Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει

Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει Facebook Twitter
Γυναίκες μεταφέρουν τις κούτες με τις ψήφους σε ασφαλές μέρος του Καπιτωλίου.
0

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ή ΠΡΟΛΟΓΟΣ;

Η εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο δεν ήταν ούτε επανάσταση ούτε πραξικόπημα. Ήταν, όμως, μεγάλη ντροπή.

Τη μέρα που το Κογκρέσο θα επικύρωνε το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ντ. Τραμπ οργάνωσε μια αρκετά μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία σαφώς παρακίνησε τους συγκεντρωμένους να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Οι ευθύνες του είναι ασυζητητί τεράστιες.

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό (500 με 1.000 άτομα;) από τους συγκεντρωμένους ακολούθησε την προτροπή του, κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο, και ακόμη λιγότεροι εισέβαλαν στο κτήριο.

Πώς κατάφεραν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο είναι υπό διερεύνηση. Στην καλύτερη περίπτωση οφείλεται σε ανικανότητα και στη χειρότερη σε σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι κωμικοτραγικό χώρα με αμυντικό προϋπολογισμό εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια να μην μπορεί να διασφαλίσει ένα από τα σημαντικότερα κτίριά της.

Από τη στιγμή, όμως, που εισέβαλαν έδειξαν αυτό που ήταν: όχλος. Δεν υπήρχε ούτε ηγεσία, ούτε πρόγραμμα. Ήταν καραγκιόζηδες ακροδεξιοί (νεοναζί, μάλλον, οι περισσότεροι), που συμπεριφέρθηκαν ακριβώς ως τέτοιοι. Επιπλέον, αποχώρησαν, δίχως να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η εισβολή σε καμιά περίπτωση δεν απείλησε με κατάλυση την αμερικανική δημοκρατία. Αλλά το γεγονός και οι εικόνες που μένουν είναι ντροπιαστικές. Οι Αμερικανοί οφείλουν να δουν σε βάθος τις πραγματικές αιτίες και να δράσουν.

Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν είναι αν πρόκειται για τον επίλογο μιας χείριστης διακυβέρνησης ή για τον πρόλογο μιας απευκταίας εξέλιξης.

Πριν, όμως, το απαντήσουν, πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όσων τα οργάνωσαν, άμεσα ή έμμεσα.

• • •

«ΜΟΝΑΞΙΑ» ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Το σύστημα Τραμπ αποδιαρθρώνεται.

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Μεταφορών και Παιδείας αφήνοντας αιχμές για τις ευθύνες του Αμερικανού Προέδρου.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Ντ. Τραμπ ότι ενορχήστρωσε τον όχλο για να πιέσει το το Κογκρέσο.

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΈνανι, διάβασε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι μεταφέρει «ένα μήνυμα για λογαριασμό όλου του Λευκού Οίκου», για όσους «εργάζονται στο κτίριο», ότι φροντίζουν για ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Σημειωτέον, ενώ κατά κανόνα στις δηλώσεις της αναφερόταν ονομαστικά στον Ντ. Τραμπ, ανέφερε άπαξ «ο Πρόεδρος» δίχως να τον κατονομάσει.
Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Η κλασική εξήγηση είναι ότι «τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει». Οι προαναφερθέντες και άλλοι προφανώς θέλουν να περισώσουν το πολιτικό και επαγγελματικό τους μέλλον. Υπάρχει και μια δεύτερη, εύλογη εξήγηση για ορισμένους, τουλάχιστον, από αυτούς: συνειδητοποιώντας τις πραγματικές διαστάσεις της εισβολής στο Καπιτώλιο, θέλουν να πάρουν τις αποστάσεις τους για να μην κατηγορηθούν ότι συμμετείχαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στα γεγονότα.

Όπως και να είναι, δύσκολα μπορεί να εξαγνιστεί κάποιος, που συμμετέχει στον ευτελισμό της δημοκρατίας επί έτη, με «ηρωικές» παραιτήσεις και δηλώσεις 10 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του. Αλλά και πώς να παραμείνει δίπλα σε έναν Πρόεδρο που χρεώνεται με τον μεγαλύτερο εξευτελισμό της δημοκρατίας;

Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει Facebook Twitter
Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΈνανι.

• • •

ΠΟΣΟ ΘΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Αίφνης, οι συζητήσεις για τον κορωνοϊό εξαφανίστηκαν, θαρρείς και τέλειωσε η πανδημία. Όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται δύο μέρες τώρα με την εισβολή των οπαδών του Ντ. Τραμπ στο Καπιτώλιο. Οι ειδήσεις για την Covid-19, τα κρούσματα, τους θανάτους, τα εμβόλια περιθωριοποιήθηκαν.

Πολύ σωστά έγινε αυτό. Άλλο, όμως, είναι το ενδιαφέρον σημείο. Λέγεται συχνά πόσο θα βαραίνει η πανδημία πάνω μας, πόσο θα μας επηρεάζουν οι μνήμες που θα κουβαλάμε από την καραντίνα.

Κρίνοντας από την ευκολία με την οποία συγκεντρώσαμε την προσοχή μας σε άλλο θέμα, μάλλον δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε στη βαρύτητα της πανδημίας στις συμπεριφορές μας. Όταν με το καλό τελειώσει, πολλά γεγονότα θα συμβούν, και άλλα ζητήματα θα μας απασχολούν. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα ξεχαστεί. Απλώς πιστεύω ότι η σημασία της θα υποβαθμιστεί, και μάλλον πολύ γρήγορα.

• • •

ΝΙΛ ΣΙΧΑΝ

Χθες πέθανε ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Νιλ Σιχάν, σε ηλικία 84 ετών. Τιμημένος με το βραβείο Πούλιτζερ, ο Σιχάν έγινε γνωστός από την πολύκροτη υπόθεση των «Pentagon Papers» στις αρχές της δεκαετίας του '70. Στα σχετικά άρθρα του αποκάλυψε μυστικά του υπουργείου Άμυνας σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τα «Pentagon Papers» έφθασαν στα χέρια του Σιχάν από έναν θαρραλέο αναλυτή, τον Ντάνιελ Έλσμπεργκ, του οποίου το όνομα οι σημερινοί φοιτητές, που παρακολουθούν μαθήματα θεωρίας αποφάσεων, έχουν ακούσει από το περίφημο «παράδοξο του Έλσμπεργκ».

Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει Facebook Twitter
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Νιλ Σιχάν, γνωστός από την πολύκροτη υπόθεση των «Pentagon Papers». Φωτο: Bettmann via Getty Images

• • •

ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ

Κίνηση των φυτών κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.


• • •

Ο ΕΛΒΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΒΙΣ

Σήμερα θα είχε γενέθλια ο Έλβις Πρίσλεϊ (08/01/1935 - 16/08/1977)

Ο Έλβις είναι απολύτως βέβαιο ότι γεννήθηκε, αλλά διόλου βέβαιο ότι πέθανε.

Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι μετεμψυχώθηκε σε πολλαπλά αντίτυπα, τρία εκ των οποίων φαίνονται στις φωτογραφίες.

Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει Facebook Twitter
«Μετεμψυχώσεις» του Έλβις Πρίσλεϊ.


Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τέλος της δημοκρατικής αμεριμνησίας στη Δύση

Στήλες / Το τέλος της δημοκρατικής αμεριμνησίας στη Δύση

Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της δημοκρατικής εγρήγορσης που σήμερα βρίσκεται ουσιαστικά εν υπνώσει και να αποτελέσει βαθιά συνείδηση σε όλους μας ότι οι δημοκρατίες μας κινδυνεύουν ξανά, αν και με νέους όρους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν τα ινδάλματά σου παθαίνουν μαύρη αντίδραση

Δημήτρης Πολιτάκης / Όταν τα ινδάλματά σου παθαίνουν μαύρη αντίδραση

Δύο από τις πιο εμβληματικές και ιδιοσυγκρασιακές φιγούρες του εναλλακτικού ήχου στον αιώνα μας παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην προχθεσινή επεισοδιακή συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ στην αμερικανική πρωτεύουσα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μέρα ασυναρτησίας

Δημήτρης Πολιτάκης / Μέρα ασυναρτησίας

Πώς να πιστέψεις στο καλό σενάριο όταν βλέπεις να δίνουν τα ρέστα τους ανά τον πλανήτη ο αυταρχισμός, ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία, η θρησκοληψία, η ηλιθιότητα, η γραφικότητα, η πλήρης απενοχοποίηση των φασιστικών ενστίκτων;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ