ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Τα πέντε αιτήματα της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τα πέντε αιτήματα της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Η Τουρκία ανοίγει τα χαρτιά της όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τη χώρα. Ουσιαστικά θέτει τους όρους της για να πει το πολυπόθητο «ναι». 

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει για τις εγγυήσεις που ζητά η Άγκυρα από τη Στοκχόλμη. 

«Στο πλαίσιο της αρχής της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τη Σουηδία, η οποία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» αναφέρει, χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζει πως η Τουρκία «απαιτεί από τη Σουηδία από το 2017 την έκδοση τρομοκρατών του PKK/PYD και του FETO, αλλά δεν έχει λάβει θετική απάντηση, ακόμα». 

Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη «τερματισμού της πολιτικής υποστήριξης» σε τρομοκρατικές οργανώσεις, που καταπολεμά η Τουρκία, αλλά και της χρηματοδότησής τους.

Όπως σημειώνει, «η Σουηδία, που έχει κάνει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έχει ανακοινώσει την απόφασή της να παρέχει 367 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του PKK/PYD, το οποίο απειλεί την εθνική ασφάλεια ενός μέλους της Συμμαχίας, της Τουρκίας». 

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη να σταματήσει η παροχή όπλων προς την ίδια οργάνωση, με την τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται πως η Στοκχόλμη εξοπλίζει κυρίως με αντιαρματικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Άλλο ένα θέμα που τίθεται, είναι αυτό του σουηδικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Η χώρα έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας από το 2019 μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019. 

Όσον αφορά στην επιχείρηση αυτή, η τουρκική πλευρά επισημαίνει πως «ασκούσε τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και διασφάλιζε την ασφάλεια των συνόρων».

Ζητά, δε, απ΄όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστήριξη στην προάσπιση των «νόμιμων δικαιωμάτων της, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας». Το εμπάργκο όπλων, όπως σχολιάζει, «αντιβαίνει στο πνεύμα της Συμμαχίας». 

Η Διεύθυνση επισημαίνει πως «όλα τα μέλη και να υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν, στο υψηλότερο επίπεδο, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Επαναλαμβάνοντας, με νόημα, τη σουηδική υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία «αναμένει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τη Σουηδία, η οποία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της αρχής της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ».

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ