Τιμές ρεύματος: Προβλήματα σε εργοστάσια της Ευρώπης από τις αυξήσεις -Τι συμβαίνει στις ελληνικές βιομηχανίες

Τιμές ρεύματος: Προβλήματα σε εργοστάσια της Ευρώπης από τις αυξήσεις -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα Facebook Twitter
AP Photo/Ismael Francisco
0

Η εκτίναξη των τιμών ρεύματος αναγκάζει εργοστάσια στην Ευρώπη να περιορίζουν την παραγωγή ή ακόμη και να κατεβάσουν τους διακόπτες τους.

Στη χώρα μας, 8 στις 10 μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν προβλήματα εξαιτίας των τιμών του ρεύματος. Ορισμένες μετακυλούν το κόστος στους πελάτες, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που δεν δύναται να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρότερα προβλήματα.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για παράδοση αυξήθηκε κατά 6,4% εχθές για να φτάσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ η Γαλλία, που συνήθως εξάγει ενέργεια, θα αναγκαστεί να φέρει από τις γειτονικές χώρες, ώστε να παραμείνουν αναμμένα τα φώτα, καθώς διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσιά της περιορίζουν την παραγωγή αυτούς τους παγωμένους μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Electricite de France η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει τέσσερις αντιδραστήρες της, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το 10% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Η Aluminium Dunkerque Industries France έχει μειώσει την παραγωγή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των υψηλών τιμών του ρεύματος, ενώ η Nyrstar της Trafigura θα διακόψει την παραγωγή στο χυτήριο ψευδάργυρου της στη Γαλλία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό με εργοστάσια να περιορίζουν την παραγωγή τους ή να φτάνουν στο κλείσιμό τους. Η Azomures, μια εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στη Ρουμανία, διέκοψε προσωρινά την παραγωγή της.  

Τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Στη χώρα μας οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν λόγω του υψηλού κόστους, αποτελώντας πρόβλημα για το 82% των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Έρευνα Συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για το B’ Εξάμηνο 2021.

Το 55% μετακύλησε εν πολλοίς το επιπλέον κόστος στους πελάτες, ενώ το 27% απορρόφησε το κόστος, με τις περισσότερες περιπτώσεις αυτής της επιλογής να μην οδηγεί σε ζημιές.

Όπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, η επιλογή της μετακύλησης του ενεργειακού κόστους είναι δυσκολότερη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με μόλις το 38% να το καταφέρνει, σε σχέση με 55%-60% για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις) – γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τη χαμηλή διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των πελατών τους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους.

Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η πλειονότητα των ελληνικών βιομηχανιών αποδεικνύονται πολυμήχανες, ευέλικτες και ανθεκτικές καταφέρνοντας να ανταπεξέλθουν, ενώ έχει δημιουργηθεί η «τέλεια καταιγίδα», καθώς το ενεργειακό κόστος προστίθεται στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το 54% του τομέα έχει καταφέρει να αναπτύξει στρατηγικές επιτυχούς αντιμετώπισης (ή ωφελήθηκε από υποκατάσταση εισαγωγών). Οι στρατηγικές επιτυχούς αντιμετώπισης περιλάμβαναν την υποκατάσταση των προμηθευτών πρώτων υλών σε έλλειψη, ενώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας οι ΜμΕ είτε αναζήτησαν νέο πάροχο ενέργειας είτε επεδίωξαν να συνάψουν προθεσμιακά συμβόλαια. 

Από την άλλη, το 41% του τομέα δε κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις διαταραχές με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε ακύρωση παραγγελιών, μείωση παραγωγής ή/και αναβολή επενδύσεων, με το χτύπημα να είναι πιο έντονο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το ζήτημα στη Γαλλία

Στις αρχές Ιανουαρίου, στη Γαλλία, το 30% της παραγωγικής δυναμικότητας των πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας θα σταματήσει, με την χώρα να εξαρτάται από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα αλλά  και το πετρέλαιο. Η προσφορά ρεύματος φαίνεται ότι πασχίζει να καλύψει τη ζήτηση, με την χώρα να στρέφεται στην παραγωγή με τη χρήση πετρελαίου, η οποία αυξήθηκε στα υψηλά του τελευταίου μήνα τουλάχιστον.

«Εάν έχουμε μία πολύ, πολύ κρύα μέρα, θα μπορούσε να είναι προβληματικό, ειδικά ένα χρειαστεί να κάνουμε εισαγωγές και οι γείτονές μας έχουν και αυτοί προβλήματα», εξηγεί η Anne-Sophie Corbeau, αναλύτρια του Center on Global Energy Policy στο Columbia University. «Αυτό είναι το φαινόμενο ντόμινο που πρέπει να φοβόμαστε. Όμως το ρεύμα θα είναι ακριβό, θα πρέπει το κόστος να πληρωθεί». 

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία η τιμή του ρεύματος έχει πάρει την ανιούσα και εκτοξεύτηκε στο υψηλό των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δίνοντας συνέχεια στο ράλι του 25% την Τρίτη. Οι τιμές αυξήθηκαν, εν μέσω χαμηλού συναλλακτικού ενδιαφέροντος λόγω των γιορτών, ακόμα και την ώρα που το φυσικό αέριο υποχωρούσε. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ