«Γάμος για όλους»: Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση 

«Γάμος για όλους»: Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση  Facebook Twitter
Σε ερώτησή μας προς κυβερνητικά στελέχη γιατί ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί τον γάμο για όλους, αφού συμφωνεί, η απάντηση ήταν ότι χρειάζεται χρόνο. ]
0

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ «ΓΑΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» είναι ίσως το πιο επιτακτικό αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προς την πολιτεία. Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση όμως λένε ότι δεν πρόκειται να τον νομοθετήσει σύντομα το επόμενο διάστημα, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνεί με το αίτημα και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει σύμβουλο ανοιχτά ομοφυλόφιλο και παντρεμένο (στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου στο Μαξίμου, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υπουργό, τον κ. Γιατρομανωλάκη, και έκανε και την επιτροπή που μελέτησε θεσμικά το θέμα της ισότητας ΛΟΑΤΚΙ+».

Σε ερώτησή μας προς κυβερνητικά στελέχη όμως γιατί ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί τον γάμο για όλους, αφού συμφωνεί, η απάντηση ήταν ότι χρειάζεται χρόνο. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους δεκαεννιά βουλευτές που είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, όταν δεν ήταν ακόμα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στον κατάλληλο χρόνο, για να έχει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα και να εξασφαλιστεί μία ευρεία στήριξη».

Είναι γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους λίγους που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης όταν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ένας νόμος που χώρισε τότε τη Νέα Δημοκρατία στα τρία. Ο πρωθυπουργός με μερικούς ακόμα (Χατζηδάκη, Δένδια, Δήμα, Κεραμέως, Κακλαμάνη, Βαρβιτσιώτη κ.ά.) είχαν ψηφίσει υπέρ. Κάποιοι επέλεξαν να απέχουν (Σαμαράς, Καραμανλής, Μεϊμαράκης κ.ά.) και κάποιοι ψήφισαν κατά (Αθανασίου, Μηταράκης, Καραμανλή, Ασημακοπούλου, Βορίδης, Αραμπατζή κ.ά.). 

«Το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν νομοθετήσει τον γάμο για όλους, επιφέρει πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα, όπως αυτό του γάμου». 

Παρότι το 2015 η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ήταν αντίθετη, σήμερα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα, καθώς, όπως αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού: «Παλιότερα το ερώτημα ήταν αν θα έθει (σ.σ. νομοθετηθεί) ο γάμος. Σήμερα το ερώτημα είναι πότε θα έρθει».

Στην ερώτηση από τι εξαρτάται, δεν δίνεται συγκεκριμένη απάντηση. «Από πολλά», λένε στο Μαξίμου, αλλά αναφέρουν την πρόσφατη δημοσκόπηση της ΔιαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία «για πρώτη φορά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι υπέρ του γάμου, ενώ έχει αυξηθεί και το ποσοστό που είναι υπέρ της τεκνοθεσίας».

Ο λόγος που δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα ο γάμος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λένε, είναι διότι χρειάζεται χρόνος για να γίνει ένας συντονισμός πολλών παραγόντων, αν και δεν αρνούνται ότι στο κόμμα ίσως να μην είναι ακόμα όλοι σύμφωνοι. «Για την ώρα δεν επίκειται κάτι τέτοιο. Όταν είναι, θα ανακοινωθεί». Αν φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή νομοσχέδιο για τον γάμο, η κυβέρνηση τι θα κάνει;». «Ας το φέρει πρώτα και μετά θα τα δούμε», απαντάνε. 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος είπε στη LiFO ότι αυτοί έχουν έτοιμη πρόταση για το θέμα του γάμου, που περιλαμβάνει και την τεκνοθεσία. «Έχουμε κάνει και δημόσια διαβούλευση και θα έρθει και στη Βουλή».

Στην ερώτηση για το πότε θα το καταθέσουν στη Βουλή, ο κ. Ηλιόπουλος λέει ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα, αλλά θα γίνει σύντομα. «Στηρίζουμε απόλυτα το αίτημα και για γάμο και για τεκνοθεσία. Είναι το φυσιολογικό επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου, αν θέλουμε να μιλάμε για μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα». 

Γιατί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε και τον γάμο την περίοδο διακυβέρνησής του, όπως του ζητούσε η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όπως έχουν νομοθετήσει άλλες χώρες αρκετά χρόνια πριν; Ο Νάσος Ηλιόπουλος απαντάει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο πράγματα που εδώ και τριάντα χρόνια δεν είχαν γίνει. Δεν θα απολογηθούμε για πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια, επειδή δεν προλάβαμε να κάνουμε παραπάνω. Έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, υπάρχει στον δημόσιο διάλογο ανοιχτή. Με πολύ μεγάλη χαρά θα δούμε τις προτάσεις και των άλλων κομμάτων». Προσθέτει ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη «που ακούμπησε κάποια πράγματα που κανένας δεν ακούμπαγε επί τριάντα χρόνια». 

Στην ερώτηση για το ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν τους επέτρεψαν να νομοθετήσουν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι το ερώτημα είναι αν τα άλλα κόμματα θα ψηφίσουν τη δική τους πρόταση όταν τη φέρουν προς ψήφιση.

Αμφέβαλλαν, όσο κυβερνούσαν, για το αν θα μπορούσαν να περάσουν από την κοινοβουλευτική τους ομάδα τον γάμο; Όχι, υποστηρίζει ο κ. Ηλιόπουλος, παρουσιάζοντας ως απόδειξη το ότι πέρασαν την ταυτότητα φύλου και ο μόνος λόγος που δεν νομοθέτησαν τον γάμο είναι ότι δεν πρόλαβαν (ωστόσο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πλειοψηφία χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. και πολλά για τα οποία ο Καμμένος είχε άλλη ατζέντα τα περνούσαν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ). «Ο σχεδιασμός μας είναι να φέρουμε την πρότασή μας στη Βουλή. Όταν ολοκληρωθούν η διαβούλευση και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, γιατί έχουμε κάνει μια ανοιχτή διαβούλευση και με την κοινότητα, ο στόχος είναι η πρόταση να έρθει στη Βουλή. Ελπίζω να προλάβουμε», λέει. 

tsipras lgbtq Facebook Twitter
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στη δράση που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Αντώνης Σιγάλας, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΜέΡΑ25, αναφέρει ότι το δικό του κόμμα είναι υπέρ του γάμου για όλους με ίσα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της τεκνοθεσίας και όποιου άλλου πράγματος απορρέει από τον θεσμό του γάμου, όπως αυτός υπάρχει και ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

«Είναι ένα ώριμο αίτημα που θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το σύμφωνο, ενώ θα έπρεπε να έχει φέρει τον γάμο. Ο λόγος είναι ότι το φοβήθηκε και υπήρξε συμφωνία με την Εκκλησία να γίνει ένα βήμα και όχι όλα μαζί, παρότι στην Ισπανία είχε νομοθετηθεί όλο το πακέτο, γάμος - συμβίωση - τεκνοθεσία, από το 2005, με την κυβέρνηση Θαπατέρο. Εκεί, μάλιστα, αυτό ήταν αντισυνταγματικό, διότι το Σύνταγμά τους λέει ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, κάτι που δεν ισχύει για το ελληνικό Σύνταγμα». 

«Το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν νομοθετήσει τον γάμο για όλους», υποστηρίζει ο Αντώνης Σιγάλας, «επιφέρει πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορύν να διεκδικήσουν επιδόματα, όπως αυτό του γάμου. Αυτή είναι μια ταξική διάσταση του ζητήματος, γιατί αυτοί που έχουν ανάγκη τα επιδόματα είναι οι φτωχότεροι». 

Ο Γιάννης Βήκας, αναπληρωτής γραμματέας του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι το κόμμα του είναι υπέρ του γάμου για όλους. «Η θέση μας, η οποία υπάρχει στην ενότητα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αναφέρει ότι στηρίζουμε κάθε μορφής οικογένεια. Αυτό είναι στις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ» λέει, επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει συνέντευξη στο περιοδικό «Antivirus», όπου έχει δηλώσει ότι στηρίζει την ισότητα στον γάμο. «Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου είχε ετοιμάσει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης από τότε, αλλά δεν προχώρησε, γιατί έγινε ό,τι έγινε. Αλλά και η Φώφη Γεννηματά στήριξε κάθε νομοσχέδιο που ήταν στον προσανατολισμό της στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων».  

Τόσο το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και τα περισσότερα κόμματα τάσσονται υπέρ του γάμου για όλους. Μένει να δούμε ποιος θα φέρει πρώτος τον νόμο στη Βουλή. Η κυβέρνηση λέει ότι χρειάζεται χρόνο ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να προλάβει.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι γάμοι της Τήλου» τώρα και στη μεγάλη οθόνη

Οθόνες / «Οι γάμοι της Τήλου» τώρα και στη μεγάλη οθόνη

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μιλά για την ταινία-ντοκουμέντο που έφτιαξε για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, με την οποία συμμετέχει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη του ακόμα δεν έχουν καταλάβει, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη νίκη Κασσελάκη, που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς αυτόν, παρέδωσε τα κλειδιά του κόμματος στον Παύλο Πολάκη και στον Νίκο Παππά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Pamela Paul στη LiFO: «Η ελευθερία του λόγου βρίσκεται σε κίνδυνο»

Media / Pamela Paul στη LiFO: «Η ελευθερία του λόγου βρίσκεται σε κίνδυνο»

Η Αμερικανίδα συγγραφέας και για πολλά χρόνια υπεύθυνη του «The New York Times Book Review» περιγράφει τι σημαίνει καλή δημοσιογραφία, μιλά για το μέλλον των εντύπων και αναλύει γιατί σήμερα ο μισογυνισμός είναι έντονος και διαδεδομένος παγκοσμίως.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΒΡΟΣ

Ρεπορτάζ / O Έβρος μετά: Οι κάτοικοι και η ευρύτερη περιοχή μετά τις φωτιές του Αυγούστου

Περιουσίες χάθηκαν, παραγωγές κάηκαν και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον Έβρο, με τους κατοίκους να αισθάνονται πως ήδη η υπόλοιπη χώρα τούς έχει ξεχάσει.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΚΟΥΝΤΑΣ
Έφη Αχτσιόγλου: Πάλεψε σαν άντρας, χάσε σα γυναίκα, κλάψε μόνη σου – ε, δεν γίνεται

Οπτική Γωνία / Έφη Αχτσιόγλου: Πάλεψε σαν άντρας, χάσε σα γυναίκα, κλάψε μόνη σου – ε, δεν γίνεται

Ο φεμινιστικός κόσμος, ακόμα και από τα αριστερά, πήρε τις αποστάσεις του από μια αναμέτρηση που, αν δεν έχουν όλα κριθεί, κυρίως λόγω του θηριώδους μάρκετινγκ του αντιπάλου, ίσως αναδείξει γυναίκα στην αξιωματική αντιπολίτευση και γυναίκα δυνάμει πρωθυπουργό. Ναι, αλλά γιατί; Ας μας απασχολήσει, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος για τέτοιες σκέψεις.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι εργαζόμενοι λάστιχο και οι γκρίζες διατάξεις: τι άλλάζει με το νέο εργατικό νομοσχέδιο

Ρεπορτάζ / Εργατικό νομοσχέδιο: Tι αλλάζει και για ποιους

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα εργαζόμενοι, σωματεία, συνδικάτα και συλλογικότητες καθώς οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως μία «τομή που καταπολεμά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι απορρυθμίζει ακόμη περισσότερο το ήδη κατακρημνισμένο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Ποιες είναι οι διατάξεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Έφη Αχτσιόγλου στη LIFO: «Προφανώς και το φύλο μου έχει λειτουργήσει αρνητικά στη βαθιά σεξιστική κοινωνία μας»

Συνέντευξη / Έφη Αχτσιόγλου στη LIFO: «Ο κ. Κασσελάκης μού απευθύνθηκε με αυτό το υποτιμητικό στυλάκι, ακριβώς επειδή είμαι γυναίκα»

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Έφη Αχτσιόγλου, μία εκ των δύο υποψηφίων, απαντά σε ορισμένα καίρια ερωτήματα και ανοίγει τα χαρτιά της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σύγκρουση κατοίκων και εφοπλιστών στο Πάπιγκο

Ρεπορτάζ / Σύγκρουση κατοίκων και εφοπλιστών στο Πάπιγκο

Νέα νομική τροπή πήρε μέσα στο καλοκαίρι η υπόθεση της ανέγερσης των δύο κατοικιών ιδιοκτησίας των εφοπλιστών Αντώνη και Φίλιππου Λαιμού, που χτίζονται στο Πάπιγκο. Μια ομάδα πολιτών και κατοίκων που έχουν καταγωγή από το Μεγάλο Πάπιγκο οδήγησαν την υπόθεση στα δικαστήρια. Τι υποστηρίζουν οι πολίτες, τι απαντά η πλευρά των εφοπλιστών. Γιατί στο επίκεντρο των νομικών ενεργειών των κατοίκων, εκτός από την οικοδομική δραστηριότητα, την οποία καταγγέλλουν ως παράνομη, βρίσκεται και το μονότοξο γεφύρι του Πάπιγκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πότε επιτέλους θα προταθεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο;

Οπτική Γωνία / Πότε επιτέλους θα προταθεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο;

Ένα έτοιμο νομοσχέδιο βρίσκεται σε αναμονή, ομάδες βουλευτών προβληματίζονται και έντονες προεργασίες γίνονται στο παρασκήνιο ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη πλειοψηφία και να διορθωθεί ένας διαχρονικός αποκλεισμός.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ