Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το τελικό ανακοινωθέν - «Άμεση απειλή» η Ρωσία, «πρόκληση» η Κίνα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το τελικό ανακοινωθέν - «Άμεση απειλή» η Ρωσία, «πρόκληση» η Κίνα Facebook Twitter
Φωτ.: EFE.
0

Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, με τους ηγέτες των χωρών-μελών να καταγγέλουν την «αποτρόπαια αγριότητα» της Μόσχας.

Η Ρωσία αποτελεί «τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της συμμαχίας.

«Η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας με δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας.

Όσον αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα τους κάνει [τους συμμάχους] πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κρίνει επίσης ότι η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών-μελών.

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη, στον οποίο καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ