Τεράστιο πρόστιμο στην Johnson & Johnson για τα οπιοειδή

Τεράστιο πρόστιμο στην Johnson & Johnson για τα οπιοειδή Facebook Twitter
0

Δικαστήριο της Οκλαχόμα απεφάνθη πως η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ευθύνεται για την πυροδότηση της «κρίση οπιοειδών» που μαστίζει την Πολιτεία και επέβαλε τεράστιο πρόστιμο ύψους 572 εκατ. δολαρίων.

Κατά τον δικαστή, η εταιρεία με παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ διαφήμιζε αναλγητικά υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ για την κρίση οπιοειδών με δεκάδες χιλιάδες θανάτους έπειτα από υπερβολική δόση αναλγητικών Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Τα οπιοειδή συνδέονται με σχεδόν 400.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Από το 2000, περίπου 6.000 άνθρωποι στην Οκλαχόμα έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση, σύμφωνα με τους δικηγόρους κατά της εταιρείας.

«Η κρίση των οπιούχων είναι ένας άμεσος κίνδυνος και απειλή για τους κατοίκους της Οκλαχόμα και πρέπει να περιοριστεί άμεσα » δήλωσε ο δικαστής Θαντ Μπάλκμαν κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έπειτα από δύο μήνες δίκης.

Ο δικαστής δήλωσε ότι το εργαστήριο Janssen της Johnson & Johnson υιοθέτησε πρακτικές «παραπλανητικού μάρκετινγκ και προώθησης οπιοειδών», προκαλώντας μια κρίση εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα, θανάτους από υπερβολική δόση και αύξηση του κόστους των φαρμάκων, καθώς και αύξηση στερητικού συνδρόμου από οπιοειδή σε νεογνά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ