Ο όρος του Ανδρουλάκη βάζει εμπόδια σε δεύτερη θητεία Μητσοτάκη και στην επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

tsipras androulakis mitsotakis Facebook Twitter
Ο Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να ζηλεύει την τύχη του Πάνου Καμμένου και δεν φιλοδοξεί να παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0


 

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ τόσο μοιάζει να απομακρύνεται η πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν θεωρείται πια καθόλου βέβαιη και η δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κάποιοι μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν. Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυτός που μίλησε πρόσφατα για την πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας στις επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία. 

Ο Ανδρουλάκης πάντως δεν μπορεί πια να κάνει πίσω, γιατί αν το κάνει, θα φανεί αναξιόπιστος και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για το κόμμα του πάνω που άρχισε να ανεβαίνει.

Κυβέρνηση συνεργασίας όμως με ποιον; Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προσβλέπουν. 

Για τον Τσίπρα η «προοδευτική κυβέρνηση» είναι το μόνο αφήγημα που διαθέτει και η συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η μόνη προοπτική για να ξαναβρεθεί στην εξουσία.

Ο Ανδρουλάκης, όμως, δεν φαίνεται να ζηλεύει την τύχη του Πάνου Καμμένου και δεν φιλοδοξεί να παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο. Με μοναδικό αντάλλαγμα δηλαδή τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, έστω με ένα γενναίο μερίδιο, να καταστεί κυβερνητικός εταίρος μιας χρήσης, την ώρα που κάποιοι του λένε πως αν δεν «καεί» στις επόμενες εκλογές και διατηρήσει την ανοδική του πορεία, στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις ακόμα και την επιστροφή του κόμματός του στην κορυφή.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και όπως είναι ως τώρα (γιατί μέχρι τις εκλογές μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις), τον Νίκο Ανδρουλάκη προτιμά για κυβερνητικό εταίρο στην περίπτωση που δεν αποκτήσει αυτοδυναμία το κόμμα του. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αποκλειστεί ως επιλογή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για το πιθανό νέο κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου είναι πολύ νωρίς για να σχεδιάσει κανείς υπολογίζοντας σε αυτό. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε ρητά την κατηγορηματική άρνησή του να συναινέσει στο να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό δεν αποκλείει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αποκλείει τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ από το να τεθούν επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης. Άρα, μόνο αν κερδίσουν αυτοδυναμία, έχουν πιθανότητες. Κάτι που αυτή την ώρα μοιάζει δύσκολο.

Ο Ανδρουλάκης πάντως δεν μπορεί πια να κάνει πίσω, γιατί αν το κάνει, θα φανεί αναξιόπιστος και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για το κόμμα του πάνω που άρχισε να ανεβαίνει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Ελλάδα / Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Στη σημερινή συνέντευξή του στη LiFO ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. παίρνει ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση, την πορεία του κόμματός του και όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πίκλα στο ταβάνι ή για την τέχνη του τίποτα

Λοξή ματιά / Η πίκλα στο ταβάνι ή για την τέχνη του τίποτα

Το ασήμαντο, το ανόητο, το τίποτα, μπορεί και παράγει αξίες, χρήμα, αναγνώριση. Καλλιτέχνης γίνεται εκείνος που έχει την ικανότητα να πουλήσει το οτιδήποτε ως καλλιτεχνικό αντικείμενο ή αισθητική εμπειρία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και η χιονοστιβάδα που οδήγησε στις παραιτήσεις

Β. Σιούτη / Η απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και η χιονοστιβάδα που οδήγησε στις παραιτήσεις

Αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η διπλή παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και του διοικητή της ΕΥΠ, με τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη για «λάθη», των οποίων η έκταση δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ