Αναχώρηση Ουκρανών στρατιωτών προς το άγνωστο

ukraine soldiers Facebook Twitter
Ουκρανοί στρατιώτες στο λεωφορείο που τους μεταφέρει από το Αζόφσταλ σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Ρώσους.
0

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, προειδοποιεί σε πρόσφατες συνεντεύξεις της ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή ιστορία, και πρέπει να ηττηθεί πάση θυσία χωρίς συμβιβασμούς, και να σταματήσουν οι συνομιλίες: «Γιατί να μιλήσουμε με τον Πούτιν; Αυτός είναι εγκληματίας πολέμου». 

Δεν ξέρω κανέναν, πλην περιθωριακών περιπτώσεων, που να μην υποστηρίζει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να είναι αμέριστη.

Αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην αμέριστη βοήθεια από τη μια και, από την άλλη, στην υπόδειξη «πολεμήστε τη Ρωσία μέχρι την πλήρη νίκη ανεξαρτήτως κόστους», καθώς και στην άρνηση συνομιλιών.

Οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν μέχρι πότε θα πολεμήσουν, όχι η Εσθονία. Αυτοί υφίστανται το κόστος του πολέμου, αυτοί πεθαίνουν. Είναι πανεύκολο και εξίσου απρεπές να μιλάς για τις ζωές των άλλων, όταν είσαι έξω από τον χορό. 

Και φυσικά, δεν είναι ηττοπαθής ούτε ο Ζελένσκι που κρατά ανοικτή επικοινωνία με τους Ρώσους ούτε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, που σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού.

Κάγια Κάλας Facebook Twitter
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

• • •

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΘΑΝΕ
Ο John Rich, πρόεδρος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου MHP, δήλωσε: «Η MHP είναι εταιρεία που έχει την ικανότητα να παράγει και να εμπορεύεται: Εάν είχαμε μια συμφωνία με τον ΟΗΕ θα έλυνε ένα τεράστιο αριθμό ζητημάτων». Αλλά, πρόσθεσε, χωρίς τον τερματισμό του πολέμου μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανη, συσσωρεύοντας πιέσεις στις τιμές των σιτηρών και των σπόρων που χρησιμοποιούνται για το μαγειρικό λάδι και την αιθανόλη σε όλον τον κόσμο μέχρι το επόμενο έτος.

«Βρισκόμαστε τώρα σε φαύλο κύκλο», είπε ο Rich. Ο κόσμος δυνητικά θα αντιμετωπίσει «καταιγισμό απαγορεύσεων εξαγωγών», μετά τις απαγορεύσεις της Ινδίας στις εξαγωγές σιταριού και της Ινδονησίας στις εξαγωγές φοινικέλαιου, δημιουργώντας την προοπτική ότι «ολόκληρη η έννοια της παγκοσμιοποίησης στην παραγωγή τροφίμων είναι νεκρή».

Πηγή: The Guardian

• • •

ΑΜΜΟΘΥΕΛΛΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Την περασμένη Δευτέρα 16 Μαΐου, νέα αμμοθύελλα έπληξε το Ιράκ, αναγκάζοντας τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους να μεταβούν σε νοσοκομεία για αναπνευστικά προβλήματα.

Είναι η όγδοη ισχυρή αμμοθύελλα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η προηγούμενη στις 5 Μαΐου προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και έστειλε 5.000 άτομα στο νοσοκομείο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι στέγες, τα σταθμευμένα στους δρόμους αυτοκίνητα, ακόμη και τα έπιπλα στα σπίτια καλύφθηκαν από στρώμα ψιλής κίτρινης άμμου. Τα αεροδρόμια και οι δημόσιες διοικήσεις έκλεισαν, οι εξετάσεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανεστάλησαν.  

Το Ιράκ είναι μία από τις πέντε πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης. Η χώρα, που στο παρελθόν είχε δύο αμμοθύελλες ετησίως, είναι εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις εν δυνάμει καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

ΑΜΜΟΘΥΕΛΑ Facebook Twitter
Φωτογραφία από δορυφόρο της αμμοθύελλας στο Ιράκ την περασμένη Δευτέρα. (Πηγή: Meteo France)

• • •

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Ένα έγγραφο 180 σελίδων του 18χρονου δράστη, Payton Gendron, που δολοφόνησε 10 άτομα και τραυμάτισε τρία το Σάββατο στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, έφερε στο προσκήνιο τη «θεωρία» της Μεγάλης Αντικατάστασης (ΘΜΑ).

Όπως αναφέρει εμπνεύστηκε την πράξη του από τον άνθρωπο που σκότωσε 51 άτομα σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία το 2019, ο οποίος με τη σειρά του είχε επικαλεστεί τη θεωρία τού Γάλλου Ρενό Καμύ ως αιτιολογία των δολοφονιών του.

Η ΘΜΑ είναι μια ακροδεξιά, ρατσιστική και εθνικιστική θεωρία συνωμοσίας, την οποία ανέπτυξε ο Ρενό Καμύ στο ομώνυμο βιβλίο του. Στην εντελώς ιμπρεσιονιστικού στυλ θεωρία του και δίχως καμιά στατιστική τεκμηρίωση, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο ευρωπαϊκός, και ειδικότερα ο γαλλικός, πληθυσμός, αντικαθίσταται με γοργούς ρυθμούς από μαύρους και Άραβες μουσουλμάνους. 

Μπορεί ο Ρενό Καμύ να πιστώνεται με την επινόηση του όρου, αλλά παρόμοιες απόψεις κυκλοφορούν από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό που αλλάζει είναι η πηγή του «κινδύνου»: Αρμένιοι, Εβραίοι, ακόμη και Ιταλοί στην περιοχή της Μασσαλίας. Στο δημοσιευμένο τον μεσοπόλεμο «Υπέροχο Γκάτσμπι», ο Φ. Σ. Φιτζέραλντ βάζει ήρωά του να υποστηρίζει ανάλογες απόψεις.

Μετά τον Β΄ΠΠ, οι συνωμοσιολογικές απόψεις της αντικατάστασης διακινούνταν μόνον σε νεοναζιστικές οργανώσεις πολύ περιορισμένης εμβέλειας, αλλά μετά το βιβλίο του Καμύ και άλλους άρχισαν να διαδίδονται.

Το σημαντικότερο και πιο επικίνδυνο στοιχείο της σύγχρονης εκδοχής της ΘΜΑ είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ανεξέλεγκτο φαινόμενο, αλλά ότι συγκεκριμένη ελίτ ενεργεί με σχέδιο για να αλλάξει ο πληθυσμός προκειμένου να διατηρήσει (ή να ανακτήσει) την εξουσία της.

Υπό τη μορφή αυτή, προπαγανδίζεται από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ, όπως η τρίτη τη τάξει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ελίζ Στέφανικ — της οποίας οι Πολωνοί πρόγονοι είχαν στοχοποιηθεί ως κίνδυνος για τον γηγενή λευκό πληθυσμό... — και από δημοφιλείς παρουσιαστές, όπως ο Τάκερ Κάρλσον του Fox News. Παρομοίως, η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη γαλλική προεδρία, Βαλερί Πεκρές, δεν δίστασε προεκλογικά να επικαλεστεί τη ΘΜΑ.

Αυτή η νομιμοποίηση της ΘΜΑ από μη περιθωριακά κόμματα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από κάποιους παράφρονες με όπλο στο χέρι.

Πηγή: Vox, NPR

Ελίζ Στέφανικ Facebook Twitter
Η τρίτη τη τάξει Ρεπουμπλικανή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ελίζ Στέφανικ, κατηγορείται ότι προπαγανδίζει τη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης.

• • •

Η ΠΑΡΕΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΠΑΝΤΟΥ
Στη δεύτερη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια της Νεβάδα, βάσει πολιτειακής εντολής, γινόταν εβδομαδιαία τεστ covid-19 σε ανεμβολίαστους ή ταξιδιώτες αθλητές γυμνασίου.

Ένα ρινικό δείγμα για επιτόπια εξέταση παρήγαγε γρήγορα αποτελέσματα σε 15 λεπτά, ενώ ένα δεύτερο αποστέλλονταν σε εργαστήριο της εταιρείας Northshore εκτός πολιτείας για μια πιο ευαίσθητη εξέταση. 

Σύντομα, γονείς αμφισβητούσαν ότι τα παιδιά τους που είχαν εντοπιστεί θετικά στην ταχεία εξέταση είχαν τον ιό. Ξεκινώντας από τις διαμαρτυρίες τους, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της πολιτείας διαπίστωσαν ότι οι εξετάσεις PCR της Northshore ακύρωσαν το 96% (!) των θετικών περιπτώσεων, επιτρέποντας μολυσμένα άτομα να κυκλοφορούν δίχως περιορισμούς. 

Εξονυχιστική έρευνα της ProPublica διαπίστωσε επίσης ότι η Northshore χρησιμοποίησε πολιτικές διασυνδέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμβολαίου με τους γιους ενός στενού φίλου του κυβερνήτη, για να επισπεύσει την αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας του κρατικού εργαστηρίου και να εξασφαλίσει συμφωνίες δοκιμών με πέντε κυβερνητικούς φορείς της πολιτείας. Οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο έδωσαν στη Northshore το αποκλειστικό δικαίωμα να εξετάζει και να χρεώνει χιλιάδες ανθρώπους την εβδομάδα, αλλά προσέδωσαν επίσης στο εργαστήριό της μια νομιμότητα που έλειπε από τις νεοσύστατες εταιρείες δοκιμών που είχαν εγκατασταθεί σε εμπορικά κέντρα και χώρους στάθμευσης σε όλη τη χώρα.

Στα μέσα Ιανουαρίου, όταν οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν τελικά έρευνα για τη Northshore, διαπίστωσαν ότι η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς άδεια σε όλη τη Νεβάδα. 

Το συμπέρασμα είναι τετριμμένο: Η παρεοκρατία και οι διασυνδέσεις φέρνουν πολλά λεφτά, ιδίως σε μη ομαλές περιόδους στις οποίες απαιτούνται επείγουσες ενέργειες.

Πηγή: ProPublica

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ