Εσείς πόσες ελληνικές παθογένειες μετρήσατε σήμερα;

Εσείς πόσες ελληνικές παθογένειες μετρήσατε σήμερα; Facebook Twitter
Προφανώς δεν αρνήθηκε να το στρογγυλέψει από αντίδραση (σίγουρα θα είχε πρόχειρα να καταμαρτυρήσει πλήθος άλλα εθνικά κουσούρια), απλά υποθέτω ότι είπε απνευστί τα πρώτα που της έρχονταν στο μυαλό και η λιτανεία έτυχε να σταματήσει εκεί.
0

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ όλοι κοντοσταθήκαμε λίγο παραπάνω απ’ όσο θα θέλαμε σ’ αυτήν τη λίστα της Σώτης Τριανταφύλλου με τις «19 μεγάλες και αθεράπευτες ελληνικές παθογένειες», όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε χθες στο «Πρώτο Θέμα». Είτε από περιέργεια είτε από μαζοχισμό, νιώσαμε την επιθυμία να «τσεκαριστούμε», ακόμα κι όσοι χλεύαζαν για το παραλίγο στρογγυλό νούμερο που προέκυψε.

Προφανώς δεν αρνήθηκε να το στρογγυλέψει από αντίδραση (σίγουρα θα είχε πρόχειρα να καταμαρτυρήσει πλήθος άλλα εθνικά κουσούρια), απλά υποθέτω ότι είπε απνευστί τα πρώτα που της έρχονταν στο μυαλό και η λιτανεία έτυχε να σταματήσει εκεί. Καλά είναι, πάσο. Κανείς δεν τραβάει από δεκαεννιά.

Ας τα δούμε όμως ένα-ένα επιχειρώντας να παραστήσουμε τον δικηγόρο του διαβόλου και να τα ανασκευάσουμε, έτσι ως σπαζοκεφαλιά, με κίνδυνο βέβαια να εγκληθούμε για λαϊκισμό ή για εσωστρέφεια, αμάρτημα που περιλαμβάνεται στην εν λόγω λίστα.

Οκνηρία

Τι πήγε και θυμήθηκε, νοστάλγησα αυτομάτως τα ωραία και χαλαρά '90s της «επίπλαστης ευδαιμονίας». Αλίμονο, εκείνο το πλοίο σάλπαρε προ πολλού, φευγαλέο όραμα η οκνηρία στις μέρες μας, όλοι μοιάζουν να τρέχουν ανάστατοι με παιδιά, γονείς, σκυλιά, δουλειές, αναζήτηση δουλειών, χρέη, λογαριασμούς, τέλη.  

Αναβλητικότητα

Μα, όπως διαβάζουμε στα ξένα μέσα, το procrastination αγγλιστί είναι μια σύγχρονη μάστιγα του Πρώτου Κόσμου με πολύπλοκες ψυχοδυναμικές καταβολές και εκφάνσεις. Ίσως επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή απλά εγκαταλείπουν την προσπάθεια να τρέχουν και να μη φτάνουν και να σέρνονται σε ένα σύστημα που τους καταπιέζει και τους αγχώνει και τους απορροφά όλη τη διάθεση και την ενέργεια.

Άρνηση ατομικής ευθύνης

Θέλει ομολογουμένως πολλές συνεδρίες η συνειδητοποίηση πως η παραδοσιακή σχέση αγάπης-μίσους του Νεοέλληνα με το κράτος είναι μια παθολογική και διαβρωτική σχέση συνεξάρτησης που μας τρώει την ψυχή, το δουλεύουμε όμως. Δεν μπορεί όμως η καραμέλα της ατομικής ευθύνης να αποτελεί άλλοθι για την ανικανότητα της κεντρικής εξουσίας, όλοι το ξέρουν αυτό, και εις Παρισίους και παντού.

Αποφυγή ενηλικίωσης

Μόλις γίναμε διακοσίων, προχθεσινοί δηλαδή, με τα στάνταρντ της «γηραιάς ηπείρου». Έχουμε καιρό να ωριμάσουμε.

Οικογενειοκρατία  

Αν εννοείτε στην πολιτική εξουσία, προφανώς.

Αμοραλισμός 

Ω, μα ελάτε τώρα, στη Γαλλία ζείτε.

Αριστερίλα 

Ναι μεν, ίσως, υπό κάποια έννοια να το δεχτούμε, κύριοι ένορκοι, δεξιίλα όμως να δείτε, που όσο πάει και εκτρέπεται.

Αμορφωσιά

Ε, ναι, εντάξει, τι να κάνουμε, όπως μπορούμε ξεστραβωνόμαστε, φτωχή χώρα, Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειος κλπ, τώρα και με το Netflix και μ’ όλα αυτά τα πράγματα, πού καιρός για διάβασμα.

Χωριάτικο πείσμα

Αυτό δεν το πιάνω, ομολογώ. Ότι το πείσμα είναι κακό όταν είναι από χωριό; Δώσε θάρρος στον χωριάτη, που λέμε;

Χωριάτικος φθόνος 

Η κατσίκα του γείτονα; Έξω οι βλάχοι από την Αθήνα; Μιλάτε με γρίφους.

Λατρεία της μετριότητας

Μπορεί να συγχέουμε ενδεχομένως το μέτρο με τη μετριότητα, διατηρούμε όμως πάντα υψηλά και άπιαστα πρότυπα ως γνήσιοι αιθεροβάμονες με ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Τι να κάνουμε, αυτά παθαίνουν οι «περιούσιοι» λαοί.

Αγένεια

(βλ. Αμοραλισμός πιο πάνω)

Ελληνίδα μάνα 

Θυμάμαι υπήρχε πάντα ένας στην κερκίδα που δεν άντεχε την «οιδιπόδεια» υφή των συνθημάτων και φώναζε αγανακτισμένος «αφήστε, ρε, ήσυχες τις μάνες του καθενός».

Έλληνας πατέρας 

Κι απ’ αυτό έχουμε όλοι από ένα, τεχνικά έστω.

Εσωστρέφεια 

Μακάρι να την είχε κι αυτός που σας πήρε τη συνέντευξη.

Εθνικισμός

Το ίδιο έργο παντού πλέον, δυστυχώς, και σε σας υποθέτω. Είναι το αποκούμπι της μιζέριας, της αχρειότητας και της απόγνωσης.

Θρησκοληψία

Ίσως δεν έχετε πάει σε χώρες, μοντέρνες κατά τ’ άλλα, όπως η Βραζιλία ή η Ιρλανδία ή η Ιταλία, για να μην ξεκινήσουμε με τις διάφορες θεοκρατίες εξ Ανατολών.

Μισογυνία 

Σαφώς η πιο μεγάλη πληγή ίσως, αλλά ούτε και σ’ αυτό αποτελούμε μια τόσο ιδιάζουσα και κραυγαλέα περίπτωση.

Φτωχή σκέψη

Τι να κάνουμε, τόσο μας κόβει. Από την άλλη βέβαια, είχαμε πάντα τόσο προχωρημένη σκέψη ώστε ανέκαθεν εμείς οι ίδιοι πρώτοι λέγαμε και λέμε για τον εαυτό μας «δεν είμαστε λαός» (τον μισό καιρό, τον άλλο μισό λέμε «δεν υπάρχει κράτος»). Ποιος άλλος λαός το κάνει αυτό;

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Daily / Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Σαν δυνατό κοκτέιλ με παραισθησιογόνα συστατικά καταναλώνεται η μίνι σειρά που ξετυλίγει την τρελή κι απίστευτη διαδρομή του Κλαρκ Όλαφσον, του πιο διαβόητου ληστή – δραπέτη – σταρ που γνώρισε ποτέ η Σουηδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
KAPOUTZIDIS

Δημήτρης Πολιτάκης / Αδερφές και «παλικάρια»

Ο Καπουτζίδης τόλμησε να εκφράσει κάτι σημαντικό και το έκανε με τον πλέον ταιριαστό για την περίσταση τρόπο: υπό μορφή απόκρισης σε ένα επίμονο και κακόβουλο κλισέ, και με την ελαφρότητα που υπαγορεύει η πλατφόρμα που του δόθηκε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή»: Θα μας θάψει όλους ο Κίσινγκερ;

Daily / «Ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή»: Θα μας θάψει όλους ο Κίσινγκερ;

Τα 99 κλείνει στα τέλη του μήνα ο αμφιλεγόμενος ινστρούχτορας του realpolitik κυνισμού που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα με τις προβλέψεις του γύρω από τις προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα, στο πλαίσιο ενός νέου ψυχρού πολέμου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
depp heard

Shortcut / Από το #MeToo στο #MenToo: Το κωμικοτραγικό τσίρκο της «δίκης Ντεπ - Χερντ»

Μοιάζει να δημιουργείται ένα κλίμα που, με αφετηρία την πλήρη απαξίωση της Άμπερ Χερντ ακόμα και σε επικεφαλίδες mainstream μέσων, υπονομεύει τις αλλαγές που έφερε το #MeToo, αναβιώνοντας το στερεότυπο της ανισόρροπης και ραδιούργας «μέγαιρας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μπαμπά, ποιος ήταν αυτός ο Γκουσγκούνης;

Daily / Μπαμπά, ποιος ήταν αυτός ο Γκουσγκούνης;

Ο Κώστας Γκουσγκούνης δεν αποχαιρετίστηκε ως πορνοστάρ, που δεν ήταν ακριβώς, έτσι κι αλλιώς, αλλά ως κάτι ανάμεσα σε πορνοβοσκό-περφόρμερ για τη γενιά της μεταπολίτευσης και σε σύμβολο μιας υπόγειας ηθογραφίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Navalny: Ένα κοντινό πορτρέτο του πιο επιφανούς Ρώσου αντικαθεστωτικού

Daily / Navalny: Ένα ντοκιμαντέρ για τον πιο επιφανή Ρώσο αντικαθεστωτικό

Το «πολύκροτο» ντοκιμαντέρ για τον Αλεξέι Ναβάλνι που προβάλλεται ήδη στις πλατφόρμες είναι μια συμπαραγωγή CNN και HBO και προσφέρει αποκαλύψεις, απαντήσεις αλλά και επίμονα ερωτηματικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«We Own This City»: Επιστροφή στα λημέρια του θρυλικού «Wire»

Daily / «We Own This City»: Επιστροφή στα λημέρια του θρυλικού «Wire»

Όπως και στο «Wire», έτσι και σ’ αυτήν εδώ τη μίνι αστυνομική σειρά που έγραψε ο Ντέιβιντ Σάιμον μαζί με τον Τζορτζ Πελεκάνο και βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, η πόλη της Βαλτιμόρης λειτουργεί ως περιπτωσιολογική μελέτη μιας βαθιάς συστημικής κρίσης που έχει ως αιχμή την αστυνομική αυθαιρεσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ντροπιαστική «πρωτιά» με προβληματικά κριτήρια

Shortcut / Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Ντροπιαστική «πρωτιά» με προβληματικά κριτήρια

Πρώτη από το τέλος ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και 108η στον κόσμο εμφανίστηκε η Ελλάδα στην ετήσια κατάταξη του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Όχι ότι δεν έχουμε τα χάλια μας, αλλά μοιάζει κάπως υπερβολική αυτή η θέση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Athos» στο Netflix: Από πού πάνε για το Άγιο Όρος;

Daily / «Athos» στο Netflix: Από πού πάνε για το Άγιο Όρος;

Παρά τις σκιές που έχουν κυκλώσει κατά καιρούς την Αθωνική Πολιτεία, είναι αναμφισβήτητη η έλξη που ασκεί στην κοινή συνείδηση το «άβατο» του Αγίου Όρους, που παρουσιάζεται με διακριτικό και ελκυστικό τρόπο στο γερμανικό ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σταθερά στο top10 του ελληνικού Netflix.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έτσι όπως πάει, στο τέλος δεν θα μείνει κανένα σινεμά στην Αθήνα

Daily / Έτσι όπως πάει, στο τέλος δεν θα μείνει κανένα σινεμά στην Αθήνα

Πρέπει να προστατευτούν με κάποιο τρόπο οι ελάχιστοι εναπομείναντες κινηματογράφοι, όπως γίνεται αλλού στον κόσμο, και να μη σβήσει εντελώς η συνήθεια της σκοτεινής αίθουσας, της μεγάλης οθόνης και της συλλογικής εμπειρίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
atlanta cast

Daily / Atlanta: Πού μπορεί να φτάσει αυτή η απίστευτη σειρά;

Μετά από τέσσερα χρόνια η αριστουργηματική σειρά, που με την αισθητική και αφηγηματική της φιλοδοξία προχωρά το μέσο σε απόκοσμα επίπεδα, επέστρεψε με τον τρίτο της κύκλο, που ήδη μας έχει προσφέρει κάποια μνημειώδη επεισόδια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πριν από πενήντα χρόνια σαν σήμερα, ο Κοέν στα Ιεροσόλυμα

Shortcut / Πριν από πενήντα χρόνια σαν σήμερα, ο Κοέν στα Ιεροσόλυμα

Καταβεβλημένος από την κόπωση, τις ουσίες και την πίεση της εμφάνισής του στην ιερή πόλη, ο Λέοναρντ Κοέν σταμάτησε τη συναυλία στη μέση. Επανήλθε όμως στη σκηνή και ενάμιση χρόνο μετά επέστρεψε στο Ισραήλ ως «εθελοντής» στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Better Call Saul: Μετανοείτε, το τέλος έρχεται

Daily / Better Call Saul: Μετανοείτε, το τέλος έρχεται

Μόλις ξεκίνησε στο Netflix ο πέμπτος και τελευταίος κύκλος της κορυφαίας σειράς των τελευταίων χρόνων που θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη, με το φινάλε να προβάλλεται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Υπάρχει λοιπόν χρόνος για όσους δεν έχουν δει ακόμα αυτό το αριστούργημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ukraine support

Δημήτρης Πολιτάκης / Κι εμείς με την Ουκρανία είμαστε, σόρι που δεν το ποστάρουμε όλη την ώρα

Άπαξ και κριθείς «ελλιπής», τελείωσε. Δεν είσαι αντάξιος της ουκρανικής αντίστασης, δεν είσαι αντάξιος της Δύσης, δεν έχεις θέση στον ιερό αγώνα. Όποιος δεν παίρνει σαφή και μονότονη θέση δέκα φορές τη μέρα στα social media, είναι ύποπτος, ανάλγητος, βαλτός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ