Ρωσία: Εξετάζεται η ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στις 4 Οκτωβρίου

Ρωσία: Πιθανή η ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στις 4 Οκτωβρίου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ είναι ευνοϊκά, θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα τα πρώτα μερικά αποτελέσματα του ρωσικού «δημοψηφίσματος» στις τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ωστόσο, Κίεβο και Δύση έχουν καταγγείλει τα αυτόκλητα δημοψηφίσματα ως στημένα.

Υπενθυμίζεται ότι με βιαστικές διευθετήσεις διοργανώθηκαν δημοψηφίσματα από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις περιοχές --Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα-- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν πως είναι μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για τη δημιουργία ενός νομικού προσχήματος για τη Ρωσία, ώστε να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.

Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα δε, πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, από την άλλη, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα εισέβαλε στη χώρα.

Το πρακτορείο RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Η Ρωσία λέει πως εξαρτάται από τους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας.

Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Με πληροφορίες του RIA/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ