ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται -Πάνω από 300.000 κρούσματα παγκοσμίως

ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται -Πάνω από 300.000 κρούσματα παγκοσμίως Facebook Twitter
Πάνω από 300.000 τα κρούσματα κορωνοϊού, σε όλο τον πλανήτη (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται και τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεπεράσει τα 300.000, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η πορεία της πανδημίας. «Περισσότερα από 300.000 περιπτώσεις του κορωνοϊού έχουν αναφερθεί, από σχεδόν κάθε χώρα στον πλανήτη», δήλωσε. «Η πανδημία επιταχύνεται. Χρειάστηκαν 67 ημέρες από τη στιγμή που αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση μέχρι να φτάσουμε στα 100.000 κρούσματα, 11 ημέρες για τις 200.000 και μόλις τέσσερις ημέρες για τις 300.000», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.


Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 695, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις. Όμως, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε ότι έως και 10.000 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί πιο σφοδρά από την πανδημία, 601 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον αποψινό απολογισμό. Συνολικά, οι νεκροί στην Ιταλία ανέρχονται σε 6.077, ενώ τα κρούσματα συνολικά πλησιάζουν τα 64.000 (63.927).

«Πρέπει να επιτεθούμε στον ιό»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι δεν αρκούν τα μέτρα αυστηρών περιορισμών, αλλά χρειάζονται και τα «επιθετικά μέτρα».

«Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», συμπλήρωσε.

«Για να νικήσουμε πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τα επιθετικά μέτρα, λόγω έλλειψης πόρων.

«Όχι σε μη δοκιμασμένα φάρμακα»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς προτού συμφωνήσει η επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών. Ο Οργανισμός ξεκινά μεγάλη κλινική δοκιμή για τέσσερα φάρμακα, ενώ αντίστοιχες κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν 7 ευρωπαϊκές χώρες συντονισμένα. 

«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε/ Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ