Σαλμάν Ρούσντι: «Aξίζει συγχαρητήρια» - Οι πρώτες αντιδράσεις στο Ιράν για την επίθεση στον συγγραφέα

Σαλμάν Ρούσντι: «Aξίζει συγχαρητήρια» - Οι πρώτες αντιδράσεις στο Ιράν για την επίθεση στον συγγραφέα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Rafal Guz
0

Το Ιράν, η ηγεσία του οποίου είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) με το οποίο ζητούσε τη δολοφονία του Σαλμάν Ρούσντι πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, δεν έχει σχολιάσει επίσημα την επίθεση εναντίον του συγγραφέα.

Όμως, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης μπήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαινέσουν το μαχαίρωμα του Ρούσντι ως τον φετφά του Αγιατολάχ, που επιτέλους γίνεται πράξη. Ορισμένοι έγραψαν ότι εύχονται να πεθάνει. Κάποιοι προειδοποίησαν ότι παρόμοια μοίρα περιμένει και άλλους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ένα απόσπασμα από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον σημερινό ηγέτη του Ιράν, κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ανέφερε ότι ο φετφάς κατά του Ρούσντι «εκτοξεύτηκε σαν σφαίρα που δεν θα ησυχάσει μέχρι να πετύχει τον στόχο της».

«Αυτό αξίζει συγχαρητήρια: Θεού θέλοντος, θα γιορτάσουμε ότι ο Σαλμάν Ρούσντι θα πάει σύντομα στην κόλαση», ανέφερε στο Twitter ο Κεϊβάν Σαεντί, ένας συντηρητικός Ιρανός ειδήμων.

Ο Χοσείν Σαρεμί, συντηρητικός ακτιβιστής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε στο Twitter ότι ο επιτιθέμενος ήταν μέρος των «στρατιωτών του Ισλάμ χωρίς σύνορα. Η εκδίκηση μπορεί να καθυστερήσει, αλλά θα συμβεί αναπόφευκτα».

Αρκετοί λογαριασμοί που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης στην εφαρμογή Telegram καυχήθηκαν επίσης ανοιχτά για την επίθεση. Ένας από αυτούς που ονομάζεται Syria News δημοσίευσε μια ανάρτηση που έλεγε: «Ο λογαριασμός Syria News δεν έχει καμία σχέση με το τι συμβαίνει: "Η εντολή εκτελέστηκε σε ένα μέρος που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ. Δεν έχει σημασία αν δεν πεθάνει- είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει"».

Τα ιρανικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρθηκαν στον Ρούσντι ως «βλάσφημο» και «άπιστο» και μετέδωσαν ενημερώσεις με νέα για την κατάστασή του, επικαλούμενα δυτικά πρακτορεία.

Ένας συντηρητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο Eghtesad Salem, δημοσίευσε μια στήλη που έλεγε ότι η επίθεση κατά του συγγραφέα στη Νέα Υόρκη μετέφερε ένα σαφές μήνυμα προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους: ότι και αυτοί θα κυνηγηθούν για τη δολοφονία του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν, Κασίμ Σουλεϊμανί, ο οποίος πέθανε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020. Η στήλη αναφερόταν στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του, Μάικλ Πομπέο.

«Η εκτέλεση της εντολής για τη δολοφονία του Σαλμάν Ρούσντι, 33 χρόνια μετά την έκδοσή της στέλνει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι πρέπει να φοβούνται την εκδίκηση του Ιράν για τον στρατηγό Κασίμ Σουλεϊμανί μέχρι τον θάνατό τους, ακόμη και αν η εκδίκηση πάρει 33 χρόνια», έγραψε ο Ματζίντ Μοταμεντί.

Ένας ανώτερος σύμβουλος της ομάδας πυρηνικών διαπραγματεύσεων του Ιράν, ο Σεγιέντ Μοχαμάντ Μαραντί, έγραψε στο Twitter ότι δεν θα χύσει δάκρυα για έναν συγγραφέα «που εκτοξεύει ατελείωτο μίσος και περιφρόνηση για τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ