Σαλμάν Ρούσντι: Εκατοντάδες συγγραφείς θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων του σε ένδειξη αλληλεγγύης

Σαλμάν Ρούσντι: Εκατοντάδες συγγραφείς θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων του σε ένδειξη αλληλεγγύης Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες συγγραφείς πρόκειται να συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για να διαβάσουν δημόσιας έργα του Σαλμάν Ρούσντι, σε ένδειξη αλληλεγγύης για την επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη.

Η εκδήλωση αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 1989 όταν μετά την έκδοση φετφά εναντίον του Ρούσντι από τον τότε Ιρανό ηγέτη, Αγιατολάχ Χομεϊνί για το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» περισσότερα από 3.000 άτομα είχαν παρακολουθήσει δημόσια ανάγνωση του βιβλίου. Ο Χομεϊνί είχε χαρακτηρίσει τότε το βιβλίο «βλάσφημο κατά του Ισλάμ» και εξέδωσε φετφά που διέταζε την εκτέλεση του συγγραφέα ο οποίος έζησε υπό αστυνομική προστασία για πολλά χρόνια.

Στην τωρινή εκδήλωση, με τίτλο «Stand with Salman» (=Στο πλευρό του Σαλμάν) αναμένεται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, συγγραφείς όπως οι Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai, Amanda Foreman, AM Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru και Gay Talese

Οι συγγραφείς θα συγκεντρωθούν στα σκαλιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, ακριβώς μια εβδομάδα αφότου ο 75χρονος Ρούσντι μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα Chautauqua στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας αναρρώνει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο με τα τραύματά του να είναι «σοβαρά», σύμφωνα με τον ατζέντη του. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρούσντι έχει 10 τραύματα από μαχαίρι με τον γιο του, ωστόσο, να λέει ότι ο Ρούσντι ακόμα και έτσι είναι σε θέση να μιλήσει με την «προκλητική αίσθηση του χιούμορ του να παραμένει ανέπαφη».

Η εκδήλωση της Παρασκευής διοργανώνεται από την PEN America, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς. Η PEN America ανέφερε ότι όσοι συγκεντρωθούν θα «διάβαζαν από επιλεγμένα κείμενα του έργου του Ρούσντι». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ