Κρούσμα του ιού Έμπολα διαγνώστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, το πρώτο έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στη χώρα.

 

Οι υγειονομικές αρχές «ενημερώθηκαν από το Ινστιτούτο Παστέρ για κρούσμα της νόσου που προκαλεί ο ιός Έμπολα μετά την εξέταση δειγμάτων που είχαν ληφθεί την Παρασκευή από νεαρή ηλικίας 18 ετών με υπηκοότητα Γουινέας», δήλωσε ο υπουργός Πιερ Ντεμπά. 

 

Τον εντοπισμό του κρούσματος επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως πρόκειται για το πρώτο στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, η 18χρονη που νοσηλεύεται σε απομόνωση, ταξίδεψε οδικώς από τη Γουινέα στην Ακτή Ελεφαντοστού στις 12 Αυγούστου. «Η ασθενής εισήχθη σε νοσοκομείο με πυρετό και υποβάλλεται σε θεραπεία επί του παρόντος», ανέφερε.

 

Στις 19 Ιουνίου ανακοινώθηκε το τέλος ξεσπάσματος του Έμπολα στη Γουινέα, που διήρκεσε τέσσερις μήνες. Η Γουινέα υπέστη βαρύ πλήγμα κατά τη διάρκεια της επιδημίας η οποία μαινόταν μεταξύ 2013- 2016 στη Δυτική Αφρική και όπου ο ιός επανεμφανίστηκε το 2021.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Μάρμπουργκ στη Δυτική Αφρική, επίσης στη Γουινέα. Ο ιός αυτός, εξαιρετικά μολυσματικός, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως και ο Έμπολα.

 

Η μετάδοση των δύο εξαιρετικά θανατηφόρων ιών αυτών γίνεται διά της επαφής με σωματικά υγρά ή ιστούς των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Τα συμπτώματα των δύο νόσων είναι παρόμοια: ο ασθενής έχει κεφαλαλγίες, πυρετό, κάνει εμετό με αίμα, έχει μυικούς πόνους και αιμορραγία.

 

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως συνδέεται με το ξέσπασμα στη Γουινέα, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής και η έρευνα για το γονιδίωμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters