβει κυβερνήτης της βρετανικής αποικίας του Μαυρίκιου το 1842, έδωσε εντολή να να τυπωθούν δύο γραμματόσημα: ένα της 1 πένας για την τοπική αλληλογραφία και ένα των 2 πενών για τις επιστολές προς το εξωτερικό.

Ο χαράκτης Τζότζεφ Όσμοντ Μπάρναρντ (1816-1865) χρησιμοποίησε μια μικρή χάλκινη πλάκα, στην οποία χάραξε τα δύο σχέδια που περιείχαν την επιγραφή «Post Office». Η πρώτη έκδοση των γραμματοσήμων του Μαυρίκιου παρήχθη σε 500 μπλε και 500 κόκκινα αντίτυπα, καθένα από τα οποία μπορούσε να αγοραστεί από τις 22 Σεπτεμβρίου 1847.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, το 1848, ο Μαυρίκιος τύπωσε επιπλέον γραμματόσημα. Για άλλη μια φορά, ο Μπάρναρντ ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό τους. Το δεύτερο κύμα γραμματοσήμων του Μαυρίκιου ήταν πανομοιότυπα με το πρώτο, εκτός από τη φράση «Post Office», η οποία άλλαξε σε «Post Paid». Αυτή η διαφορά ήταν η απαρχή του θρύλου.

Η πρώτη σειρά γραμματοσήμων ξεχάστηκε τα επόμενα χρόνια. Σήμερα είναι γνωστά μόνον 27 από τα 1000 κόκκινα και μπλε γραμματόσημα της πρώτης σειράς (15 αντίτυπα της 1 πένας και 12 των 2 πενών), τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. 

Αν κάποιος είναι πολύ τυχερός και βρει ένα γραμματόσημο Μαυρικίου, σώθηκε: το τελευταίο πουλήθηκε 8.000.000 ευρώ. 

Πηγή: Magazine Barnebys

γραμματοσημο Facebook Twitter
Mαυρίκιοι της μιας και των δύο πενών.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Ποιος είναι πολιτική προσωπικότητα (statesman); Δεν υπάρχει γραφείο της πολιτικής προσωπικότητας, όπως υπάρχει του προέδρου, ή του καγκελάριου, ή του πρωθυπουργού. Η πολιτική προσωπικότητα είναι ένα ιδεώδες, όπως το ιδεώδες του ειλικρινούς ή ενάρετου ατόμου.

Το ιδεώδες της πολιτικής προσωπικότητας υπονοείται στη ρήση: ο πολιτικός νοιάζεται για τις επόμενες εκλογές, η πολιτική προσωπικότητα για την επόμενη γενιά».
— Τζων Ρωλς (1921 – 2002)

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ