Ένας άνδρας που διαγνώστηκε θετικός στον  ιό του Μάρμπουργκ, μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα, κατέληξε στη Γουινέα, επιβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές, σημαίνοντας συναγερμό στη χώρα. 

 

Δείγματα που ελήφθησαν από τον ασθενή στη Γουινέα, που λίγες μέρες μετά κατέληξε, ελέγχθηκαν στο χημείο του κράτους και βρέθηκαν θετικά στον ιό. 


Τώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο άτυχος άνδρας. 

 

Τέσσερις επαφές του, μάλιστα, μεταξύ αυτών και ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο, κρίνονται ως υψηλού κινδύνου ενώ παρακολουθούνται άλλα 146 άτομα που ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο. 


Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Guéckédou, την ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν κρούσματα Έμπολα προσφάτως σε ένα επιδημικό επεισόδιο που θεωρείται ήδη λήξαν. 

 

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΠΟΥ Αφρικής, ο ιός έχει τη δυνατήτα της «ταχείας και μακρυνής εξάπλωσης». 

 

«Ο ιός πρέπει να ανασχεθεί στην αρχή του» διεμήνυσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) 


Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967 στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας όπου πέθαναν 7 άνθρωποι. Μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις φρουτονυχτερίδες και διασπείρεται μεταξύ ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών. 

 

Η εμφάνιση κρουσμάτων είναι εξαιρετικά σπάνια, με τη σοβαρότερη να καταγράφεται στην Ανγκόλα το 2005 με 200 θύματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.


Πρόκειται για μία σοβαρή, συνήθως θανατηφόρα ασθένεια με κύρια συμπτώματα πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες, αιματέμεση και αιμορραγία

 

Δεν υπάρχει ακόμη θεεραπεία, ωστόσο οι γιατροί υποστηρίζουν πως το πολύ νερό και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. 

 

Με πληροφορίες από BBC