Πολ Μέισον: Πώς έμπλεξε ο «φίλος» του Γιάνη Βαρουφάκη σε συνωμοσία προπαγάνδας;

Πολ Μέισον: Πώς έμπλεξε ο «φίλος» του Γιάνη Βαρουφάκη σε συνωμοσία προπαγάνδας; Facebook Twitter
0

Mηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν σε αμερικανικό ιστότοπο, φέρεται να εμπλέκουν τον Βρετανό δημοσιογράφο και άλλοτε στενή επαφή του Γιάνη Βαρουφάκη, Πολ Μέισον, σε μία επιχείρηση «σίγασης» της ιστοσελίδας The Grayzone μέσω «ανελέητης» αποδυνάμωσης (deplatformin) και «μετωπικής επίθεσης» διά της νομικής οδού. 

Κατά το site, το φημολογούμενο σχέδιο αποτελεί μέρος μιας «ευρύτερης προγραμματισμένης επίθεσης» κατά της βρετανικής αριστεράς και μέσων που απηχούσαν θέσεις και απόψεις αυτού του χώρου για τον πόλεμο.

Το Grayzone καταγγέλλει πως ο Μέισον είχε εμπλακεί σε μια κακόβουλη μυστική εκστρατεία με στόχο «να επιστρατεύσει το βρετανικό κράτος και φιλικά, αποκομμένα μέλη των μυστικών υπηρεσιών για να υπονομεύσει, να λογοκρίνει και ακόμα και να διώξει ποινικά διαφωνούντες που τάσσονται κατά του πολέμου

Ο Μέισον είχε εργαστεί στο παρελθόν για το Channel 4 και τον Guardian, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε πρόσβαση και επαφή με Έλληνες πολιτικούς, καταγράφοντας την διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές σε ένα ντοκιμαντέρ δικής του παραγωγής με τίτλο This is a Coup, «Αυτό είναι πραξικόπημα»

Ο Μέισον είχε ένα άτυπο «ελευθέρας» την περίοδο που γύρισε το ντοκιμαντέρ. Οι αποκαλύψεις του The Grayzone προκαλούν τώρα και την αντίδραση του αλλοτινού κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη (βλ. παρακάτω ανακοίνωση). 

«Οι ακροαριστεροί αποστάτες ακαδημαϊκοί είναι αυτοί που κυνηγάω»

Σε ένα email που παρουσίασε The Grayzone, ο Μέισον φέρεται να εστιάζει σε μία «μόνιμη επιχείρηση διάψευσης» με στόχο την απαξίωση του ιστότοπου. Σε ένα άλλο email, ο γνωστός δημοσιογράφος δηλώνει  πως «οι ακροαριστεροί αποστάτες ακαδημαϊκοί είναι αυτοί που κυνηγάω», και στη συνέχεια τονίζει με ιδιαίτερη ένταση πως ένας από τους φόβους του είναι μια αναδυόμενη «αριστερή αντιιμπεριαλιστική ταυτότητα», η οποία «θα είναι ελκυστική επειδή ο φιλελευθερισμός δεν ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει».

Πολ Μέισον Facebook Twitter

Το κόλπο

Ο Μέισον φέρεται να συνεργάστηκε με τον Αμίλ Καν, «ιδρυτή μίας σκιώδους εταιρείας πληροφοριών», που ονομάζεται Valent Projects, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Στα emails που διέρρευσαν, ο Καν φέρεται να προτείνει στον Μέισον ένα κόλπο που θα κάνει «καταγέλαστο» το Grayzone.

«Ποιος είναι ο Καν;»

Στο παρελθόν, το The Grayzone είχε κατηγορήσει τον Καν πως είχε εκτεταμένη εμπλοκή «στον βρώμικο πόλεμο της Συρίας», κατά τη διάρκεια του οποίου «παρείχε συμβουλές δημοσίων σχέσεων σε τζιχαντιστικές ομάδες, εκπαίδευσε αντικυβερνητικούς ακτιβιστές σε στρατηγικές επικοινωνίας και επέβλεπε μυστικά κολεκτίβες δημοσιογράφων που υποστηρίζονταν από ξένες κυβερνήσεις. Στόχος του ήταν να κατακλύσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με προπαγάνδα υπέρ της αντιπολίτευσης, να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ και να προετοιμάσει το έδαφος για την αλλαγή καθεστώτος.»

«Αυτό το ηθικά αμφίβολο έργο διεξήχθη για μια πληθώρα συνεργατών του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως η ARK, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον φερόμενο ως πράκτορα της MI6 Alistair Harris, και η IncoStrat, η οποία έχει κατηγορηθεί εύλογα για προπαγάνδα» για τους αντάρτες που υποστηρίζονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Σαουδάραβες. 

Η επανεφεύρεση του εαυτού του

«Μετά την αποχώρησή του από τη Μέση Ανατολή, ο Καν παρουσιάστηκε ως ειδικός στην αντιμετώπιση της "παραπληροφόρησης" και έκτοτε χρεώνει με υπέρογκα ποσά μια σειρά από μεγάλους πελάτες για τις αμφίβολες υπηρεσίες του.»

Το Grayzone κατηγορεί Καν και Μέισον ότι συνομώτησαν για να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό παραγόντων επιρροής, «συμπεριλαμβανομένου του υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, Bellingcat, το οποίο ο Μέισον περιέγραψε αποκαλυπτικά ως κανάλι εισροής πληροφοριών». 

Ένας εκ των συμμετεχόντων, που αποτελούσε σύνδεσμο μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, επικοινώνησε με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να ζητήσει συμβουλές από τη Nina Jankowicz, την έκπτωτη, πρώην επικεφαλής του τμήματος ελέγχου παραπληροφόρησης, στην υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. 

Τι απαντά ο Μέισον

Ερωτηθείς από το Grayzone, ο Πολ Μέισον σχολίασε «πλαγίως» τις αποκαλύψεις για την αλληλογραφία με τον Καν, και ισχυρίστηκε ότι ενημέρωσε την τοπική αστυνομία πως έγινε απόπειρα να χακαριστεί ο λογαριασμός του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Απέρριψε το περιεχόμενο που διέρρευσε ως «πιθανότατα επεξεργασμένο, διαστρεβλωμένο ή ψεύτικο», και διαμήνυσε ότι «δεν θα πάψει να εντοπίζει και να αντικρούει τις ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης που μεταμφιέζονται σε δημοσιογραφία». 
 

Ο «ιστός της αράχνης»

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, στις 30 Απριλίου ο Πολ Μέισον έστειλε ένα email στον Αμίλ Καν, όπου είχε συμπεριλάβει έναν «δυναμικό χάρτη με τους αριστερούς παράγοντες υπέρ του Πούτιν» που θύμιζε ιστό αράχνης, όπου τα βέλη συνέδεαν ονόματα βουλευτών με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ακτιβιστές, οργανώσεις και μειονοτικές κοινότητες της Βρετανίας. 

Πολ Μέισον Facebook Twitter

«Το ουδόλως συνεκτικό, ρατσιστικής απόχρωσης διάγραμμα συνέδεε τη ρωσική κυβέρνηση, το ρωσικό, κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RT, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τον εκατομμυριούχο της τεχνολογίας Roy Singham με έδρα το Πεκίνο, με τη "μουσουλμανική κοινότητα", τους «δικτυωμένους νεαρούς αριστερούς» και τη «μαύρη κοινότητα» μέσω μιας σειράς αριστερών οργανώσεων και στελεχών των Εργατικών, (....) χωρίς στοιχεία που να υποστηρίζουν τις διασυνδέσεις του Mason.»

Στο επίκεντρο ο Κόρμπιν

Στο επίκεντρο του διαγράμματος του Μέισον, είχε βρεθεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν.  «Όταν ο Κόρμπιν διετέλεσε ηγέτης των Εργατικών, ο Μέισον συνωμοτούσε εναντίον του ιδιωτικά, ενώ ταυτόχρονα εμφανιζόταν ως ένας από τους πιο ένθερμους δημόσιους υποστηρικτές του. Προσπάθησε επίσης να επηρεάσει τον σκιώδη καγκελάριο John McDonnell προς μια φιλοπολεμική κατεύθυνση» υποστηρίζει το The Grayzone.  Ο Καν δήλωσε ότι θα έρθει επίσης σε επαφή με τη νεοσύστατη μονάδα ψυχολογικού πολέμου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τι απαντά το ΜέΡΑ25

Για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Paul Mason ρωτήθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του Guardian, Owen Jones. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στη διαρροή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Paul Mason, την αυθεντικότητα της οποίας ο ίδιος ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει, και στην οποία φέρεται να έχει χαρτογραφήσει διάφορες αριστερές οργανώσεις στις οποίες χρεώνει φιλο-Πουτινική στάση, και τις οποίες βάζει στο στόχαστρο προσεγγίζοντας για το σκοπό αυτό μέχρι και τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε λέγοντας πως ένα από τα πράγματα που τον κάνουν να χάνει τη θέλησή του για ζωή είναι ο εμφύλιος πόλεμος εντός της Αριστεράς, και ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να είναι μέρος αυτού του εμφύλιου πολέμου. Όπως είπε τον Paul Mason τον γνωρίζει χρόνια, τον έχει υποδεχτεί στο κτήριο της ελληνικής βουλής, δούλεψαν μαζί, έκλαψαν μαζί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων λιτότητας εδώ στην Ελλάδα και είχαν διαφωνήσει έντονα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο οικονομικών γιατί ο Paul Mason υποστήριξε την παράδοση του Τσίπρα θεωρόντας ότι ο Τσίπρας δεν είχε εναλλακτική. Από την άλλη o Γιάνης Βαρουφάκης θεώρησε αυτό που έκανε ο Τσίπρας ασυγχώρητο γι’ αυτό και είχαν με τον Paul Mason μια ευγενική μεν, διαφωνία δε.

Έχοντας διαβάσει τα email που διέρρευσαν, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως αν αυτά τα email είναι πραγματικά, τότε το απεχθές ανταγωνίζεται το ποταπό. Γιατί είναι απεχθές και ποταπό να χαρτογραφήσεις τους συντρόφους σου με έναν τρόπο που παραπέμπει σε τακτικές της CIA και της NSA όταν χαρτογραφούν ανατρεπτικά στοιχεία που δημιουργούν προβλήματα στις δυνάμεις εξουσίας, και μάλιστα τοποθετώντας τον Jeremy Corbyn στο επίκεντρο, ως την αιχμή του δόρατος στην προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη αυτό είναι αρκετό. Γιατί γνωρίζει τον Jeremy Corbyn, έχουν ασκήσει ο ένας στον άλλον κριτική, αλλά είναι σύντροφοι, και υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζει καλά: ότι ο Jeremy δεν είναι υποστηρικτής του Πούτιν.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εύχεται ο Paul Mason να μην είναι μέρος μιας σκοτεινής προσπάθειας δαιμονοποίησης συντρόφων του. Ιδίως όταν είναι τόσο πρόδηλο ψέμα. Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι από τα λίγα πράγματα που κάνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να θέλει να τρέξει σε μια σπηλιά και να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Και δεν είναι πολλά αυτά που του δημιουργούν αυτή την αίσθηση.»

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ