Θύμα deepfake η δήμαρχος του Βερολίνου- Δεν μιλούσε τελικά με τον Βιτάλι Κλίτσκο

Θύμα deepfake η δήμαρχος του Βερολίνου- Δεν μιλούσε τελικά με τον Βιτάλι Κλίτσκο Facebook Twitter
0

Η δήμαρχος του Βερολίνου, Φραντσίσκα Γκίφαϊ, πίστευε ότι έκανε τηλεδιάσκεψη με τον ομόλογό της του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο. Όμως, τελικά ο «συνομιλητής» δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο, αλλά προϊόν της deepfake τεχνολογίας. 

Η Γκίφαϊ άρχισε να αμφιβάλει για την πραγματική ταυτότητα του συνομιλητή της όταν οι ερωτήσεις που έκανε έγιναν παράξενες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Γερουσίας του Βερολίνου, Λίζα Φρέριχς. 

Στην αρχή, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά. Ο «Βιτάλι Κλίτσκο» ενδιαφερόταν για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων στο Βερολίνο. Όμως, στη συνέχεια τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν περίεργη τροπή. 

Για παράδειγμα, μία ερώτηση αφορούσε υποτιθέμενη συνομιλία του δημάρχου του Κιέβου με τον Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, κατά την οποία ο πρώην πυγμάχος ρωτούσε τον διπλωμάτη πώς αντιμετωπίζει η Γερμανία το γεγονός ότι τόσοι Ουκρανοί επιδιώκουν να εξασφαλίσουν γερμανικά κοινωνικά επιδόματα με παράνομο τρόπο. Επιπλέον, ο «Κλίτσκο» ζήτησε από την Γκίφαϊ να ωθήσει τους νεαρούς Ουκρανούς άνδρες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν.

Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό ήταν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Γερουσίας, όταν ο «Κλίτσκο» ρώτησε αν το Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει προκειμένου να αποκτήσει και το Κίεβο μια παρέλαση υπερηφάνειας. 

«Λόγω του πολέμου, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από περίεργο», δήλωσε η Φρέριχς και πρόσθεσε ότι λίγο μετά η σύνδεση τερματίστηκε. «Προφανώς έχουμε να κάνουμε με deepfake», τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως δεν επρόκειτο για πραγματικό πρόσωπο. Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Κλίτσκο δεν επικοινώνησε χθες με την Γκίφαϊ. 

«Δυστυχώς είναι μέρος της πραγματικότητας ότι ο πόλεμος διεξάγεται με κάθε μέσο- και διαδικτυακά- προκειμένου με ψηφιακές μεθόδους να υπονομεύσουμε την εμπιστοσύνη και να δυσφημίσουμε τους εταίρους και συμμάχους της Ουκρανίας», δήλωσε η δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ