The Onion: Το σατιρικό σάιτ κατέθεσε -στα σοβαρά- υπόμνημα στο Ανώτατο Δικαστήριο - «Σπασίκλες οι δικαστές»

The Onion: Το σατιρικό σάιτ κατέθεσε -στα σοβαρά- υπόμνημα στο Ανώτατο Δικαστήριο - «Λατίνοι σπασίκλες οι δικαστές» Facebook Twitter
0

To διάσημο σάιτ σατιρικού περιεχομένου «The Onion» κατέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη προς υπεράσπιση της παρωδίας. 

Το σατιρικό σάιτ που προσπαθεί να πείσει το κοινό του για το εξωφρενικό και είχε καταφέρει να πείσει το αναγνωστικό του κοινό, μεταξύ άλλων, το 2012 πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ψηφιστεί ως πιο σέξι άνδρας στον κόσμο, κατέθεσε υπόμνημα στο Ανώτατο Δικαστήριο προς υπεράσπιση ενός άνδρα που συνελήφθη και διώκεται επειδή κορόιδεψε αστυνομικούς στα social media. 

«Ως οι κορυφαίοι παρωδοί του πλανήτη, οι συντάκτες του The Onion έχουν ίδιον όφελος να εμποδίζουν τις πολιτικές αρχές να φυλακίζουν χιουμορίστες» αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι δικηγόροι τού σάιτ, γνωστοποιώντας πως «το υπόμνημα αυτό υποβλήθηκε ώστε να μετριαστεί τουλάχιστον ενδεχόμενη μελλοντική τους ποινή».

Το δικόγραφο δεν κρατά ακριβώς τα προσχήματα, αποκαλώντας τους ομοσπονδιακούς δικαστές «Λατίνους σπασίκλες».  

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα σατιρίζεται το αμερικανικό νομικό σύστημα για τη χρήση λατινικών φράσεων, με την υποσημείωση πως το λατινικό μότο του The Onion είναι «Tu stultus es» - που μεταφράζεται «είσαι χαζός». «Το ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα στελεχώνεται εξ ολοκλήρου από λατίνους σπασίκλες» γράφει ο δικηγόρος του ιστοτόπου, Στέφεν βαν Στέμπβοορτ, σημειώνοντας πως «οι δικαστές ψυθιρίζουν γλυκά στο αυτί των συζύγων τους "stare decisis"». 

Το υπόμνημα είναι διανθισμένο με δραματικότητες, σαρκασμούς, υπερβολές και φυσικά χαρακτηρισμούς. 

Με τον ισχυρισμό πως το αναγνωστικό κοινό του φτάνει τα 4,3 τρισεκατομμυρια ανθρώπους, στο υπόμνημα το σάιτ περιγράφεται ως «ο πιο ισχυρός και επιδραστικός οργανισμός στην ανθρώπινη ιστορία». Απασχολεί 350.000 στα γραφεία του και «τα στρατόπεδα χειρωνακτικής εργασίας», «κατέχει και λειτουργεί την πλειονότητα των υπερωκιάνειων ναυτιλιακών γραμμών, βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος σε θέματα αποψίλωσης δασών και υπαίθριων εξορύξεων και περήφανα διενεργεί δοκιμές σε εκατομμύρια ζώα ημερησίως». 

«Το The Onion δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε μια απόφαση που απειλεί να ξεκοιλιάσει μια μορφή ρητορικής που υπάρχει εδώ και χιλιετίες, που είναι ιδιαίτερα ισχυρή στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και που, από καθαρή σύμπτωση, αποτελεί το λόγο του μισθού των συντακτών του The Onion» αναφέρεται στο δικόγραφο που συνέταξε ο δικηγόρος του ιστοτόπου, Στέφεν βαν Στεμπβόορτ. 

Αφορμή στάθηκε ο Άντονι Νόβακ στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για την σατιρική σελίδα του στο Facebook όπου παρωδούσε τους αστυνομικούς. Ο Νόβακ συνελήφθη και προφυλακίστηκε ενώ αθωώθηκε στη δίκη του. 

Ο ίδιος κατέθεσε αγωγή κατά των αστυνομικών που τον συνέλαβαν, αλλά και την πόλη της Πάρμα του Οχάιο, υποστηρίζοντας πως παραβιάστηκαν τα συνταγματικά του δικαιώματα. 

Ωστόσο, το ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε πως οι αστυνομικοί έχουν «νόμιμη ασυλία» έναντι της αγωγής, την οποία απέρριψε. 

Με πληροφορίες από Associated Press/Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ