Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε, σήμερα, ότι ουκρανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε γραμμές υψηλής τάσης που τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με αποτε΄λεσμα μειώσει την παραγωγή σε δύο από τους έξι αντιδραστήρες του για να «αποτρέψει μια διαταραχή».

Ρώσος αξιωματούχος που βρίσκεται στην Ζαπορίζια δήλωσε νωρίτερα ότι η εγκατάσταση λειτουργεί κανονικά.

Σε ένα «τένις» ευθυνών, η Ουκρανία κατηγόρησε αντίθετα τη Ρωσία για την επανέναρξη των βομβαρδισμών στην περιοχή του εργοστασίου, που, όπως είπε, προκάλεσαν ζημιές σε τρεις αισθητήρες ακτινοβολίας, ενώ δύο εργαζόμενοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με τραύματα από θραύσματα.

Η εγκατεστημένη από τη Ρωσία αρχή στην Ζαπορίζια ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν την εγκατάσταση με πολλαπλές ρουκέτες, προκαλώντας ζημιές σε διοικητικά κτίρια και σε έναν αποθηκευτικό χώρο.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει καμία από τις εκδοχές.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί είναι «εξαιρετικά επικίνδυνοι» και πρόσθεσε: "Περιμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να χρησιμοποιήσουν αυτή την επιρροή προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα εξακολούθησης τέτοιων βομβαρδισμών.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom, Petro Kotin, προειδοποίησε πως ο κίνδυνος να χτυπήσουν οι οβίδες τα χρησιμοποιημένα δοχεία με τα εξαιρετικά ραδιενεργά χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα, θα ήταν πάρα πολύ σοβαρός.

Εάν σπάσουν δύο ή περισσότερα δοχεία, «είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η κλίμακα της καταστροφής».

Τις τελευταίες ημέρες, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας έκανε σήμερα έκκληση να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Διεθνή / Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Η διάταξη που αλλάζει το καθεστώς, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για περιπτώσεις αξιώσεων επιστροφών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ