Σουηδία για Nord Stream: Ενισχύονται οι υποψίες για σοβαρό σαμποτάζ- Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας

Διαρροή στον Nord Stream Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η προκαταρκτική έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ενίσχυσαν τις υποψίες για «σοβαρό σαμποτάζ», ανακοίνωσε η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας. 

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι «εκρήξεις» προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» αυτό που συνέβη στη Βαλτική θάλασσα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνά της. 

«Έγιναν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2, εντός της σουηδικής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας. «Η συνεχιζόμενη έρευνα θα δείξει εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος που θα κατηγορηθεί για αυτό το έγκλημα», συμπλήρωσε. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο Σουηδός εισαγγελέας Ματς Λιούνγκβιστ ανέφερε ότι «κατασχέθηκαν κάποια υλικά στη σκηνή του εγκλήματος και αυτά τώρα θα διερευνηθούν». Ο εισαγγελέας, που ήταν επικεφαλής της προκαταρκτικής έρευνας, σημείωσε ότι έδωσε εντολή «για να αποκλειστεί προσωρινά η περιοχή» γύρω από τους αγωγούς, προκειμένου να γίνει έρευνα.  

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αντικειμενική έρευνα για το ζήτημα, χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας. Επίσης η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα επιμείνει για τη διενέργεια μιας «ευρείας και ανοιχτής έρευνας», που θα περιλαμβάνει Ρώσους αξιωματούχους και την Gazprom. 

«Το ότι δεν επιτρέπεται στον ιδιοκτήτη να κάνει έρευνα σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που θέλουν να κρύψουν από αυτόν», συμπλήρωσε η Ζαχάροβα. 

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ