Η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη άφησε για μια ώρα τη βαλίτσα της, επιστρέφοντας από τις συναυλίες της στη Γερμανία, και εν όψει της προετοιμασίας της για το Κάντο Χενεράλ στο Ηρώδειο στις 4 Ιουλίου κάναμε ένα ταξίδι στον μουσικό της κόσμο, από τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Ιωνία, τους νησιώτες γονείς της και τις πρώτες της μουσικές μνήμες, τον περίφημο ΣΦΕΜ, τον σύλλογο-φυτώριο νέων καλλιτεχνών της εποχής, και τη γνωριμία της με τα μέλη του συλλόγου όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ως τη γνωριμία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη φυγή της στο Παρίσι και τις αντιδικτατορικές συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Τραγουδίστρια, αγωνίστρια και συνειδητοποιημένη γυναίκα, η Μαρία Φαραντούρη πρόβαλε ένα νέο μοντέλο ερμηνεύτριας πέρα από όσα μέχρι τότε ήταν γνωστά. Οι συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη σφραγίστηκε με σπουδαίες ερμηνείες. 

 

Ο Φρανσουά Μιτεράν έγραψε ότι ήταν σαν τη θεά Ήρα: δυνατή, αγνή και άγρυπνη. Η καλλιτεχνική της εξέλιξη ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι με συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μάνο Λοΐζο, την Ελένη Καραΐνδρου, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τη Λένα Πλάτωνος, με την οποία θα παρουσιάσουν τον κύκλο «Σιωπηλών Σπαράγματα» που αντλεί υλικό από το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Τσακνάκη και θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 13 Ιουλίου 2022. 

 

Η Μαρία Φαραντούρη μέχρι σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δίνοντας μια άλλη διάσταση και προέκταση σε τραγούδια της παραδοσιακής, ρεμπέτικης και της βυζαντινής μας μουσικής, καθώς και στο παλαιότερο και σύγχρονο έντεχνο, ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο, και μας ταξιδεύει σε ιστορίες μέσα από την πολύπλευρη, μοναδική της μουσική διαδρομή