Πολωνία: Περισσότερες από 30.000 γυναίκες αναζήτησαν τρόπους για παράνομη άμβλωση από πέρυσι

Πολωνία: Περισσότερες από 30.000 γυναίκες προχώρησαν σε παράνομη άμβλωση από πέρυσι Facebook Twitter
AP
0

Τουλάχιστον 34.000 γυναίκες στην Πολωνία  ζήτησαν να προχωρήσουν σε παράνομες αμβλώσεις ή να μεταβούν σε κλινικές στο εξωτερικό από πέρυσι, τότε που η χώρα εισήγαγε νομοθεσία σχεδόν καθολικής απαγόρευσης του τερματισμού της κύησης.

Σύμφωνα με την Abortion Without Borders (AWB), μια οργάνωση που βοηθά τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων, περισσότερες από 1.000 Πολωνές έχουν ζητήσει αμβλώσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους σε ξένες κλινικές από τότε που η χώρα ψήφισε τη δρακόντεια νομοθεσία.

Η AWB είπε ότι τα στοιχεία της είναι πιθανό να είναι απλώς ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των γυναικών από την Πολωνία.

Οι ΜΚΟ έχουν υπολογίσει ότι 80.000 έως 200.000 γυναίκες ετησίως αναζήτησαν να υποβληθούν σε παράνομη άμβλωση σύμφωνα με τους παλιούς νόμους περί αμβλώσεων της Πολωνίας, οι οποίοι ωστόσο, εξακολουθούσαν να περιορίζουν αυστηρά τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες οι γυναίκες μπορούσαν να ζητήσουν τερματισμό της κύησης.

Στις 22 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις εμβρυϊκών ανωμαλιών ήταν αντισυνταγματικές και ότι ο τερματισμός της κύησης θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή εάν η υγεία της μητέρας κινδυνεύει.

Ο περιπτώσεις αυτές αποτελούσαν μόνο περίπου το 2% από το ποσοστό των αμβλώσεων κατά τη στιγμή της απόφασης. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021.

Τον περασμένο χρόνο, τουλάχιστον 460 Πολωνές που ήθελαν να κάνουν άμβλωση ενώ βρισκόταν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης ταξίδεψαν στην Αγγλία, σύμφωνα με το AWB, όπου η έκτρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και την 24η εβδομάδα (της κύησης) και πέρα ​​από αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι έχει βοηθήσει γυναίκες να ταξιδέψουν από την Πολωνία στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Τσεχική Δημοκρατία προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες αμβλώσεις.

Από αυτές που ζήτησαν τις υπηρεσίες της ΜΚΟ στους 12 μήνες από την ανακοίνωση της νομοθεσίας, η AWB λέει ότι τουλάχιστον 18.000 γυναίκες βοηθήθηκαν από τη θυγατρική της ομάδα Women Help Women, μια οργάνωση που διευκολύνει την ταχυδρομική πρόσβαση χαπιών άμβλωσης.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την ίδια εβδομάδα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από 14 άλλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Πολωνία αντιμετωπίζουν «ανυπολόγιστη ζημιά» λόγω της νέας νομοθεσίας.

«Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά, ειδικά σε αυτές που είναι φτωχές, ζουν σε αγροτικές περιοχές ή βρίσκονται στο περιθώριο», δήλωσε η Urszula Grycuk, συντονίστρια διεθνούς υπεράσπισης στην Ομοσπονδία Γυναικών και Οικογενειακού Προγραμματισμού (Federa) στην Πολωνία, μία από τις τις ομάδες που συνέβαλαν στην έκθεση.

Η Mara Clarke, η ιδρύτρια του AWB, είπε στον Guardian ότι «Βλέπουμε περισσότερες γυναίκες με εμβρυϊκές ανωμαλίες (να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας)  από τότε που άλλαξε ο νόμος. Ακούμε από τους χρήστες των υπηρεσιών μας ότι η σοβαρότητα της εμβρυϊκής ανωμαλίας υποβαθμίζεται από τους γιατρούς και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί καθυστερούν εσκεμμένα τη διάγνωση έτσι ώστε οι γυναίκες να δυσκολεύονται περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε άμβλωση».

Οι αμβλώσεις ελέγχονταν πάντα αυστηρά στην Πολωνία και απαγορεύονταν μέχρι το 1932, όταν ο νόμος άλλαξε ώστε να επιτρέπεται η νόμιμη άμβλωση για ιατρικούς λόγους ή σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφαση του Οκτωβρίου 2020 είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα εθνικών διαμαρτυριών, με χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια σε όλη τη χώρα ντυμένα στα μαύρα να βγαίνουν στους δρόμους σε μια εθνική απεργία.

Υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της νέας νομοθεσίας στη Βαρσοβία.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υιοθέτησαν εξάχρονη με νανισμό και διαπίστωσαν ότι είναι ενήλικη- Η πρωτοφανής ιστορία που έγινε ντοκιμαντέρ

Διεθνή / Natalia Grace: Η γυναίκα με νανισμό που κατηγορήθηκε ότι παρίστανε το παιδί απαντά για πρώτη φορά

Η πρωτοφανής ιστορία της έγινε ντοκιμαντέρ - Η δικαστική διαμάχη με την "οικογένειά" της, η αλήθεια περί ψυχοπάθειας και η απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της εκδοχή
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ