Η επομένη των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

Μακρόν Facebook Twitter
Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν ασφαλώς η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, επειδή δεν κατάφερε απλώς να πολλαπλασιάσει τους βουλευτές της αλλά κυρίως επειδή φάνηκε να σπάει το αντι-Λεπέν μέτωπο. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε στις προεδρικές εκλογές και ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικό σε μελλοντικές αναμετρήσεις. 
0

Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ δεν κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές και αυτή η αποτυχία του ασφαλώς σκιάζει την έναρξη της δεύτερης (και τελευταίας) προεδρικής θητείας του.

Ο Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές εισέπραξε τη δυσαρέσκεια που δεν εκφράστηκε στις προεδρικές λόγω αντι-Λεπέν συσπείρωσης στον β' γύρο. Μια δυσαρέσκεια που εδράζεται τόσο στις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνουν οι Γάλλοι πολίτες όσο και σε ενστάσεις για το προσωπικό στυλ διακυβέρνησής του. Το εύρος της νίκης του στις προεδρικές εκλογές δεν ήταν ανάλογο της κοινωνικής στήριξης και αποδοχής του, κάτι που είχε επισημανθεί από τότε.

Όσα γράφονται όμως για «μεγάλο στραπάτσο», για «χαστούκι» κ.λπ. εμπεριέχουν κάποια υπερβολή. Το κόμμα του Μακρόν παραμένει πρώτο και με διαφορά σε ποσοστό, πρώτο σε βουλευτές, έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της ατζέντας. Απλώς όχι «εν λευκώ», όχι χωρίς ανάγκη συμβιβασμών, κάτι που δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό.

Στην Αμερική π.χ. είναι σύνηθες ένας Πρόεδρος να κυβερνά με αντίθετο Κονγκρέσο. Στη δε Γαλλία, το Σύνταγμα της χώρας δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο  να κάνει χρήση διαταγμάτων για μεγάλο αριθμό ζητημάτων, ενώ εμπεριέχει και πολλές δικλείδες που δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβιώνει κοινοβουλευτικά.

Η εκλογική συμπεριφορά στον β’ γύρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αποκαλυπτικό των τάσεων που διατρέχουν όχι μόνο το κατακερματισμένο γαλλικό τοπίο αλλά και πολλές σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. 

Η αριστερά του Ζακ-Λικ Μελανσόν είχε θέσει ως στόχο την πρωτιά στις εκλογές και την πρωθυπουργία. Απέτυχε και στα δύο, παρά την πρωτοφανή συσπείρωση του χώρου της ευρύτερης αριστεράς σε κομματικό και μιντιακό επίπεδο. Η άνοδός του ήταν αναμενόμενη μεν, χαμηλότερη των προσδοκιών δε. Ειδικά τα ποσοστά του α' γύρου ήταν μάλλον απογοητευτικά, καθώς ένας συνασπισμός υποψηφίων που στις προεδρικές συγκέντρωσε αθροιστικά γύρω στο 30%, στις βουλευτικές έλαβε 25%.

Η «υποταγή» της αριστεράς στη ρητορική Μελανσόν φάνηκε να απομακρύνει ένα κομμάτι της πιο μετριοπαθούς, πιο ρεαλιστικής κεντροαριστεράς και να περιορίζει την εκλογιμότητα του χώρου. Το πώς μια καθαρή, με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί, ήττα παρουσιάζεται ως νίκη ένας Θεός το ξέρει…

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν ασφαλώς η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, όχι μόνο επειδή κατάφερε να πολλαπλασιάσει τους βουλευτές της αλλά κυρίως επειδή φάνηκε να σπάει το αντι-Λεπέν μέτωπο. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε στις προεδρικές εκλογές και ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικό σε μελλοντικές αναμετρήσεις.

Η εκλογική συμπεριφορά στον β’ γύρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αποκαλυπτικό των τάσεων που διατρέχουν όχι μόνο το κατακερματισμένο γαλλικό τοπίο αλλά και πολλές σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. 

Είναι ενδεικτικό ότι όπου αναμετρήθηκαν υποψήφιοι Μακρόν - Λεπέν ή υποψήφιοι Μελανσόν - Λεπέν, οι νίκες μοιράστηκαν 50-50. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι υποψήφιοι της Λεπέν όχι μόνο δεν συσπείρωσαν δυνάμεις απέναντί τους (είτε με τον έναν αντίπαλο είτε με τον άλλον), αντιθέτως ένα ποσοστό ψηφοφόρων τόσο του Μελανσόν (κυρίως αυτοί που τον επέλεξαν σε «αντισυστημική» και όχι σε ιδεολογική βάση) όσο και του κέντρου ή της δεξιάς στήριξε ή (κυρίως) ανέχτηκε διά της αποχής του τους υποψηφίους της Λεπέν.

Όπως αντίστοιχα οι ψηφοφόροι της Λεπέν στον β' γύρο, όπου είχαν να επιλέξουν μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν, πήγαν χοντρικά 20% υπέρ Μακρον, 30% υπέρ Μελανσόν(!) και 50% αποχή.

Συνεπώς, γίνεται σαφές και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ότι μια υπόγεια «αντισυστημική συμμαχία» αναπτύσσει τη δική της δυναμική, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές διαιρετικές τομές. Και όποιος δεν το βλέπει ας βγάλει το κεφάλι του από την άμμο.

Λεπέν Facebook Twitter
Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν ασφαλώς η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, επειδή δεν κατάφερε απλώς να πολλαπλασιάσει τους βουλευτές της αλλά κυρίως επειδή φάνηκε να σπάει το αντι-Λεπέν μέτωπο. Φωτ.: ΕΡΑ

Οι υποψήφιοι της Λεπέν ηττήθηκαν καθαρά μόνο όταν βρέθηκαν με αντιπάλους από την παραδοσιακή κεντροδεξιά (τους Ρεπουμπλικανούς), όπου οι νίκες πήγαν κατά τα δύο τρίτα περίπου στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι κατά κανόνα στηρίχθηκαν από τους ψηφοφόρους του Μακρόν στον β' γύρο.

Αυτοί οι τελευταίοι, η παραδοσιακή νεο-γκολική δεξιά (Ρεμπουμπλικάνοι), μοιάζει να έπεσαν από τον Πύργο του Άιφελ και να βρήκαν πορτοφόλι. Και μπορεί να αποδειχθούν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, καθώς το τελικό αποτέλεσμα τους δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να γίνουν οι ρυθμιστές της πολιτικής ατζέντας αλλά και να διεκδικήσουν εκ νέου την κυριαρχία τους στον χώρο του ευρύτερου κέντρου-κεντροδεξιάς.

Ο Μακρόν σε πέντε χρόνια αποχωρεί, δεν έχει δικαίωμα τρίτης θητείας. Το κόμμα του είναι προσωποπαγές, δεν έχει ιδεολογική και πολιτική συνοχή, τουλάχιστον όχι τόσο διακριτή από την παραδοσιακή κεντροδεξιά. Κορυφαία στελέχη της (Φιλίπ, Λεμέρ κ.λπ.) προέρχονται από την κεντροδεξιά. Αναδεικνύοντας μερικά ακόμα ηγετικά πρόσωπα την επόμενη πενταετία και δημιουργώντας ωσμώσεις με τον κεντρώο χώρο, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας σε στελέχη της παραδοσιακής κεντροδεξιάς να ηγηθούν του ευρύτερου αυτού χώρου.

Κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο να συμβεί δεδομένου ότι αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών ποτέ δεν χώνεψαν τον Μακρόν και απεχθάνονται το στυλ του. Η στρατηγική αυτή επιλογή μοιάζει ωστόσο με μονόδρομο και αυτό επισημαίνουν ήδη αρκετά ιστορικά στελέχη της παραδοσιακής κεντροδεξιάς. Αν δεν το κάνουν, το κόμμα της κεντροδεξιάς και οι ψηφοφόροι της είναι εξαιρετικά πιθανό στις επόμενες προεδρικές εκλογές να κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου της ευρύτερης αριστεράς και ενός της ακροδεξιάς. Και αυτό θα είναι καταστροφή για τον χώρο.

Τους επόμενους μήνες θα φανεί ποια τάση θα επικρατήσει και αν πηγαίνουμε προς μια πολιτική αναδιάταξη ή προς ένα πλήρως κατακερματισμένο τοπίο που ενδεχομένως να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eπτά σκέψεις για τη Γαλλία (μετά τις εκλογές)

Νικόλας Σεβαστάκης / Eπτά σκέψεις για τη Γαλλία (μετά τις εκλογές)

Ο πολιτικός ορίζοντας που διαγράφεται πλέον δυσκολεύει αφάνταστα τις συναινέσεις, διευκολύνοντας τη διαρκή σύγκρουση. Το πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία τα επόμενα πέντε χρόνια δεν αφορά μόνο τους Γάλλους.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γαλλικές εκλογές: «Κανείς δεν κερδίζει, αλλά εμείς χάνουμε»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γαλλικές εκλογές: «Κανείς δεν κερδίζει, αλλά εμείς χάνουμε»

Σήμερα: Πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας • • • κανείς δεν κερδίζει, αλλά εμείς χάνουμε • • • μικραίνουν οι μερίδες • • • η μάχη της Eurovision • • • γιατί; • • • λάθος παράδοση δέματος • • • οι περιπέτειες της Εμπραχίμι • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Διεθνή / Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Γιατί τρίβει τα χέρια της η Λεπέν, γιατί είναι λίγο κούφια η χαρά του Μελανσόν και τι λάντζα καλείται να κάνει τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος για να αποφύγει συγκεκριμένες καταστροφές στα σχέδια και τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει;
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Βασιλική Σιούτη / Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Στην εκδήλωση που τράβηξε την προσοχή πριν από την πραγματοποίηση της, η έκπληξη ήταν η συμμετοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τηλεόραση / Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τη νύχτα που μια σχετικά καλοπροαίρετη εκδοχή του καπιταλισμού συναντήθηκε για λίγο με ό,τι συναλλασσόμαστε κάθε μέρα: κάποιους εργατικούς και ταλαντούχους, κάποιους αμετανόητους αεριτζήδες και κάποιους που γιατί δεν τους κάνουμε διευθυντές εδώ και τώρα. Όλα αυτά στο νέο reality επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

Explainer / Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

... ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες του; Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για την ανύπαρκτη ποινική δίωξη και το μυστήριο με τη δικογραφία και τα απανωτά ντοκουμέντα θυμάτων των «θεραπειών» του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Ρεπορτάζ: Β. Σιούτη / Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Για την ολοκλήρωση μιας μεθόδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και περιλαμβάνει υλικό από παρακρατικά κέντρα μιλά η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την παραίτηση του «πρωθυπουργού των υποκλοπών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Explainer / Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Μήπως η υψηλή μόδα απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στα ποταπότερα ένστικτά μας; Το φθηνό μάρκετινγκ των πολυτελών οίκων και το «αφήγημα» των ειδικών για «πράγματα – που – δεν – καταλαβαίνουμε – εμείς – οι – κοινοί – θνητοί» και κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Explainer / Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Ποιος είναι κατά νόμο υπεύθυνος για το ξηλωμένο μπαλκόνι; Τι συμβαίνει με τα παλιά κτίρια της Αθήνας; Γιατί ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη θρηνήσει έναν νεκρό στο αθηναϊκό κέντρο και πόσες μελέτες έχουν γίνει μέσα σε μία δεκαετία για επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά; Μια ιστορία αστικής τρέλας και σουρεαλισμού, τη στιγμή που για 5η μέρα ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι κρέμεται πάνω από κεφάλια περαστικών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie - ποιοι ευθύνονται

Ρεπορτάζ / Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie και ποιοι ευθύνονται;

Ο δρόμος που οδηγεί στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie προς το παρόν δεν έχει τέλος και κανένας δεν ξέρει πόσο μακρύς θα είναι. Τι πραγματικά συνέβη και τινάχτηκε η δίκη στον αέρα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Explainer / Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Για πόσες γυναικοκτονίες ανά μήνα μιλάμε πλέον βάσει στατιστικών στοιχείων και γιατί η Ελλάδα θυμίζει το «ιταλικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά τις γυναικτονίες, την ορατότητά τους και τις προσπάθειες αναγνώρισης του όρου;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Όλα όσα γνωρίζουμε για τις εκλογές στην Τουρκία

Explainer / Explainer: Γιατί οι τουρκικές εκλογές είναι η πιο κρίσιμη αναμέτρηση του 2023;

Η 14η Μαΐου ορίστηκε ως η ημοερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, που οι διεθνείς αναλυτές έχουν βαφτίσει ως την πιο κρίσιμη αναμέτρηση του πλανήτη το 2023 και την ημέρα της κρίσης για το δόγμα του ερντογανισμού.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ