Τυνησία: Αστυνομικοί διέκοψαν παράσταση κωμικού επειδή «προσέβαλε τα χρηστά ήθη»

Τυνησία: Αστυνομικοί διέκοψαν παράσταση κωμικού επειδή «προσέβαλε τα χρηστά ήθη» Facebook Twitter
Ο ηθοποιός, Λοτφί Αμπντελί - Φωτ.: Getty Images.
0

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τυνησία η παρέμβαση της αστυνομίας σε παράσταση του δημοφιλή κωμικού Λοτφί Αμπντελί, με την αιτιολογία ότι «προσέβαλε τα χρηστά ήθη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι χρήστες των μέσων κοινωνικών δικτύωσης που διατύπωσαν φόβους για επιστροφή της λογοκρισίας όπως επί των ημερών του δικτάτορα Μπεν Αλί.

Ο 52χρονος κωμικός και ηθοποιός συμμετείχε την Κυριακή σε ένα φεστιβάλ στην πόλη Σφαξ, όταν αστυνομικοί ενοχλήθηκαν από μια σκηνή στην οποία ο Αμπντελί επέκρινε τις αρχές, υψώνοντας πολλές φορές το μεσαίο δάκτυλο.

Αστυνομικοί ανέβηκαν στη σκηνή και προσπάθησαν να διακόψουν οριστικά την παράσταση. Όμως ο δημοφιλής κωμικός αρνήθηκε να εγκαταλείψει την παράσταση, την οποία τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει. Ακολούθως, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, κατήγγειλε την «εχθρική» συμπεριφορά «τριών αστυνομικών», τους οποίους κατηγόρησε ότι του πέταξαν μπουκάλια με νερό.

Για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά τους, ένα σωματείο της αστυνομίας κοινοποίησε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook τη σκηνή που προκάλεσε την ένταση, ζητώντας «συγγνώμη» που δημοσίευσε τέτοιες «ανοησίες». Δύο αστυνομικοί υπέβαλαν μήνυση κατά του Αμπντελί, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί Τυνήσιοι επέκριναν τη στάση της αστυνομίας και εξέφρασαν φόβους για επιστροφή σε «σκοτεινές εποχές», όταν απαγορεύονταν σατιρικές παραστάσεις και εκπομπές.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Τυνησίας (SNJT) κατήγγειλε επιθέσεις εναντίον μελών της που βιντεοσκοπούσαν την παρέμβαση των αστυνομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ