Υπόθεση Pegasus: «Το Ισραήλ κατασκοπεύει τα κινητά Παλαιστινίων ακτιβιστών»

Υπόθεση Pegasus: «Το Ισραήλ κατασκοπεύει τα κινητά Παλαιστινίων ακτιβιστών» Facebook Twitter
0

Οι ισραηλινές αρχές διείσδυσαν μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus του NSO Group στα smartphone έξι Παλαιστινίων ακτιβιστών, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στις 22 Οκτωβρίου, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έθεσε έξι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι al-Haq, Addameer και Bisan, στη μαύρη λίστα. Η απόφαση πάρθηκε εξαιτίας υποτιθέμενων σχέσεών τους με την παλαιστινιακή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη συνέχεια, η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων al-Haq, μία από τις γνωστότερες στα Παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε από την ευρωπαϊκή οργάνωση Frontline Defenders να ερευνήσει τα κινητά τηλέφωνα 75 μελών των έξι αυτών ΜΚΟ για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διείσδυση του λογισμικού του Pegasus.

Στην έκθεση που παραδόθηκε σήμερα, η οργάνωση Frontline Defenders, με έδρα την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι, έπειτα από επιβεβαίωση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο και της ψηφιακής υπηρεσίας της Διεθνούς Αμνηστίας, διαπιστώθηκε η παρουσία του κατασκοπευτικού λογισμικού σε έξι κινητά τηλέφωνα.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Frontline Defenders και διευκρίνισε ότι η διείσδυση των smartphone έγινε πριν οι έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις χαρακτηρισθούν «τρομοκρατικές» από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η οργάνωση Al-Haq για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τις καταγγελίες ώστε να αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρησιμοποίηση του κατασκοπευτικού προγράμματος επί των κινητών παλαιστίνιων ακτιβιστών.

Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα γεγονότα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ