ΑKΡΙΒΩΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ μετά την πρώτη προβολή του φινάλε του πέμπτου κύκλου έκαναν πρεμιέρα σήμερα, σε έναν διαφορετικό κόσμο, τα δύο πρώτα επεισόδια του έκτου και τελευταίου κύκλου του Better Call Saul, που θα ολοκληρωθεί σε δύο δόσεις.

 

Η πρώτη θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ τα επτά τελευταία επεισόδια από τα 13 συνολικά του κύκλου θα ξεκινήσουν να προβάλλονται στις 12 Ιουλίου. Και το αναμενόμενα συνταρακτικό φινάλε μιας από τις πιο κορυφαίες «δραματικές» (τεχνικός όρος) σειρές στην ιστορία της σύγχρονης τηλεόρασης θα εμφανιστεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Όπως και στο Breaking Bad, έτσι κι εδώ, σ’ αυτήν την πιο αγνοημένη ίσως (εκ μέρους του μαζικού κοινού) από τις κορυφαίες και πιο υπερβατικές σειρές της σύγχρονης τηλεόρασης, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

 

Υπάρχει λοιπόν χρόνος για όσες και όσους όχι μόνο δεν έχουν συνδεθεί αλλά δεν έχουν γνωριστεί καν με το σύμπαν μιας σειράς που αρχικά είχε συστηθεί ως ένα είδος «prequel» του θρυλικού Breaking Bad στο ίδιο επιβλητικό σκηνικό του Νιου Μέξικο, γρήγορα όμως κατοχύρωσε την δική του, ιδιαίτερη δυναμική, ανεβάζοντας τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη.

 

Τόσες ασημαντότητες άλλωστε (εφήμερες και μη) χαζεύει κανείς στο Netflix, ας δει και κάτι πραγματικά σημαντικό (και μεγαλειωδώς ψυχαγωγικό) που ολοκληρώνει τον κύκλο του εδώ και τώρα. Κατά προτίμηση, με συνοδεία ακριβής τεκίλας (οι φανατικοί της σειράς αντιλαμβάνονται την αναφορά). 

 

Πενήντα επεισόδια μέχρι χθες και άλλα δεκατρία μέχρι το τέλος: αξίζει και με το παραπάνω η επένδυση σε χρόνο αλλά και σε συναίσθημα, υπέρ μιας σειράς που από την αρχή της λειτουργεί ως λεπτός και πολύτιμος μηχανισμός που έχει να κάνει με τη βραδυφλεγή αποκάλυψη της Μεγάλης Εικόνας.

 

Υπάρχουν σκηνές ντελιριακής δράσης και κωμικοτραγικού μεγαλείου και υπάρχουν σκηνές που ανακαλούν τη μελαγχολική και ακίνητη ομορφιά που στοιχειώνει τους πίνακες του Χόπερ. Όπως και στο Breaking Bad, έτσι κι εδώ, σ’ αυτή την πιο αγνοημένη ίσως (εκ μέρους του μαζικού κοινού) από τις κορυφαίες και πιο υπερβατικές σειρές της σύγχρονης τηλεόρασης, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» και επίσης «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». 

 

Όπως συμβαίνει με τις σπουδαίες τηλεοπτικές σειρές μακράς πνοής και τεχνικής και αφηγηματικής αρτιότητας, λίγη σημασία έχουν εν τέλει οι συμβάσεις και οι φορμαλισμοί του «είδους». Το Better Call Saul είναι συγχρόνως γλυκόπικρη κωμωδία με έντονες κατά τόπους νεφώσεις και συχνές σκοτεινές νύχτες της ψυχής, υπαρξιακό δράμα, ρομαντική ελεγεία, εξαιρετικά δομημένη σπουδή ηθών και χαρακτήρων, αστυνομικό (ναρκω)θρίλερ, δικηγορικό «procedural», αινιγματική παραβολή, μελαγχολική υπενθύμιση τού ότι οι πράξεις έχουν πάντα συνέπειες.

 

Είναι δύσκολο να μετρήσουμε πόσο συχνά ή πόσο καταλυτικά επεμβαίνει το κάρμα ή η θεία δίκη στην πραγματική ζωή, στον κόσμο του Better Call Saul όμως αυτές οι δυνάμεις αποτελούν τις μόνες σταθερές μιας χαοτικής ύπαρξης. 

 

Εκφώνηση: Μαρία Δρουκοπούλου