Το Μπάουχαους γεννήθηκε μετά τον Α' Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα στις δραματικές συνθήκες αθλιότητας και μεγαλείου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Έφτασε στην Ελλάδα σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ταυτισμένο με το μοντέρνο κίνημα.

Το παράδοξο είναι ότι αυτό το κίνημα για «τον σχεδιασμό της ζωής» το εισήγαγε στην Ελλάδα... το κράτος, η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων.

γηφ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Εκεί που το Μπάουχαους βρήκε όμως το απόλυτο πεδίο εφαρμογής ήταν η πολυκατοικία. Ακόμη και σήμερα ένας μεγάλος αριθμός πολυκατοικιών του αθηναϊκού κέντρου δείχνει με ποιον τρόπο οι Έλληνες «δοκίμασαν» την εμπειρία της μοντέρνας παράδοσης.

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Ανδρέα Γιακουμακάτο, καθηγητή Αρχιτεκτονικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών της Φλωρεντίας, για το εγχείρημα της Βαϊμάρης και του Ντεσάου που έφτασε πολύ νωρίς στην Ελλάδα και άφησε τη σφραγίδα του στο κτισμένο περιβάλλον της χώρας μας, με αφορμή το βιβλίο του «Το Μπάουχαους και η Ελλάδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.