Πολ Νιούμαν - Τζοάν Γούντγουορντ: Τελικά δεν είχαν τον «τέλειο γάμο», είχαν όμως κάτι βαθύτερο

Πολ Νιούμαν - Τζοάν Γούντγουορντ: Τελικά δεν είχαν τον "τέλειο γάμο", είχαν όμως κάτι πολύ βαθύτερο Facebook Twitter
Παρότι, όπως παραδέχονται και οι δύο, δεν είχαν κανένα κοινό ενδιαφέρον, η έλξη ανάμεσά τους ήταν ηλεκτρική. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

Κάτι μαγικό και εθιστικό και σπουδαίο έκατσε κι έφτιαξε ο Ίθαν Χοκ όσο καιρό διαρκούσαν τα λοκντάουν. Λίγο πριν κλειστούμε μέσα, τον είχαν προσεγγίσει κάποια από τα παιδιά του Πολ Νιούμαν και της Τζοάν Γούντγουορντ (Τζοάν είναι, όχι Τζόαν, ας της αποδώσουμε σωστά το όνομα, έστω και καθυστερημένα), ζητώντας του να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τους δύο μεγάλους σταρ –  διάσημους όχι μόνο από την καριέρα τους στην κινηματογραφική οθόνη και στο θεατρικό σανίδι, αλλά και ως τα δύο στιβαρά σκέλη της πιο υποδειγματικής γαμήλιας ένωσης όλων των εποχών, στο σύμπαν του Χόλιγουντ τουλάχιστον. 

Στην πορεία προέκυψε και ο χαμένος θησαυρός μιας σειράς από βαθιές συνεντεύξεις που με πρωτοβουλία του Νιούμαν είχε πάρει από τον ίδιο, τη σύζυγό του και άλλους ο σεναριογράφος (του «Επαναστάτη χωρίς αιτία» μεταξύ άλλων) Στιούαρτ Στερν για ένα προσωπικό πρότζεκτ του ηθοποιού που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ο Χοκ είχε την εξαιρετική (όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος) ιδέα να προσκαλέσει, μέσω Zoom, επιφανείς συναδέλφους του να «ερμηνεύσουν» τα αποκαλυπτικά αυτά κείμενα, υποδυόμενος διαφορετικό πρόσωπο ο καθένας. Την Τζοάν Γούντγουορντ ανέλαβε η Λόρα Λίνεϊ και τον Πολ Νιούμαν ο Τζορτζ Κλούνι. Το λες και ιδανικό καστ. 

«Ένας ευτυχισμένος γάμος δεν είναι κάτι που συμβαίνει έτσι απλά, πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα. Καλός γάμος σημαίνει να στέκεστε μαζί αντιμέτωποι με τον κόσμο. Δεν σημαίνει να αναζητάς την τελειότητα στον άλλον. Σημαίνει να καλλιεργείς την ευελιξία, την υπομονή και την ενότητα. Να κάνει πράγματα ο ένας για τον άλλον όχι από αίσθηση αυτοθυσίας ή καθήκοντος αλλά από χαρά».

Τα λόγια των δύο μεγάλων σταρ (ή των δύο «τελευταίων σταρ», σύμφωνα με τον τίτλο αυτού του επικού ντοκιμαντέρ που υπάρχει διαθέσιμο στην πλατφόρμα του HBO max) μαζί με τις καταθέσεις των οικείων τους σε βάθος δεκαετιών, σε συνδυασμό με το πλούσιο αρχειακό υλικό και τα εκτενή αποσπάσματα από τις ταινίες τους, που μοιάζουν να λένε τη δική τους αλήθεια για τις προσωπικότητές τους, αλλά και τη σύγχρονη συζήτηση που διεξάγεται εξ αποστάσεως ανάμεσα στον Χοκ και τους συναδέλφους του, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, συνθέτουν ένα υβριδικό και σαγηνευτικά εθιστικό αριστούργημα μακράς πνοής.

Κυριολεκτικά μακράς πνοής, αφού διαρκεί γύρω στις εξίμισι ώρες και είναι χωρισμένο σε έξι επεισόδια / κεφάλαια με τους εξής τίτλους: «Ορφανά του σύμπαντος», «Ένα αστέρι γεννιέται», «Ο θρύλος του Πολ Λέοναρντ Νιούμαν», «Πληρώνοντας το τίμημα», «Αντιμέτωποι με τον ουρανό» και «Η τύχη είναι τέχνη». 

Πολ Νιούμαν - Τζοάν Γούντγουορντ: Τελικά δεν είχαν τον "τέλειο γάμο", είχαν όμως κάτι πολύ βαθύτερο Facebook Twitter
«Γιατί να πάω έξω να φάω φαστ φουντ όταν έχω μπριζόλα στο σπίτι;». «Εγώ είμαι η μπριζόλα;» ήταν η αντίδραση της Τζοάν. «Όχι τίποτε άλλο, είμαι και χορτοφάγος». Φωτ.: HBO Max

Λειτουργώντας συγχρόνως ως ένα οριστικό και υπερπλήρες ντοκιμαντέρ για τους δύο κορυφαίους σταρ και την κοινή τους πορεία, ως ένα συλλογικό θεατρικό πρότζεκτ-φόρος τιμής και ως μια διαχρονικώς καίρια πραγματεία για τον γάμο, τις σχέσεις, τη συμβίωση, την οικογένεια και όλα τα ναρκοπέδια ανάμεσά τους, το ντοκιμαντέρ μας υπενθυμίζει, εκτός των άλλων, ότι, αντίθετα από έναν μύθο που τους θέλει να γεννήθηκαν σχεδόν παντρεμένοι μεταξύ τους, εκείνος είχε ήδη μια γυναίκα και τρία παιδιά και πέρασαν πέντε χρόνια από την ημέρα που γνωρίστηκε με την Τζοάν (στα παρασκήνια του Μπρόντγουεϊ) το 1953 μέχρι να χωρίσει. Ή ότι εκείνη είχε γίνει σταρ πριν από εκείνον, μετά όμως η ισορροπία άλλαξε.

«Η Τζοάν με έκανε σεξουαλικό ον» ακούγεται να λέει (με τη φωνή του Τζορτζ Κλούνι) ο Πολ Νιούμαν, ενώ παραδέχεται επίσης ότι ποτέ δεν διέθετε τη δική της άμεση προσωπικότητα. 

Ο Πολ έκανε άλλα τρία παιδιά με την Τζοάν, θα έχανε όμως με τραγικό τρόπο τον γιο του Σκοτ από τον πρώτο του γάμο, που πέθανε το 1978 από υπερβολική δόση. Ο ίδιος ήταν για χρόνια, όπως και διάφοροι άλλοι σταρ της εποχής, ένας «λειτουργικός αλκοολικός». Μέχρι που του έδειξε την πόρτα η Τζοάν (κι αυτός, όπως θα έλεγε αργότερα, δεν είχε πού να πάει).

«Δεν είμαι φυσική μητέρα», ακούγεται να λέει εκείνη στην ταινία με τη φωνή της Λόρα Λίνεϊ. «Ελπίζω τα παιδιά μου να καταλαβαίνουν ότι καθένα τους το λάτρεψα, αν όμως έπρεπε να το ξανακάνω όλο από την αρχή, μπορεί και να μην έκανα παιδιά. Οι ηθοποιοί δεν γίνονται καλοί γονείς». 

Παρότι, όπως παραδέχονται και οι δύο, δεν είχαν κανένα κοινό ενδιαφέρον, η έλξη ανάμεσά τους ήταν ηλεκτρική: «Η υπόσχεση των πάντων ήταν εκεί από την αρχή-αρχή της γνωριμίας».

Και βέβαια, γίνεται λόγος και για την περίφημη ατάκα που είχε ξεστομίσει κάποτε ο Πολ Νιούμαν και έγινε παροιμιώδης, καθιερώνοντάς τον ως το απόλυτο υπόδειγμα συζυγικής πίστης, παρά την έντονη δυσανεξία που η φράση προκάλεσε στη γυναίκα του: «Γιατί να πάω έξω να φάω φαστ φουντ όταν έχω μπριζόλα στο σπίτι;». «Εγώ είμαι η μπριζόλα;» ήταν η αντίδραση της Τζοάν. «Όχι τίποτε άλλο, είμαι και χορτοφάγος».   

Πολ Νιούμαν - Τζοάν Γούντγουορντ: Τελικά δεν είχαν τον "τέλειο γάμο", είχαν όμως κάτι πολύ βαθύτερο Facebook Twitter
«Ελπίζω τα παιδιά μου να καταλαβαίνουν ότι καθένα τους το λάτρεψα, αν όμως έπρεπε να το ξανακάνω όλο από την αρχή, μπορεί και να μην έκανα παιδιά. Οι ηθοποιοί δεν γίνονται καλοί γονείς». Φωτ.: HBO Max

Το 2007, η Τζοάν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ. Εννιά μέρες αργότερα ο γιατρός του Πολ του είπε ότι έχει προχωρημένο καρκίνο στον πνεύμονα. Ο Πολ Νιούμαν έφυγε από τη ζωή στα 83 του, τον Σεπτέμβριο του 2008. Η Τζοάν Γούντγουορντ είναι ακόμα εδώ, όπως όμως λέει με πικρία ο ένας εγγονός τους (φτυστός ο παππούς του), «είναι σα να την έχουμε χάσει προ πολλού».

Μαζί όμως έζησαν μια πολύ γεμάτη και δημιουργική ζωή. Δεν υπάρχει τέλειος γάμος ούτε και τέλειο ζευγάρι. Τέσσερις δεκαετίες μετά τον γάμο τους, ο Πολ Νιούμαν και η Τζοάν Γούντγουορντ αποφάσισαν να «ανανεώσουν τους γαμήλιους όρκους τους», απαγγέλοντας στην τελετή τα παρακάτω λόγια, που ίσως μοιάζουν προφανή, δεν είναι καθόλου όμως, όπως καλά ξέρουμε… 

«Ένας ευτυχισμένος γάμος δεν είναι κάτι που συμβαίνει έτσι απλά, πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα. Καλός γάμος σημαίνει να στέκεστε μαζί αντιμέτωποι με τον κόσμο. Δεν σημαίνει να αναζητάς την τελειότητα στον άλλον. Σημαίνει να καλλιεργείς την ευελιξία, την υπομονή και την ενότητα. Να κάνει πράγματα ο ένας για τον άλλον όχι από αίσθηση αυτοθυσίας ή καθήκοντος αλλά από χαρά. Να μπορεί να συγχωρεί και να λησμονεί. Να βρίσκει χώρο για πνευματική δραστηριότητα. Σημαίνει μια κοινή αναζήτηση για το καλό και για το ωραίο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να παντρευτείς τον σωστό σύντροφο αλλά να είσαι εσύ ο σωστός σύντροφος».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Athena: Πυροτεχνική λιτανεία εξέγερσης και καταστολής

Daily / «Athena» στο Netflix: Πυροτεχνική λιτανεία εξέγερσης και καταστολής

Η νέα ταινία του Ρομέν Γαβρά με φόντο την πυριτιδαποθήκη των παρισινών προαστίων έκανε πρεμιέρα στο Netflix, τον δημιουργό της όμως φαίνεται να τον ενδιαφέρει η αισθητική της κλιμακούμενης σύγκρουσης μάλλον παρά οποιοδήποτε πολιτικό μανιφέστο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νέιθαν Φίλντερ

Daily / «The Rehearsal»: Η πιο κουλή τηλεοπτική σειρά της χρονιάς ίσως είναι και η πιο ιδιοφυής

Ψεύτικο ή αληθινό; Κωμωδία ή δράμα; Παραβολή ή φάρσα; Πειραγμένο ριάλιτι ή εξεζητημένο κοινωνικό πείραμα με χορηγό το HBO; ‘Ένα ιδεοψυχαναγκαστικό όργιο; Το meta στα όρια του; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχεις ξαναδεί τέτοια τηλεόραση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι άνδρες προτιμούν την Μάρθα Καραγιάννη

Daily / Οι άνδρες προτιμούν τη Μάρθα Καραγιάννη

Είναι κάτι στιγμές στις ταινίες της που μοιάζει σα να βρίσκεται εκεί για να χλευάζει τα μονότονα κλισέ των ανδρών, υπενθυμίζοντάς τους ότι αν πράγματι ισχύει το δόγμα «οι κύριοι προτιμούν τις ξανθές», τότε κακό του κεφαλιού τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τζον Μάκενρο

Daily / Τζον Μάκενρο υπεράνω (και εναντίον) όλων

Το νέο ντοκιμαντέρ «McEnroe» είναι μια στιλάτη και διεισδυτική προσωπογραφία του πιο εκρηκτικού σταρ του τένις όλων των εποχών, που στα 63 του μοιάζει να βρίσκεται σε διάθεση αναστοχασμού, παραμένοντας συγχρόνως εκείνο «το κωλόπαιδο από τη Νέα Υόρκη» που όλοι αγαπήσαμε κάποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δικαίωμα στον θάνατο

Δημήτρης Πολιτάκης / Δικαίωμα στον θάνατο

Η «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» του 91χρονου Ζαν Λικ Γκοντάρ έφερε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια μια κρίσιμη συζήτηση που συχνά παγιδεύεται σε ποικίλης μορφής ηθικά και υπαρξιακά αδιέξοδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πίστη, ελπίδα, μακελειό: Το Κατά Nick Cave Ευαγγέλιο και οι μηχανισμοί του πένθους

Daily / Πίστη, ελπίδα, μακελειό: Το Κατά Nick Cave Ευαγγέλιο και οι μηχανισμοί του πένθους

«Το να ανάψεις ένα κερί στην εκκλησία είναι μια έμπρακτη δήλωση προσμονής και λαχτάρας» λέει ο Cave σ’ ένα νέο βιβλίο που καταγράφει, μεταξύ άλλων, τους τρόπους με τους οποίους επιχείρησε να διαχειριστεί το πιο βαρύ πένθος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
figo

Daily / Ξύνοντας παλιές πληγές μετά από 22 χρόνια: Το ντοκιμαντέρ του Netflix για την «Υπόθεση Φίγκο»

Για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα ήταν ασύλληπτη η ιδέα ότι ο Λούις Φίγκο θα μπορούσε κάποτε να τους εγκαταλείψει, και μάλιστα για τον απόλυτο εχθρό, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όμως συνέβη, και μάλιστα υπό τις πιο αμφιλεγόμενες και σκιώδεις συνθήκες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τότε που η Έλεν Μίρεν παραλίγο να μας κάνει φιλομοναρχικούς 

Daily / Τότε που η Έλεν Μίρεν παραλίγο να μας κάνει φιλομοναρχικούς

Η Ελισάβετ ήταν προϊόν της Ιστορίας και σύμβολο μιας κληρονομικής (αιμομικτικής σχεδόν) τελετουργίας που συγκινεί ακόμα τα πλήθη, παρά τη νοσηρή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που αναδύει η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Mo: Γέλιο, συγκίνηση και η εμπειρία του να είσαι Άραβας στην Αμερική

Daily / «Mo»: Γέλιο, συγκίνηση και η εμπειρία τού να είσαι Άραβας στην Αμερική

Αυτοβιογραφικό σε σημαντικό βαθμό, το δημιούργημα του 41χρονου κωμικού Μο Αμέρ αφηγείται με χιούμορ αλλά και με πάθος τους μπελάδες, τους καημούς και τα βάσανα ενός Παλαιστίνιου στη σύγχρονη Αμερική, και μάλιστα στο Χιούστον του Τέξας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν αυτό το τελευταίο καλοκαίρι των διακοπών όπως τις ξέραμε;  

Daily / Ήταν αυτό το τελευταίο καλοκαίρι των διακοπών όπως τις ξέραμε;

Κόκκινο χτύπησε φέτος η γκρίνια και η διαμαρτυρία και η αγανάκτηση με το gentrification της εμπειρίας των διακοπών, η οποία έχει αποκτήσει ξεκάθαρα πλέον τα πιο αντιπαθή μητροπολιτικά χαρακτηριστικά, ακόμα και στα μικρά νησιά, ή μάλλον ειδικά σ’ αυτά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γκορμπατσώφ μάς πρόσφερε κάποτε μια πολύτιμη υπαρξιακή ανακούφιση

Daily / Ο Γκορμπατσώφ μάς πρόσφερε κάποτε μια πολύτιμη υπαρξιακή ανακούφιση

Πριν από τέσσερις δεκαετίες ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ήταν θεός. Και ήταν παντού. Και οι πάντες ανά τον πλανήτη τον αποθέωναν – εκτός από πολλούς συμπατριώτες του, ίσως και τους περισσότερους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ