Φιλίες και πανδημία: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

friendship ending Facebook Twitter
Ίσως η ίδια η σύγχρονη ζωή είναι αυτή που συνωμοτεί εναντίον της φιλίας.
0

ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΣΟ από προσωπική εμπειρία όσο και από μαρτυρίες γνωστών ότι η συνθήκη που βιώνουμε τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε καταλυτική μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της φιλίας.

Δεν ήξερα όμως ότι υπήρχε ήδη και σχετική ορολογία, όπως διαπίστωσα διαβάζοντας ένα επικού μεγέθους και εύρους (με ποικίλες αποχρώσεις ανάμεσα στη βιωματικό πραγματεία και το επιστημονικό ρεπορτάζ) άρθρο που δημοσιεύτηκε προχθές στο Atlantic και έκανε λόγο για το Μεγάλο Πανδημικό Ξεκαθάρισμα Φίλων που συνέβη με αφορμή την απομόνωση και τους περιορισμούς.

Οι πρωτόγνωρες περιστάσεις έδωσαν σε πολύ κόσμο την ευκαιρία –και τη δικαιολογία– να απομακρυνθεί από φιλίες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως φορτικές, προβληματικές, «τοξικές».

Οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με το σαράκι της ζηλοφθονίας στις φιλίες. Αλλά και με τη φιλία γενικότερα, σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις, τον γάμο, την οικογένεια και «όλο αυτό το τρομερό συναπάντημα δεσμών σεξ, αίματος, εκκλησίας ή νόμου».  

Τίτλος του άρθρου είναι η διαπίστωση (που έρχεται κάπου στη μέση ηλικία, εκεί που ανήκει και η συγγραφέας του, Jennifer Seniors) ότι εν τέλει «είναι οι φίλοι εκείνοι που σου ραγίζουν την καρδιά» (“It’s Your Friends Who Break Your Heart”) και όχι οι ερωτικοί μας σύντροφοι, όπως έχουμε μάθει να πιστεύουμε.

Η Seniors διαπιστώνει επίσης ότι η κουλτούρα μας δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο σενάριο για το τέλος μιας φιλίας, δεν υπάρχουν στη φιλία ούτε η τελετουργία, ούτε η γραφειοκρατία, ούτε οι γλαφυρά έντονοι διάλογοι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους που χαρακτηρίζουν τους δεσμούς έρωτα και αίματος. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης η αναφορά στις φιλίες που σβήνουν ή διαλύονται όλο και πιο συχνά λόγω πολιτικών διαφορών (ακόμα και ανάμεσα σε άτομα με κοινές θεωρητικά πολιτικές αντιλήψεις), κάτι που ίσως δεν θίγεται ή δεν αναλύεται αρκετά, όπως και ο ρόλος που παίζει στη διάβρωση μιας φιλίας η ζήλια, ο φθόνος, αυτό που ο Σωκράτης φέρεται να είχε αποκαλέσει «το έλκος της ψυχής», με διαφορά το πιο ειδεχθές από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (λέμε συνέχεια «πεθαίνω από ζήλια», κανείς όμως δεν λέει ότι πέθανε από λαγνεία, υπεροψία ή οκνηρία).

Κι όμως, όπως επισημαίνει το άρθρο, οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με το σαράκι της ζηλοφθονίας στις φιλίες. Αλλά και με τη φιλία γενικότερα, σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις, τον γάμο, την οικογένεια και «όλο αυτό το τρομερό συναπάντημα δεσμών σεξ, αίματος, εκκλησίας ή νόμου». 

Ίσως η ίδια η σύγχρονη ζωή είναι αυτή που συνωμοτεί εναντίον της φιλίας, ίσως η μαύρη αλήθεια είναι ότι κατά έναν τρόπο, «οι φιλίες είναι εκ φύσεως καταδικασμένες να ξεθωριάζουν ακόμα και στις πιο ιδανικές συνθήκες, είναι εντελώς αφύσικη η ιδέα ότι μπορεί ο καθένας και η καθεμιά μας να δημιουργήσουν τις δικές τους φυλές… Στην καλύτερη περίπτωση, οι χαμένες φιλίες μας πληγώνουν αλλά με τον καιρό το τραύμα επουλώνεται. Στη χειρότερη όμως, τις εκλαμβάνουμε ως προσωπικές αποτυχίες, κάθε μια τους κι ένα μικρό διαζύγιο, μια βαριά απώλεια. Κι από μια ηλικία και μετά, κάθε απώλεια τσούζει πολύ...»

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

beatles

Daily / Το «Love Me Do» στα 60

Οι Beatles ήταν το μόνο συγκρότημα που ήξεραν ποτέ οι γονείς μου, οι οποίοι είχαν προλάβει ως νέοι τον πανζουρλισμό που συνέβαινε κι εδώ ακόμα μ’ αυτόν τον νέο ήχο και μ’ αυτό το νέο «είδος» νεανικής έκφρασης, ελευθερίας και ευζωίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
bourdain argento

Daily / Τι να σκεφτούμε μετά τις νέες αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Άντονι Μπουρντέν;

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, το κοινό παραμένει ακόρεστο στη δίψα του να μάθει τι ακριβώς μεσολάβησε και ο άνθρωπος με την πιο ζηλευτή δουλειά στον κόσμο αποφάσισε να δώσει τέλος στη συναρπαστική ζωή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Φόβος και παράνοια στην Ευρώπη του μεταφασισμού

Δημήτρης Πολιτάκης / Φόβος και παράνοια στην Ευρώπη του μεταφασισμού

Το χειρότερο με τη φαινομενικά ακάθεκτη άνοδο της ακροδεξιάς είναι ότι κάθε φορά που αυτή η εξέλιξη πιστοποιείται τόσο θεαματικά και τόσο δυσοίωνα, όπως προχθές στην Ιταλία, σε βάζει σε μια διαδικασία ενοχικής περίσκεψης και άστοχης ενδοσκόπησης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Athena: Πυροτεχνική λιτανεία εξέγερσης και καταστολής

Daily / «Athena» στο Netflix: Πυροτεχνική λιτανεία εξέγερσης και καταστολής

Η νέα ταινία του Ρομέν Γαβρά με φόντο την πυριτιδαποθήκη των παρισινών προαστίων έκανε πρεμιέρα στο Netflix, τον δημιουργό της όμως φαίνεται να τον ενδιαφέρει η αισθητική της κλιμακούμενης σύγκρουσης μάλλον παρά οποιοδήποτε πολιτικό μανιφέστο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νέιθαν Φίλντερ

Daily / «The Rehearsal»: Η πιο κουλή τηλεοπτική σειρά της χρονιάς ίσως είναι και η πιο ιδιοφυής

Ψεύτικο ή αληθινό; Κωμωδία ή δράμα; Παραβολή ή φάρσα; Πειραγμένο ριάλιτι ή εξεζητημένο κοινωνικό πείραμα με χορηγό το HBO; ‘Ένα ιδεοψυχαναγκαστικό όργιο; Το meta στα όρια του; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχεις ξαναδεί τέτοια τηλεόραση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι άνδρες προτιμούν την Μάρθα Καραγιάννη

Daily / Οι άνδρες προτιμούν τη Μάρθα Καραγιάννη

Είναι κάτι στιγμές στις ταινίες της που μοιάζει σα να βρίσκεται εκεί για να χλευάζει τα μονότονα κλισέ των ανδρών, υπενθυμίζοντάς τους ότι αν πράγματι ισχύει το δόγμα «οι κύριοι προτιμούν τις ξανθές», τότε κακό του κεφαλιού τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τζον Μάκενρο

Daily / Τζον Μάκενρο υπεράνω (και εναντίον) όλων

Το νέο ντοκιμαντέρ «McEnroe» είναι μια στιλάτη και διεισδυτική προσωπογραφία του πιο εκρηκτικού σταρ του τένις όλων των εποχών, που στα 63 του μοιάζει να βρίσκεται σε διάθεση αναστοχασμού, παραμένοντας συγχρόνως εκείνο «το κωλόπαιδο από τη Νέα Υόρκη» που όλοι αγαπήσαμε κάποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δικαίωμα στον θάνατο

Δημήτρης Πολιτάκης / Δικαίωμα στον θάνατο

Η «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» του 91χρονου Ζαν Λικ Γκοντάρ έφερε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια μια κρίσιμη συζήτηση που συχνά παγιδεύεται σε ποικίλης μορφής ηθικά και υπαρξιακά αδιέξοδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πίστη, ελπίδα, μακελειό: Το Κατά Nick Cave Ευαγγέλιο και οι μηχανισμοί του πένθους

Daily / Πίστη, ελπίδα, μακελειό: Το Κατά Nick Cave Ευαγγέλιο και οι μηχανισμοί του πένθους

«Το να ανάψεις ένα κερί στην εκκλησία είναι μια έμπρακτη δήλωση προσμονής και λαχτάρας» λέει ο Cave σ’ ένα νέο βιβλίο που καταγράφει, μεταξύ άλλων, τους τρόπους με τους οποίους επιχείρησε να διαχειριστεί το πιο βαρύ πένθος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
figo

Daily / Ξύνοντας παλιές πληγές μετά από 22 χρόνια: Το ντοκιμαντέρ του Netflix για την «Υπόθεση Φίγκο»

Για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα ήταν ασύλληπτη η ιδέα ότι ο Λούις Φίγκο θα μπορούσε κάποτε να τους εγκαταλείψει, και μάλιστα για τον απόλυτο εχθρό, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όμως συνέβη, και μάλιστα υπό τις πιο αμφιλεγόμενες και σκιώδεις συνθήκες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τότε που η Έλεν Μίρεν παραλίγο να μας κάνει φιλομοναρχικούς 

Daily / Τότε που η Έλεν Μίρεν παραλίγο να μας κάνει φιλομοναρχικούς

Η Ελισάβετ ήταν προϊόν της Ιστορίας και σύμβολο μιας κληρονομικής (αιμομικτικής σχεδόν) τελετουργίας που συγκινεί ακόμα τα πλήθη, παρά τη νοσηρή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που αναδύει η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ