Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Αϊτή, λόγω των «απάνθρωπων» απελάσεων

Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Αϊτή, λόγω των «απάνθρωπων» απελάσεων Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Αϊτή, ο πρεσβευτής Ντάνιελ Φουτ, παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τις «απάνθρωπες» απελάσεις χιλιάδων Αϊτινών προσφύγων. 

Η απόφαση να σταλούν πίσω άνθρωποι που διέφυγαν από τον σεισμό και την πολιτική αστάθεια είναι απάνθρωπη, κατήγγειλε ο Φουτ στην επιστολή του. 

«Δεν θα συνδεθώ με την απάνθρωπη και αντιπαραγωγική απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν χιλιάδες Αϊτινούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Αϊτή, μια χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοί μας περιορίζονται να ασφαλίζουν κτιριακά συγκροτήματα λόγω του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ένοπλες συμμορίες στον έλεγχο της καθημερινότητας», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του, προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ άρχισαν τις πτήσεις απέλασης από πόλη στο Τέξας, όπου περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί κάτω από μία γέφυρα. Περίμεναν σε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό, την ώρα που η θερμοκρασία έφτανε στους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ντόπιοι αξιωματούχοι πάσχιζαν να τους προσφέρουν τρόφιμα. 

Από την Κυριακή, οι ΗΠΑ έχουν στείλει πίσω 1.401 Αϊτινούς από τον καταυλισμό αυτό. Στην επιστολή παραίτησής του, ο Φουτ επισημαίνει ότι η Αϊτή είναι μια χώρα που έχει καταρρεύσει, η οποία «απλά δεν μπορεί να υποστηρίξει την υποχρεωτική εισροή χιλιάδων μεταναστών που επιστρέφουν, χωρίς τροφή, καταφύγιο και χρήματα, δίχως να υπάρξει μια επιπλέον ανθρώπινη τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί». 

Οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει τις απελάσεις Αϊτινών παράτυπων μεταναστών μετά τον καταστροφικό σεισμό της 14ης Αυγούστου. Όμως, τα δεδομένα άλλαξαν μετά τη συγκέντρωση των χιλιάδων ανθρώπων κάτω από γέφυρα στο Τέξας και ξεκίνησαν οι πτήσεις απελάσεων. 

Στην επιστολή του, ο Φουτ τόνισε ότι οι Αϊτινοί χρειάζονται άμεση βοήθεια και επέκρινε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τις παρεμβάσεις στην πολιτική της χώρας. Ο ίδιος είχε διοριστεί στις 22 Ιουλίου, προκειμένου να διευκολύνει την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως και τη διεξαγωγή δίκαων εκλογών, μετά τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ. 

Με πληροφορίες από ΒΒC, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ