Πυρά κατά της Κομισιόν εξαπέλυσε η Τουρκία, με αφορμή την ετήσια έκθεση για τις προς ένταξη χώρες

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» και «άδικες επικρίσεις», ενώ υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα που αφορούν το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. 

 

«Σε μια εποχή που προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογό μας σε υψηλό επίπεδο με την ΕΕ, δυστυχώς στην έκθεση αγνοούνται οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία και επιδεικνύεται μία προσέγγιση με δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι απορρίπτει τις «αντιφατικές και μεροληπτικές» ελληνικές θέσεις στην έκθεση, «όπως τα προηγούμενα χρόνια», για ζητήματα που σχετίζονται «με την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ». 

 

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει κάνει αυτό που της αναλογεί για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη του διαλόγου και της συνεργασίας, ενώ εκφράζει λύπη γιατί η ΕΕ επίμονα δεν «ανταποκρίνεται» στα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. 

 

«Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχεια των εντάσεων. Επίσης, αποδυναμώνει τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι μία περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη», σχολιάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

 

Ακόμη, επισημαίνει ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται «τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις άδικες επικρίσεις», σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη μεταξύ άλλων. Επίσης, χαρακτηρίζει άδικα και δυσανάλογα τα σχόλια για τη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.  

 

Μεταξύ άλλων, κατηγορεί την ΕΕ ότι θέλει να έχει σχέση με την Τουρκία μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα. Μάλιστα, σχολιάζει ότι η ΕΕ, που καθυστέρησε τη διαδικασία για την τελωνειακή ένωση «δεν έχει το δικαίωμα να υπενθυμίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της».