Τα CDC χαλάρωσαν τις οδηγίες για την Covid στις ΗΠΑ & έγραψαν πως ο κορωνοϊός «ήρθε για να μείνει»

Τα CDC χαλάρωσαν τις οδηγίες για την Covid στις ΗΠΑ: «Το ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) χαλάρωσαν μέσα στην εβδομάδα τις κατευθυντήριες γραμμές για το Covid-19, απαλλάσσοντας τα σχολεία και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ από την υποχρέωση να απαιτούν καραντίνα για όσα ανεμβολίαστα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό.

Οι αλλαγές αποτελούν μια απότομη απομάκρυνση από μέτρα όπως οι απαιτήσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης και η καραντίνα, τα οποία είχαν πολώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στις ΗΠΑ, και «ουσιαστικά αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πολλοί Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την πανδημία εδώ και αρκετό καιρό» σχολιάζουν οι New York Times. Η στροφή της υπηρεσίας έρχεται καθώς τα παιδιά σε όλη τη χώρα επιστρέφουν στα σχολεία και πολλά γραφεία έχουν ανοίξει ξανά.

«Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 ήρθε για να μείνει», δήλωσε η Greta Massetti, επιδημιολόγος των CDC, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη. «Τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού λόγω εμβολιασμού και προηγούμενης μόλυνσης, καθώς και τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, μας έχουν φέρει σε μια διαφορετική θέση».

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές των CDC έρχονται μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πανδημίας κατά την οποία πέθαναν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί. Με την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής BA.5 του Omicron, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν περισσότερα από 100.000 κρούσματα και σχεδόν 500 θανάτους κάθε ημέρα.

Όμως πολλοί Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό πρακτικές ασφαλείας όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η καραντίνα και η χρήση μάσκας.

«Νομίζω ότι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα του κοινού που έχει σχεδόν σταματήσει να ασχολείται με αυτή την πανδημία», δήλωσε ο Michael T. Osterholm, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αναφερόμενος στα CDC.

Ο οργανισμός εργάζεται εδώ και μήνες πάνω σε νέες οδηγίες, την προσαρμογή προηγούμενων συστάσεων του Φεβρουαρίου, όταν ο οργανισμός είχε μειώσει τους χρόνους απομόνωσης για πολλούς Αμερικανούς. Τα CDC δικαιολόγησαν τις αλλαγές τώρα, επειδή ο εμβολιασμός και οι λοιμώξεις έχουν εξασφαλίσει σε πολλούς Αμερικανούς κάποιο βαθμό προστασίας έναντι του ιού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, εμβόλια και ενισχυτικά για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας.

Οι αλλαγές μετακυλίουν μεγάλο μέρος της ευθύνης από τα ιδρύματα στα άτομα. Τα CDC δεν συνιστούν πλέον την τήρηση απόστασης δύο μέτρων από τους άλλους. Αντ' αυτού, σημειώνουν ότι η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και η διατήρηση απόστασης από τους άλλους είναι στρατηγικές που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εξετάσουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Και οι συνιστώμενες στρατηγικές πρόληψης δεν κάνουν πλέον διάκριση μεταξύ των ατόμων που έχουν κάνει όλα τα εμβόλια και των υπολοίπων, απλοποιώντας ένα άλλοτε περίπλοκο σύνολο κανόνων που θα μπορούσε να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε σχολεία και επιχειρήσεις.

Τα άτομα που εκτίθενται στον ιό δεν πρέπει πλέον να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένα ή όχι, αν και θα πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες και να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον ιό την 5η ημέρα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Η ανίχνευση επαφών και η εξέταση ρουτίνας για την επιτήρηση ατόμων χωρίς συμπτώματα δεν συνιστώνται πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αντί να επικεντρώνονται στην επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού, οι συστάσεις δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη από τη σοβαρή νόσο. Τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και άλλων μέτρων πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των αντιικών θεραπειών και του καλού αερισμού των εσωτερικών χώρω.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις μάσκες - να τις φορούν σε εσωτερικούς χώρους σε μέρη όπου τα επίπεδα του Covid-19 στην κοινότητα είναι υψηλά - δεν έχουν αλλάξει. Και όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι τους για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Όσοι είχαν μέτρια ή σοβαρή νόσηση ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, πρέπει να απομονώνονται μέχρι τη 10η ημέρα.

Ο οργανισμός ασχολήθηκε επίσης με τις λοιμώξεις που ανέφεραν ορισμένοι μετά τη λήψη της αντιιικής θεραπείας Paxlovid. Αν τα συμπτώματα επιστρέψουν, πρέπει να ξεκινήσει και πάλι «από το μηδέν» η μέτρηση των ημερών καραντίνας. 

Πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας επαίνεσαν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ως μια ρεαλιστική προσέγγιση για τη μακροχρόνια διαβίωση με τον ιό.

"Νομίζω ότι πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη αλλαγή", δήλωσε ο Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins. «Στην πραγματικότητα δείχνει πόσο δρόμο έχουμε διανύσει».

Αλλά η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιούν οι ειδικοί, και μπορεί να χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα σε περίπτωση νέων παραλλαγών ή μελλοντικών εξάρσεων.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ