«Το λένε αμερικάνικο όνειρο επειδή μόνο κοιμισμένος μπορείς να το πιστέψεις»: Η μπαλάντα του Τζορτζ Κάρλιν

«Το λένε αμερικάνικο όνειρο επειδή μόνο κοιμισμένος μπορείς να το πιστέψεις»: Η μπαλάντα του Τζορτζ Κάρλιν Facebook Twitter
Ούτε και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έμοιαζαν τόσο δραματικά επίκαιρα το 2022 πράγματα που έλεγε πριν από δεκαετίες ο πιο σημαντικός ίσως Αμερικανός κωμικός. Φωτ.: Herb Ball/NBC/NBCU Photo Bank/Getty Images/Ideal Image
0ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
συμπληρώνονται σε λίγο καιρό από τον θάνατο του Τζορτζ Κάρλιν (μόλις είχε κλείσει τα 71) κι όμως αποσπάσματα από τις εμφανίσεις του εξακολουθούν να κατακλύζουν τα social media, ακόμα και με ελληνικούς υπότιτλους, διατυμπανίζοντας  την ενισχυμένη ισχύ που έχουν στις μέρες μας ο πύρινος λόγος και οι φοβερές ατάκες του. Ούτε και ο ίδιος πάντως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έμοιαζαν τόσο δραματικά επίκαιρα το 2022 πράγματα που έλεγε πριν από δεκαετίες ο πιο σημαντικός ίσως (μαζί με τον αείμνηστο επίσης Ρίτσαρντ Πράιορ) Αμερικανός κωμικός. 

Όπως φερ' ειπείν, σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων στην Αμερική που ανέκυψε ξανά τον τελευταίο καιρό με τόσο εφιαλτικό τρόπο: «Οι συντηρητικοί που δηλώνουν "υπέρ της ζωής" (pro-life) έχουν μια εμμονή με το έμβρυο από την σύλληψή του και μέχρι τους επόμενους εννέα μήνες. Μετά δεν θέλουν να σε ξέρουν, μέχρι να μπορείς να πας στον στρατό. Ούτε δημόσια υγεία, ούτε κοινωνική περίθαλψη, ούτε δωρεάν παιδεία, ούτε τίποτα…Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι υπέρ της ζωής, είναι κατά των γυναικών». Ή για το περιβάλλον και το κλίμα, όπου η θέση του ήταν σαφής και τελεσίδικη: «Ο πλανήτης θα είναι μια χαρά, εμείς την έχουμε γαμήσει οριστικά».  

H ταινία κάνει ακόμα πιο εμφατική την αγάπη που είχε για τις λέξεις, την σημασία και τα παιχνίδια τους, αυτός ο «Μάιλς Ντέιβις της κωμωδίας», ο οποίος  είχε σοκάρει κάποτε την Αμερική, εκφέροντας στον αέρα τις «επτά λέξεις της αγγλικής γλώσσας που δεν μπορείς να πεις στην τηλεόραση» (shit, fuck, piss, cunt, tits, motherfucker, cocksucker).

Και παρόλο που, ειδικά στην δεύτερη (ή τρίτη) φάση της γεμάτης μεταμορφώσεις καριέρας του, η ρητορική του επί σκηνής φαινόταν να ταυτίζεται με θέσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αριστερές, ριζοσπαστικές ή αναρχοφιλελεύθερες (και σε κάθε περίπτωση, αντι-συντηρητικές), σήμερα μοιάζουν να υιοθετούν την κληρονομιά του εκπρόσωποι ακόμα και της λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς» που θέλουν να φαντάζονται ότι θα ήταν μαζί τους στον πόλεμο ενάντια στην cancel culture και στην υποκρισία των φιλελεύθερων μέσων. 

«Η αριστερή ορθοδοξία με απωθεί όσο και η δεξιά» ακούγεται να δηλώνει σε κάποια σκηνή αυτού του ‘ολοκληρωτικού’ για την ζωή και την καριέρα του ντοκιμαντέρ διάρκειας τεσσάρων ωρών σχεδόν, παραγωγής HBO, που έκανε πρεμιέρα στις πλατφόρμες πριν από λίγες μέρες. Ακολουθώντας γραμμική χρονολογική σειρά, η ταινία του Τζαντ Άπατοου που φέρει τον τίτλο «George Carlin’s American Dream» χωρίζεται σε δύο μέρη ξεδιπλώνει, μέσω τόνων αρχειακού υλικού, την περιπετειώδη πορεία του Ιρλανδικής καταγωγής κωμικού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο «λευκό Χάρλεμ» της Νέας Υόρκης. Το φλερτ με την τηλεόραση και την mainstream κωμωδία στην δεκαετία του ’60, τα ναρκωτικά (και ειδικά το LSD) που του ξεκλείδωσαν το μυαλό και του επέτρεψαν να είναι ο εαυτός του και στη σκηνή (αργότερα όμως ο εθισμός στην κόκα θα απόβαινε καταστροφικός), το πέρασμα στην αντικουλτούρα, η διασημότητα, η ριζοσπαστικοποίηση ως απόκριση στον συντηρητισμό που έφεραν τα ‘80s του Ρέιγκαν, η ροπή προς την «μαυρίλα» και τον μηδενισμό στην τελευταία φάση της καριέρας του. 

Πάνω από όλα όμως ίσως, η ταινία κάνει ακόμα πιο εμφατική την αγάπη που είχε για τις λέξεις, την σημασία και τα παιχνίδια τους, αυτός ο «Μάιλς Ντέιβις της κωμωδίας», ο οποίος  είχε σοκάρει κάποτε την Αμερική, εκφέροντας στον αέρα τις «επτά λέξεις της αγγλικής γλώσσας που δεν μπορείς να πεις στην τηλεόραση» (shit, fuck, piss, cunt, tits, motherfucker, cocksucker). Ήταν μια από τις πλέον περιβόητες υπερβάσεις ενός ανθρώπου και ενός δημιουργού και performer που έζησε και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη πράξη στην ζωή και στην καριέρα του και παρά τις αντιξοότητες κατάφερνε κάθε φορά να σηκωθεί από το καναβάτσο με λιγότερες ψευδαισθήσεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Το λένε αμερικάνικο όνειρο», έλεγε πάντα, «ακριβώς επειδή μόνο στον ύπνο σου μπορείς να το πιστέψεις»


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

47’ λεπτά με τον Μάκη Παπασημακόπουλο

Μουσική / Μάκης Παπασημακόπουλος: «Δεν σατιρίζω ανθρώπους που πετροβολούνται»

Μουσικός, εξερευνητής cult κινηματογραφικών διαμαντιών από τα ’70s μέχρι τα ’90s, podcaster, ο άνθρωπος με τα χίλια κωμικά πρόσωπα. Πρόκειται για έναν πολυτεχνίτη, που όμως δεν δηλώνει τίποτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Old Man: Ο Τζεφ Μπρίτζες επέστρεψε πιο δυνατός από ποτέ

Daily / «The Old Man»: Ο Τζεφ Μπρίτζες επέστρεψε πιο δυνατός από ποτέ

Στον αειθαλή και εξαιρετικό, όπως πάντα, πρωταγωνιστή της ανήκει δικαιωματικά αυτή η νέα μίνι σειρά που λειτουργεί τόσο ως κατασκοπικό θρίλερ υψηλής δράσης όσο και ως δράμα φθινοπωρινών τόνων με γερά συναισθηματικά θεμέλια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Daily / Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Η Σόφι Φρόιντ που πέθανε στις αρχές του μήνα στα 97 της ήταν το τελευταίο επιζών εγγόνι του Σίγκμουντ Φρόιντ και πιθανότατα το τελευταίο εν ζωή πρόσωπο που τον συναναστράφηκε στενά. Η ίδια πίστευε πάντως ότι η ψυχανάλυση είναι σε σημαντικό βαθμό «μια ναρκισσιστική πολυτέλεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γονιός με το παιδί του μαζί στη συναυλία: Τι μπορεί να είναι λάθος σ’ αυτή την εικόνα;

Daily / Γονιός με το παιδί του μαζί στη συναυλία: Τι μπορεί να είναι λάθος σ’ αυτή την εικόνα;

Η πρώτη συναυλία ενός ή μίας εφήβου ήταν και είναι μια προσωπική τελετουργία μετάβασης κάπου αλλού ή μετεξέλιξης σε κάτι άλλο, χωρίς το δίχτυ προστασίας και ελέγχου που απλώνει το γονικό ενδιαφέρον τριγύρω σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πνεύμα και ηθική: Η κουλτούρα του τραπ και η ανερμάτιστη ελληνική νεολαία

Daily / Πνεύμα και ηθική: Η κουλτούρα του τραπ και η ανερμάτιστη ελληνική νεολαία

Κάποιοι ήταν αδύνατο να κρύψουν ότι δεν μπορούν να ανεχτούν κάτι που μπορεί να μετατρέψει σε είδωλα της ελληνικής νεολαίας Ρομά, Αλβανούς και «ξένους». Κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν οτιδήποτε μαζικά δημοφιλές και όπως πάντα υπάρχουν και οι θεματοφύλακες μιας αριστερόστροφης γεροντοκορίστικης ηθικολογίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Irma Vep: «Δεν είναι σειρά, είναι ταινία χωρισμένη σε οχτώ μέρη»

Daily / Irma Vep: «Δεν είναι σειρά, είναι ταινία χωρισμένη σε οχτώ μέρη»

Η νέα μίνι σειρά υψηλού πρεστίζ του HBO με πρωταγωνίστρια την Αλίσια Βικάντερ είναι μια δραματική κομεντί με φόντο τα high end παρασκήνια και τις VIP καταστάσεις που συνοδεύουν μια ύπαρξη στην αιχμή της λαμπερής διασημότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Καλοκαίρια με «Αγόρι», «Μανίνα», «Τρουένο» και «Πάττυ»

Daily / Καλοκαίρια με «Αγόρι», «Μανίνα», «Τρουένο» και «Πάττυ»

Χτύπησε βαθιά νοσταλγική φλέβα η αναγγελία της απώλειας του εκδότη κάποιων περιοδικών που αποτελούσαν κάποτε το εικονογραφημένο ευαγγέλιο των ατέλειωτων και ανέμελων καλοκαιριών της προεφηβείας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
adam sadler

Daily / «Hustle»: Νέο τρίποντο από τον Άνταμ Σάντλερ στο γήπεδο του Netflix

Δεν είναι απαραίτητο να αγαπά κανείς το μπάσκετ, κάτι τέτοιο όμως βοηθά σημαντικά στην απόλαυση αυτής της μη υπερβατικής αλλά εξαιρετικά καλοφτιαγμένης δραματικής κομεντί με φόντο τα άδυτα του NBA.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ντοροθι παρκερ

Shortcut / Η Ντόροθι Πάρκερ δεν ήταν μόνο ατάκες, ευφυολογήματα και Martini

Ένας από τους πολλούς καημούς που τη συνόδεψαν μέχρι το πικρό και μοναχικό της τέλος –χθες συμπληρώθηκαν πενήντα πέντε χρόνια από τον θάνατό της– ήταν ότι το κοινό έμοιαζε να αγνοεί τις έντονες πολιτικές της ευαισθησίες, που μόνο λόγια δεν ήταν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ Παλεύεται καλύτερα αυτή η πόλη με ποδήλατο ή όχι;

Δημήτρης Πολιτάκης / Παλεύεται καλύτερα αυτή η πόλη με ποδήλατο ή όχι;

Ακόμα και οι ίδιοι οι ποδηλάτες του κέντρου που στα μάτια των υπολοίπων μοιάζουν να παίζουν καθημερινά κορώνα-γράμματα την σωματική τους ακεραιότητα, είναι σα να βράζουν στο ίδιο καζάνι οργής, άγχους και συμπυκνωμένης επιθετικότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ο γάμος με φοβίζει πιο πολύ κι απ’ τον θάνατο», μου είπε γελώντας: Όταν ο Μάρκες συνάντησε την Shakira

Daily / «Ο γάμος με φοβίζει πιο πολύ κι απ’ τον θάνατο», μου είπε γελώντας: Όταν ο Μάρκες συνάντησε την Shakira

Με αφορμή τον χωρισμό Skakira – Πικέ, κάποιοι ανακάλεσαν ένα εξυμνητικό προφίλ που είχε γράψει για την συμπατριώτισσά του ο διάσημος Κολομβιανός νομπελίστας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Χλωμές αποχρώσεις του μαύρου

Δημήτρης Πολιτάκης / Χλωμές αποχρώσεις του μαύρου

Δεν είναι ότι μας συντάραξε η «εκλογή» κάποιου σαν τον Παναγιώτη Μπαλτάκο στην ηγεσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, απλά έχουμε κουραστεί πραγματικά εσχάτως να βλέπουμε σε περίοπτα θεσμικά πόστα τέτοιες κραυγαλέες ακροδεξιές προσωπικότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ