Πρόκληση από την Τουρκία: Απαντήσαμε στις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας

Πρόκληση από την Τουρκία: Απαντήσαμε στις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA
0

Με μια προκλητική ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του εναέριου χώρου, απάντησε η Τουρκία στο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας

Νωρίτερα σήμερα η είσοδος δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα οποία προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας. 

Η Άγκυρα απάντησε κάνοντας λόγο για «απάντηση» σε «παραβιάσεις» του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.  

«Αεροσκάφη F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου στις 16 Μαΐου και στα δυτικά της Ενέζ στις 17 Μαΐου. Η πολεμική αεροπορία μας έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τους κανόνες  αμοιβαιότητας και εμπλοκής», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Η Άγκυρα δεν σταμάτησε εκεί, καθώς κατηγόρησε την Αθήνα ότι προσπαθεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με «δικές της προκλητικές ενέργειες». 

«Η Ελλάδα για μία ακόμη φορά προσπαθεί να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο απορρίπτουμε απολύτως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που έγιναν σε βάρος της χώρας μας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και καταδικάζουμε ισχυρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», ανέφερε σχετικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Προκειμένου να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα, η Ελλάδα πρέπει να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει με σοβαρότητα τη διαδικασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, στις συναντήσεις των οποίων αποφεύγει να παραστεί εδώ και έναν χρόνο», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας

Πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το γεγονός ότι δύο τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων. 

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε το ΥΠΕΞ, ενώ πραγματοποιήθηκε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. 

Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας, επεσήμανε το ΥΠΕΞ, «υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ» και αποτελεί «σαφή απειλή» για την ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ». 
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ