Τι διαβάζουμε σήμερα: «Τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο κλόουν;»

Τι διαβάζουμε σήμερα: «Τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο κλόουν;» Facebook Twitter
Το πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει θέσεις των αυτονομιστών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εικόνα από βίντεο που αναρτήθηκε στο σάιτ του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στις 28 Σεπτεμβρίου.
0


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Εν αρχή ην το Πολυτεχνείο, το πραγματικό μέσα στη χούντα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα συμμετείχαν σχετικά λίγοι φοιτητές, η δε διάρκειά του ήταν μικρή.


Αμέσως μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, το φοιτητικό κίνημα απόκτησε ασύλληπτο κύρος και ισχύ. Κάθε φοιτητής, που για τους δικούς του λόγους δεν είχε συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα κατά της χούντας, ήθελε να ζήσει τη δική του κατάληψη. Με τέτοια ισχύ και τέτοιο κίνητρο, οι ενδιάμεσες «μορφές πάλης» ήταν πλέον ψιλά γράμματα.


Όχι μόνον οι φοιτητές, αλλά σύντομα εργαζόμενοι και μαθητές (και τα κόμματα πίσω από αυτούς) αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει άλλο μέσο διεκδίκησης από την κατάληψη, ενολίγοις «αγώνας» ή του ύψους ή του βάθους.


Αναπόφευκτα, με τέτοια κατάχρηση, η κατάληψη άρχισε συν τω χρόνω να εκφυλίζεται. Έτσι είδαμε τη συμβολική κατάληψη: λίγοι, συναισθανόμενοι τη γελοιότητα της πράξης τους, κοτσάρουν το «συμβολική» μπας και σώσουν τα προσχήματα. Είδαμε, επίσης, την κατάληψη με εξουσιοδότηση: λίγα άτομα φυλάγουν την είσοδο των σχολών, ενώ όλοι οι άλλοι βρίσκονται στα σπίτια τους. Είδαμε, τέλος, την ετήσια κατάληψη: κάθε χρόνο με αφετηρία τη 17 Νοέμβρη, άρχιζαν καταλήψεις διάρκειας 10–15 ημερών, οι οποίες ενίοτε έφθαναν μέχρι τις χριστουγεννιάτικες διακοπές — κάτι σαν «μεγάλες διακοπές του χειμώνα».


Τι διαβάζουμε σήμερα: «Τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο κλόουν;» Facebook Twitter
«Ανυπότακτος» και όχι απλώς μαθητής εν δράσει.

• • •

«ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΌΣ Ο ΚΛΟΟΥΝ;»

Ασφαλώς, δεν ήταν ό,τι το καλύτερο το χθεσινό ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν. Κρατώ δύο σημεία:


Ο Ντ. Τραμπ όχι μόνον δεν καταδίκασε την ακροδεξιά, νεοφασιστική οργάνωση, The Proud Boys, που είναι υπέρ της πολιτικής βίας, αλλά τους κάλεσε «να βρίσκονται σε επιφυλακή».


Ο Μπάιντεν σε μια αποστροφή του λόγου είπε: «Φίλοι, έχετε ιδέα τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο κλόουν»;


Αν αυτό λέει κάτι για τον «νικητή» του ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν συνέλεξε μέσα σε μία ώρα 3,8 εκατομμύρια δολάρια χθες βράδυ για την εκλογική του καμπάνια.


• • •

ΣΥΡΙΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Σύμφωνα με το Reuters, 700 με 1000 Σύριοι μισθοφόροι, οργανωμένοι από την Τουρκία, είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες κάπου 500 μισθοφόροι βρίσκονται ήδη στο Αζερμπαϊτζάν.


Οι μισθοφόροι προέρχονται από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας (ΕΣΣ), ένα όνομα ομπρέλα που καλύπτει συριακές ομάδες στασιαστών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.


Οι μισθοφόροι θα πληρώνονται 1.500 δολάρια τον μήνα από μια τουρκική εταιρεία security. To σχήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ήδη στη Λιβύη. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμβάσεις 3 ή 6 μηνών με αμοιβή 900 - 1.300 δολάρια.


Υπάρχει τέτοια ανέχεια στη Συρία που για τους Σύριους αυτά τα ποσά θεωρούνται τόσο ελκυστικά ώστε να διακινδυνεύσουν ακόμη και τη ζωή τους, οι δε Τούρκοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι βοηθούν το Αζερμπαϊτζάν δίχως να εμπλέκονται άμεσα.


Τι διαβάζουμε σήμερα: «Τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο κλόουν;» Facebook Twitter
Αρτσάχισσες σε πολεμικό καταφύγιο στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

• • •


ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ

Πρώην υπουργός επί Ρήγκαν και Μπους πατρός, ο Τζέιμς Μπέικερ αναγνωρίζεται καθολικά ως ένας από τους πλέον σεβαστούς Αμερικανούς συντηρητικούς αξιωματούχους.


Ο Μπέικερ δήλωσε το εξής: «Είμαι συντηρητικός. Είναι καλύτερα να έχεις στο Οβάλ Γραφείο έναν συντηρητικό, ακόμη κι αν είναι τρελός, παρά έναν φιλελεύθερο (liberal)». Εκμυστηρεύτηκε, μάλιστα, σε ιδιωτική συζήτηση, ότι ψήφισε τον Τραμπ, μολονότι δεν τον υποστήριξε δημοσίως.


Παράξενη αντίληψη περί πατριωτισμού, που τοποθετεί τη χώρα κάτω από την ιδεολογία. Αν δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο πρόβλημα.

• • •


ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΤΡΟΜΗΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι άσπονδοι εχθροί. Σε ένα πράγμα, όμως, ταυτίζονται: στην καταπίεση των γυναικών· και στο ότι γυναίκες που θα τολμήσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους πρέπει να τιμωρούνται ανηλεώς.


Τα ξαναείδαμε αυτόν τον Σεπτέμβριο.


Στο νοσοκομείο διακομίστηκε η φυλακισμένη Ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, μετά από απεργία πείνας για περισσότερες από 40 μέρες, λόγω της «σοβαρής εξασθένησης» του οργανισμού της. Η αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν ξεκίνησε την απεργία πείνας για να καταδικάσει τις συνθήκες φυλάκισης των πολιτικών κρατουμένων, ενώ αποκλείεται εκδίκαση της υπόθεσής τους την ώρα που ο COVID-19 πλήττει τη χώρα και ιδίως τις φυλακές του. Η Σοτουντέχ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 38 ετών (και 148 βουρδουλιές), από τα οποία θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον τα 12.


Ύστερα από απεργία πείνας 6 ημερών, η Σαουδαράβισσα Λουτζίν αλ-Χατλούλ κατάφερε να δει επιτέλους τους δικούς της. Η αλ-Χατλούλ κρατείται πάνω από 30 μήνες δίχως δίκη στη Σαουδική Αραβία. Ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην πατρίδα της, η αλ-Χατλούλ βασανίστηκε (με ηλεκτροσόκ και φάλαγγα) και υπέστη σεξουαλική κακομεταχείριση.


Τι διαβάζουμε σήμερα: «Τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο κλόουν;» Facebook Twitter
Η Ιρανή Νασρίν Σοτουντέχ (αριστερά) και η Σαουδαράβισσα Λουτζίν αλ-Χατλούλ (δεξιά).

• • •


ΜΙΓΚΕΛ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Ο Μιγκέλ Θερβάντες (29.09.1547 – 22.04.1616) γράφει στον «Δον Κιχώτη» του:


«Τελικά, από τον τόσο λίγο ύπνο και το τόσο πολύ διάβασμα, το μυαλό του στέγνωσε και έχασε εντελώς τα λογικά του».

Τι διαβάζουμε σήμερα: «Τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο κλόουν;» Facebook Twitter
Πρώτες εκδόσεις του «Δον Κιχώτη».

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ