Σκωτία: Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023 θέλει η κυβέρνηση

Παιδί με τη σημαία της Σκωτίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το σχέδιο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τον Οκτώβριο του 2023, ανακοίνωσε η Νίκολα Στέρτζον. 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν νομικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει το δημοψήφισμα, σε περίπτωση που η Βρετανία επιχειρήσει να το μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο της Σκωτίας δημοσίευσε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 19 Οκτωβρίου 2023. 

Το ερώτημα θα είναι το ίδιο με το πρώτο δημοψήφισμα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;». 

Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον, για άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, αλλά ήδη έχουν ενεργοποιηθεί πλάνα για να υπάρχει νομική άδεια, σε περίπτωση που το Λονδίνο επιχειρήσει να μπλοκάρει την ψηφοφορία. 

«Το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν μπορεί να καταπιεστεί. Πρέπει να επιλυθεί δημοκρατικά», τόνισε η Στέρτζον μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. «Αυτό που δεν είμαι διατεθειμένη να κάνω- και δεν θα κάνω ποτέ- είναι να επιτρέψω να είναι η σκοτσέζικη δημοκρατία αιχμάλωτη του Μπόρις Τζόνσον ή όποιου άλλου πρωθυπουργού», υπογράμμισε. 

Το 2014 οι ψηφοφόροι της Σκωτίας- που έχει περίπου 5,5 εκατομμύρια κατοίκους- απέρριψαν την ανεξαρτησία. Τότε, το 55,3% τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας και το 44,7% υπέρ. Όμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι το Brexit- στο οποίο η πλειονότητα των Σκωτσέζων ήταν αντίθετοι-  σημαίνει πως πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Διεθνή / Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

«Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ