Πρώην φρουρός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης καταδικάστηκε για συνέργεια σε δολοφονίες

Πρώην φύλακας ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης καταδικάστηκε για συνέργεια σε δολοφονίες Facebook Twitter
Ο Josef Schütz κρύβει το πρόσωπό του καθώς φτάνει στο δικαστήριο - Φωτ.: Getty Images.
0

Με ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδίκασε γερμανικό δικαστήριο έναν πρώην φρουρό στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί. Ο άνδρας είναι σήμερα 101 ετών και αποτελεί το γηραιότερο άτομο μέχρι στιγμής που έχει δικαστεί για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο λόγος για τον Josef Schütz ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε δολοφονίες ενώ εργαζόταν ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο Sachsenhausen στο Oranienburg, βόρεια του Βερολίνου, μεταξύ 1942 και 1945. Ο Schütz είχε ισχυριστεί ότι δεν έκανε «τίποτα απολύτως» και ότι δε γνώριζε τα εγκλήματα που διαπράττονταν στο στρατόπεδο. «Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ», είπε στο τέλος της δίκης τη Δευτέρα.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο Schütz «εν γνώσει του και πρόθυμα» συμμετείχε στις δολοφονίες 3.518 κρατουμένων στο στρατόπεδο ως φρουρός, αν και δεν κατηγορήθηκε ότι διέπραξε ενεργά καμία από τις δολοφονίες.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Εβραίοι, Ρομά, αντίπαλοι του καθεστώτος και ομοφυλόφιλοι, κρατήθηκαν στο Sachsenhausen μεταξύ 1936 και 1945. Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από καταναγκαστική εργασία, ιατρικά πειράματα, πείνα ή ασθένειες προτού απελευθερωθεί το στρατόπεδο από τον Κόκκινο Στρατό. 

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Schütz βοήθησε και υποστήριξε στην «εκτέλεση δια τυφεκισμού σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου το 1942» και τη δολοφονία αιχμαλώτων «χρησιμοποιώντας το δηλητηριώδες αέριο Zyklon B». Τότε ήταν μόλις 21 ετών.

Δεδομένης της ηλικίας του, ο άνδρας είναι εξαιρετικά απίθανο να μπει όντως στη φυλακή παρά την καταδίκη του. Μάλιστα, ο δικηγόρος του, Στέφαν Γουότερκαμπ, είχε δηλώσει πριν από την ετυμηγορία ότι αν κριθεί ένοχος θα ασκήσει έφεση. Επικαλούμενος μια απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καρλσρούης, ο δικηγόρος είπε ότι η εργασία ως φύλακας σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης από μόνη της δεν αρκεί για την καταδίκη. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ