Τέλος η ουδετερότητα για τη Σουηδία - Υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τέλος η ουδετερότητα για τη Σουηδία - Υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα αναμένεται να ακολουθήσει τη Φινλανδία, υποβάλλοντας αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ πως επιθυμούμε να γίνουμε μέλος της Συμμαχίας» ανακοίνωσε η Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η ιστορική αυτή αλλαγή που έρχεται μετά από δύο αιώνες μη στρατιωτικής δέσμευσης για τη σκανδιναβική χώρα, είναι πιθανό να προκαλέσει νέες εντάσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Όπως γνωστοποίησε η Σουηδή πρωθυπουργός, η ημερομηνία επίσημης αίτησης παραμένει ασαφής καθώς η Σουηδία θα καταθέσει το αίτημα από κοινού με τη Φινλανδία. 

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τη συζήτηση στο Riksdagen, το σουηδικό κοινοβούλιο, όπου καταγράφηκε ευρεία στήριξη στην προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μόλις δύο κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης από τα συνολικά οκτώ, αντιτέθηκαν στην ένταξη. 

Προειδοποίηση Πούτιν

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει πως η Ρωσία δεν έχει κανένα, απολύτως, πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, διευκρινίζοντας πάντως πως σε περίπτωση εισόδου τους στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει απάντηση από τη Μόσχα.

«Η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών στο έδαφός τους θα απαιτούσε την αντίδραση της Μόσχας» σημείωσε, ειδικότερα. 

Ο Πούτιν, μιλώντας σε συνέδριο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), εξήγησε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ θα ήταν προβληματική για τη Ρωσία. 

Όσον αφορά στο ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας, σημείωσε: «Θα δούμε τις απειλές που δημιουργούνται για μας. Προκαλούνται προβλήματα χωρίς λόγο. Θα αντιδράσουμε αναλόγως».

Με πληροφορίες από Washington Post

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μυστικός στρατός του Πούτιν: Ένας μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ αποκαλύπτει

Διεθνή / Ο μυστικός στρατός του Πούτιν: Ένας μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ αποκαλύπτει

Ούτε η Μόσχα δεν αρνείται πλέον την ύπαρξη της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων "Βάγκνερ". Για πρώτη φορά ένας μαχητής ρίχνει φως με ένα βιβλίο στη δράση του σκιώδους στρατού του Κρεμλίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ