«Ξεφορτωθείτε τα κινεζικά κινητά σας» συστήνει το υπ. Άμυνας της Λιθουανίας στους πολίτες

«Ξεφορτωθείτε τα κινεζικά κινητά σας»: Η σύσταση του υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας στους πολίτες Facebook Twitter
Γιατί συνέστησε στους πολίτες να μην αγοράζουν κινεζικά κινητά το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας - Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Οι πολίτες πρέπει να πετάξουν τα κινεζικά κινητά τους και να αποφύγουν να αγοράσουν νέα, προειδοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας

Σύμφωνα με έκθεση από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, ελέγχθηκαν τα κινητά 5G κινεζικής κατασκευής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ένα από αυτά είχε ενσωματωμένο εργαλείο λογοκρισίας ενώ μοντέλο άλλης εταιρείας πιστεύεται πως ήταν ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ένα από τα μοντέλα μεγάλης κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών διαπιστώθηκε πως έφερε λογισμικό που μπορούσε να ανιχνεύσει και να λογοκρίνει πάνω από 449 «ευαίσθητους» όρους, όπως «Ελευθερία στο Θιβέτ», «Ζήτω η ανεξαρτησία στην Ταϊβάν», «κίνημα δημοκρατίας». 

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε πως μια συσκευή της ίδιας εταιρείας μετέφερε κρυπτογραφημένα στοιχεία του κινητού σε σέρβερ στη Σιγκαπούρη. 


Η έκθεση καταδείκνυε ένα πρόβλημα σε κινητό άλλης εταιρείας που έθετε τους χρήστες στον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. 

«Η σύστασή μας είναι να μην αγοράζετε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να ξεφορτωθείτε όσα ήδη έχετε αγοράσει το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας, Μαργκίρις Αμπουκεβίτσιους. 


Η έκθεση αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας ενώ η ένταση μεταξύ Λιθουανίας - Κίνας αυξάνεται. Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο αιτήθηκε την απομάκρυνση του Λιθουανού πρέσβη από την Κίνα, λέγοντας πως θα απέσυρε τη διπλωματική του αποστολή από το Βίλνιους. 


Αιτία της έντασης, η ανακοίνωση της Ταϊβάν πως οι αποστολές της στη Λιθουανία θα αποκαλούνται «Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν». 


Άλλες πρεσβείες σε Ευρώπη και Αμερική αποκαλούνται με το όνομα της Ταϊπέι προς αποφυγή των αναφορών στο ίδιο το νησί το οποίο, όπως υποστηρίζει η Κίνα, αποτελεί δικό της έδαφος. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ