Α. Ρόβας: Ο Έλληνας που κέρδισε το πρώτο βραβείο Εντατικολογίας σε Γερμανία και Αυστρία

Αλέξανδρος Ρόβας Facebook Twitter
Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι έχει εμβολιαστεί το 95% του ιατρικού προσωπικού, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό σε όλη τη χώρα έχει σπεύσει να εμβολιαστεί.
0Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL
στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του διαδικτύου με τον τίτλο: «Ο Έλληνας γιατρός που κέρδισε το πρώτο βραβείο Εντατικολογίας σε Γερμανία και Αυστρία». Ο Αλέξανδρος Ρόβας είναι μόλις τριάντα τριών ετών και εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός Παθολογίας και Νεφρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίνστερ. 

Εδώ και λίγες μέρες έλαβε το γερμανικό Βραβείο Έρευνας Εντατικολογίας για την ερευνητική εργασία που εκπόνησε μαζί με συναδέλφους του και είχε ως βασικό θέμα τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι αλλοιώσεις που παρουσιάζονται στα αγγεία της γλώσσας μπορεί να αποτελέσουν ένα μέσο καταγραφής της πορείας που θα έχει ο ασθενής.

Τον συναντώ διαδικτυακά στη διάρκεια ενός μικρού διαλείμματος από το επιβαρυμένο πρόγραμμα του. Ο ίδιος βρίσκεται στο διαμέρισμά του στο Μίνστερ, μια πόλη που θεωρείται το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής της Βεστφαλίας. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Γερμανία βρίσκεται από το 2013 με σκοπό να κάνει την ειδικότητά του στους τομείς της Παθολογίας και Νεφρολογίας. 

Περισσότερο με ανησυχεί ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις που δυστυχώς δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα υπάρχοντα εμβόλια. Φοβάμαι το ενδεχόμενο ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και ελπίζω να μην το ζήσουμε.

Από μικρό παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την Ιατρική. Ο πατέρας του είναι ορθοπεδικός και το μικρόβιο το είχε κολλήσει από νωρίς. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω γιατρός. Με γοήτευε το άγνωστο του ανθρώπινου σώματος» επισημαίνει στη συνομιλία μας. 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τη βράβευσή του, την πανδημία, την ιατρική, την Ελλάδα αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή. 

— Τι σημαίνει για σας αυτό το βραβείο;

Πρόκειται για ένα βραβείο που δίνεται από τη Γερμανική Εταιρεία Εντατικολογίας και Επείγουσας Ιατρικής. Επομένως, εκτός από μεγάλη τιμή και αναγνώριση των κόπων σου, αποτελεί ταυτόχρονα και μια ευκαιρία ώστε να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω η έρευνά μας. 

Ο Έλληνας που κέρδισε το πρώτο βραβείο Εντατικολογίας σε Γερμανία και Αυστρία μιλά στη LiFO Facebook Twitter
Η μελέτη μας αποσκοπούσε στον πλήρη και ποσοτικό προσδιορισμό μικροαγγειακών αλλοιώσεων σε ασθενείς που είχαν νοσήσει σχετικά ήπια ή βαριά με Covid-19.

— Πείτε μας λίγα λόγια για τη μελέτη σας. Διάβασα ότι ασχοληθήκατε με ασθενείς με κορωνοϊό στην εντατική ή στον σταθμό αυξημένης φροντίδας. 

Η μελέτη μας αποσκοπούσε στον πλήρη και ποσοτικό προσδιορισμό μικροαγγειακών αλλοιώσεων σε ασθενείς που είχαν νοσήσει σχετικά ήπια ή βαριά με Covid-19. Έτσι, μελετήσαμε ασθενείς με κορωνοϊό σε τέσσερα νοσοκομεία, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στην εντατική ή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας. Πήραμε αίμα απ’ αυτούς τους ανθρώπους και μετρήσαμε με κάμερα το πάχος των αγγείων κάτω από τη γλώσσα. Παρακολουθώντας την κλινική τους πορεία, ανακαλύψαμε ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν υποστεί καταστροφή των αγγείων αυτών καθώς και ότι οι αλλοιώσεις στα αντίστοιχα αγγεία της γλώσσας μπορούσαν να καταδείξουν την πορεία που θα είχαν μελλοντικά. Δηλαδή ποιοι θα χειροτέρευαν ή πιθανόν και να πέθαιναν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά, αυτό λειτούργησε ως ένα εργαλείο ώστε να αποδείξουμε ότι ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή πνευμονία αλλά κάτι πολύ περισσότερο και αντιπροσωπεύει μια νέα αγγειακή πολυσυστημική νόσο. Ξέρετε, είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο αυτοί που νοσούν με Covid-19 να εμφανίζουν εγκεφαλικά, θρομβώσεις κ.λπ., τα οποία δεν παρουσιάζονται σε άλλες μορφές μολυσματικών ασθενειών, για παράδειγμα στη γρίπη. 

— Τι θα λέγατε σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός;

Είναι εξωφρενικό να συζητάμε μετά από τόσο καιρό τέτοιου είδους παράλογες απόψεις. Προφανώς, η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Οτιδήποτε άλλο είναι αντίθετο στην κοινή λογική. Ως γιατροί ζήσαμε πολλές δύσκολες στιγμές από τις αρχές του 2020, που ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, ως και σήμερα. Αντιμετωπίσαμε κάτι άγνωστο και πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα. Ευτυχώς, παρόμοιες ανορθολογικές αντιλήψεις έχουν αρχίσει να εκλείπουν. Περισσότερο ευεπίφορο έδαφος έβρισκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Τώρα, μετά από τόσα κρούσματα και αμέτρητους θανάτους, κρίνω ότι είναι λίγο δύσκολο να το πιστεύεις.  

— Με τους εμβολιασμούς πώς είναι η κατάσταση στη Γερμανία;

Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι έχει εμβολιαστεί το 95% του ιατρικού προσωπικού, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό σε όλη τη χώρα έχει σπεύσει να εμβολιαστεί. Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν αρνητές, οι οποίοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Όμως, τα εμβόλια είναι η πιο σημαντική λύση που έχουμε και πρέπει όλοι όσοι είναι επιφυλακτικοί να εμβολιαστούν, προκειμένου να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο. Όσο δεν εμβολιαζόμαστε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να δημιουργηθούν νέα στελέχη και μεταλλάξεις. Σκεφτείτε, όταν κάποιος νοσήσει, έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα κινούμενο φορτίο μεταλλάξεων του ιού και να τις μεταδώσει αστραπιαία στους γύρω του. 

— Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Το ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις που δυστυχώς δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα υπάρχοντα εμβόλια. Φοβάμαι το ενδεχόμενο ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και ελπίζω να μην το ζήσουμε. 

— Πότε είναι πιθανή μια επιστροφή στην κανονικότητα;

Εξαρτάται από τις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού. Τις μάσκες θεωρώ ότι θα τις φοράμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υποθέτω ότι μετά από ένα ή δύο χρόνια θα έχουμε μια ομαλοποίηση της κατάστασης. 

— Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας; 

Το να μείνουμε μονιασμένοι και να μη διχαστούμε για άλλη μια φορά. Διότι διακρίνω ότι η πανδημία έχει ανασύρει και πάλι όλους τους ανώφελους κοινωνικούς διαχωρισμούς. Το πρώτιστο για μένα είναι να βρούμε τη λύση σε αυτό το οικουμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι ανεξαιρέτως.  

— Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες; Θεωρείτε ότι αν μένατε εδώ η πορεία σας θα ήταν διαφορετική;

Ναι, θα ήταν σίγουρα διαφορετική. Όταν ξεκίνησα και έκανα αίτηση για ειδικότητα στην Ελλάδα, ήθελα να ασχοληθώ με τη Νευρολογία. Έκανα τα χαρτιά μου σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και η απάντηση που πήρα ήταν πως η αναμονή αγγίζει τα έντεκα με δώδεκα χρόνια. Οπότε, αν είχα μείνει στην Ελλάδα, ίσως και να μην ήμουν ειδικευόμενος σήμερα. 

— Έχετε μια επιτυχημένη διαδρομή μόλις στα τριάντα τρία σας χρόνια. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συστατικά της επιτυχίας σήμερα;

Η επιμονή, η υπομονή αλλά και οι βάσεις που έχεις χτίσει ως άτομο. Το καλό βιογραφικό πάντοτε αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο. Όταν ήρθα στη Γερμανία έκανα αίτηση σε διάφορα μεγάλα νοσοκομεία. Όλα με απέρριψαν. Τελικά, αποφάσισα να δουλέψω σε ένα μικρότερο νοσοκομείο, εμπλούτισα την επαγγελματική μου εμπειρία και, τελικά, κατάφερα μετά από περίπου δύο χρόνια, να με καλέσουν σε πέντε-έξι συνεντεύξεις και σήμερα να εργάζομαι στο νοσοκομείο του Μύνστεν. Τέλος, πολύ σημαντικό εφόδιο είναι μη σταματάς ποτέ. Διαρκώς να βελτιώνεσαι. Όχι μόνο για σένα αλλά και για τους ασθενείς σου. 

— Τι σας έχει μάθει η ενασχόληση με την ιατρική;

Το να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Πραγματικά, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει. Βλέπω, πολλές φορές, νέους ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι έχουν χρόνο και να πορεύονται παίρνοντας τα πάντα ως φυσιολογική εξέλιξη του βίου τους. Δυστυχώς, όμως, η δουλειά μου με έχει μάθει ότι το αιφνίδιο, το απρόσμενο και το αναπάντεχο είναι μέρος της ζωής και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Γι’ αυτό ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι κάθε στιγμή και κάθε μέρα πρέπει να τη ζεις όσο καλύτερα μπορείς. Γιατί δεν ξέρεις αν θα είναι η τελευταία. 

— Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;

Την αξιοπρέπεια. Επίσης, στο τέλος της ημέρας, όταν πέφτεις για ύπνο, να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου. 

 

Συνεντεύξεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πανεπιστημίου του Βοσπόρου

Τι διαβάζουμε σήμερα / Οι συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών και τα ακροδεξιά φαινόμενα

Σήμερα: Σεβασμός και συγχαρητήρια • • • ακροδεξιά φαινόμενα • • • εξαιρετική η διεθνής εικόνα της Μέρκελ • • • μεροληψίες και θόρυβος • • • το αιωρούμενο βήμα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειρήνη Γερουλάνου: «Το μουσείο Μπενάκη ίσως να μην υπήρχε σήμερα αν δεν ήταν ο Άγγελος Δεληβορριάς»

Εικαστικά / Ειρήνη Γερουλάνου: Ο Άγγελος Δεληβορριάς όπως τον έζησα

Με αφορμή τη σημερινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη μιλά στη LiFO για τον αναμορφωτή του μουσείου, Άγγελο Δεληβορριά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Μάργκαρετ Κένα / Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Έφτασε πριν 50 χρόνια για την ανάγκη μιας διατριβής και ερωτεύτηκε τη φύση, τους ανθρώπους της και την ιδιαίτερη ιστορία της ως τόπος εξορίστων. Μια συνομιλία μαζί της και 18 ανέκδοτες φωτογραφίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Η ραπ είναι μέρος του σύγχρονου πολιτισμού»

Συνεντεύξεις / Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Η ραπ είναι μέρος του σύγχρονου πολιτισμού»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μιλά στη LiFO για τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες του πολιτισμού, τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, το Ακροπόλ, τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και απαντά στο αν θα έδινε το Ηρώδειο στον ΛΕΞ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Συνεντεύξεις / Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Ο διακεκριμένος Έλληνας κοσμολόγος και καθηγητής Υπολογιστικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Chapman της Καλιφόρνιας σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη συνείδηση, τον χρόνο, τη σκοτεινή ύλη, τη δύναμη του νου και την ευδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είδα πόλεις που λάτρεψα να σωριάζονται σε ερείπια και φίλους αγαπημένους να δολοφονούνται εν ψυχρώ»

Συνεντεύξεις / Δημήτρης Μπούρας: «Είδα πόλεις που λάτρεψα να σωριάζονται σε ερείπια και φίλους αγαπημένους να δολοφονούνται εν ψυχρώ»

Μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ και κοινωνικό ανθρωπολόγο για τις «άβολες αλήθειες» και τα «βολικά ψέματα» του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και κάθε πολέμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές και κατώτερο παραγόμενο υλικό».

Εικαστικά / Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές παραγόμενο υλικό»

Ο μεγάλος εικαστικός μιλά για την εποχή μας και την τέχνη, απαντά σε όσους τον κατηγορούν ως προβοκάτορα και αλαζόνα, εξηγεί γιατί δεν έχει πάει ακόμα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και προχωρά σε έναν απολογισμό ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίζεται στην Αθήνα

Οθόνες / Η Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίστηκε στην Αθήνα

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Βογιατζής και ο Μαρμαρινός, ενώ έντυσε τον Βίγκο Μόρτενσεν, την Κρίστερν Στιούαρτ και 500 κομπάρσους στο νέο δυστοπικό φιλμ «Crimes of the Future» του αγαπημένου Καναδού σκηνοθέτη, που θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα: «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός  πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα / «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα εγκλήματα κατά αμάχων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη σε μια συζήτηση με την επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Θέατρο / Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά στη LiFO για το φετινό, φιλόδοξο πρόγραμμα της διοργάνωσης, για τις τεράστιες δυσκολίες των προηγούμενων δύο ετών, για τους νεωτερισμούς που επιχείρησε να φέρει στον θεσμό και κάνει έναν μικρό απολογισμό, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Συνεντεύξεις / Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ξεκίνησε μια άλλη περίοδος στη ζωή του πρώτου τρανς μοντέλου, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Τζένη Χειλουδάκη λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μένει στη Σητεία προσπαθεί να εξαγνιστεί, πως σήμερα δεν έχει τίποτα και ταυτόχρονα έχει τα πάντα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ