FacebookTwitter Από την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Γ. Παπαδόπουλος υποδέχεται την Κάθλην Σοφ. Βενιζέλου (από Vaios M.).
FacebookTwitter 1970. Η Αγωνιστική ομάδα του Ν.Ο.Κ στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο του 1967, σε μία χουντική φιέστα στα "Δειλινά", ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδούν σε πρώτη εκτέλεση τον ύμνο της Χούντας. Λίγες μέρες πριν, ο Μπιθικώτσης είχε λάβει την εξής επιστολή από τoν Μίκη Θεοδωράκη:
«Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα “Δειλινά” τον “Υμνο της Επαναστάσεως”. Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις.
Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μην γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στον βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα.
Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει. Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας.
Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά».
FacebookTwitter Μεταξοτυπίες από αντιστασιακούς καλλιτέχνες (Χρύσα Ρωμανού, Νίκο Κεσσανλή..) στη συλλογή της Μάγδας Κοτζιά που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες.
FacebookTwitter Θάνατος του Γιώργου Τσαρουχά, βουλευτή της ΕΔΑ, κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων στην ΚΥΠ της Θεσσαλονίκης (1968).
FacebookTwitter "Τα Κορίτσια της Βροχής", μία ταινία (2012) της Αλίντας Δημητρίου. Μαρτυρίες από 50 γυναίκες που βίωσαν τα βασανιστήρια της Χούντας.
FacebookTwitter Ο Αντώνης Λιοναράκης καταθέτει στη δίκη των βασανιστών. 'Ηταν κρατούμενος στο κελί 7 του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Δίπλα, φωτογραφία του χώρου από τον ίδιο, τη μοναδική μέρα που ο Αβέρωφ επέτρεψε σε δημοσιογράφους την επίσκεψή του.
FacebookTwitter Δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της δικτατορίας στο BBC στις 28 Μαρτίου του 1969.
FacebookTwitter Ο Παττακός, το 2009, με τον διοικητή και αρχιβασανιστή του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκο στην Ανάβυσσο, στο ξενοδοχείο Καλυψώ. Φωτ. Πάνος Πετρόπουλος, ρεπορτάζ της 'Εφης Μαρίνου για την Ελευθεροτυπία.
Η παρούσα δημοσίευση στηρίχθηκε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, καθώς και στις ιστοσελίδες "Ιστορικές φωτογραφίες", "'Ελλη να ένα μήλο", "Μενεξεδιά", "Παραπολιτική", κ.α.
σχόλια