To ομοφοβικό σκάνδαλο της Φιλιππούπολης - Η πολιτιστική πρωτεύουσα 2019 διχάζεται από ακραίους εθνικιστές

To ομοφοβικό σκάνδαλο της Φιλιππούπολης - Η πολιτιστική πρωτεύουσα 2019 διχάζεται από ακραίους εθνικιστές Facebook Twitter
0

Η Πλόβντιβ στη Βουλγαρία, γνωστή ως Φιλιππούπολη, μια από τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2019, έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο ομοφοβίας που προκαλεί αντιδράσεις και διχάζει την πόλη.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι στο δημοτικό συμβούλιο, προσπαθούν να απομακρύνουν την επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής εξαιτίας μιας έκθεσης φωτογραφίας που είναι αφιερωμένη στην LGBT κοινότητα.

Αξιωματούχοι της βουλγαρικής πόλης, η οποία φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων ως ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα του 2019, δήλωσαν ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η έκθεση "Balkan Pride" που θα ανοίξει τις πύλες της τον Ιούλιο.

«Δεν θέλουμε να το κάνουν. Και θα τους σταματήσουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά και, αν χρειαστεί και τα παράνομα, μέσα», δήλωσε ο Alexander Sidi, βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος VMRO.

Τη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα συστήσει την απομάκρυνση της επικεφαλής πολιτιστικών, Svetlana Kuyumdzhieva. Με την κίνηση αυτή ελπίζουν να αναγκάσουν τον δήμαρχο της πόλης να δράσει.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από gay pride events που έλαβαν μέρος σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, συν μια συναυλία και ένα φόρουμ συζήτησης. Είναι οργανωμένη από το ίδρυμα Glas, μια ομάδα δικαιωμάτων LGBT.

«Αυτό θα είναι το ίδιο με την πραγματοποίηση παρέλασης ομοφυλόφιλων στο Πλόβντιβ», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Borislav Inchev από το VMRO-Plovdiv.

«Είμαι πολύ περίεργος τι θα συμβεί αν ένας δάσκαλος έκανε ένα λάθος και έστελνε τους μαθητές του για να δουν την έκθεση. Τι θα δουν; Πώς θα το εξηγήσει;», ισχυρίζεται.

Η Kuyumdzhieva δήλωσε ότι η παρέμβαση των τοπικών συμβούλων ήταν μια άσχημη πρόκληση, σημειώνοντας ότι το έργο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας του πολιτισμού απαιτούσε εγγύηση για μη πολιτική παρέμβαση. «Αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τη φήμη και την εικόνα που χτίζουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Μια τέτοια παρέμβαση στο πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως διάκριση και λογοκρισία», είπε στον Guardian.

Το VMRO, ένα από τα τρία υπερεθνικιστικά κόμματα στην κυβέρνηση, έχει κερδίσει τη δημόσια υποστήριξη από 21 από τα 50 μέλη του δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του τοπικού συνασπισμού United for Plovdiv.

«Το Πλόβντιβ είναι συντηρητική πόλη. Άλλα έργα θα έπρεπε να είχαν αποτελέσει προτεραιότητα», δήλωσε στέλεχος του United και ισχυρίστηκε ότι, ενώ υποστήριζε την απομάκρυνση της Kuyumdzhieva, το κύριο πρόβλημα ήταν η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη δαπάνη δημόσιου χρήματος και όχι το περιεχόμενο της έκθεσης.

Υπάρχουν ανησυχίες για την αύξηση της ομοφοβίας στη Βουλγαρία. Μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο έδειξε ότι μόνο ένας στους τρεις Βούλγαρους δεν θα ενοχλούνταν εάν ο γείτονάς τους ήταν ομοφυλόφιλος.

Τον Μάρτιο ένας άνθρωπος μπήκε στο Rainbow Hub στη Σόφια, το πρώτο κοινοτικό κέντρο LGBT στη χώρα, και το βανδάλισε ενώ μια ακόμη επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή.

To ομοφοβικό σκάνδαλο της Φιλιππούπολης - Η πολιτιστική πρωτεύουσα 2019 διχάζεται από ακραίους εθνικιστές Facebook Twitter
Το γκράφιτι κατά της έκθεσης

Νωρίτερα αυτό το έτος σημειώθηκαν δύο επιθέσεις εναντίον γυναικών που ήταν ζευγάρι στη Σόφια. Τον περασμένο μήνα γκράφιτι που έγραφε «Όχι στην ομοφυλοφιλική προπαγάνδα στο Πλόβντιβ».

Η οργάνωση που στηρίζει την έκθεση δήλωσε ότι θα βρει έναν τρόπο να την ανοίξει.

«Οι πολιτικοί φαίνεται να μην κατανοούν το περιεχόμενο ενός πολιτισμικού προϊόντος και δεν καταλαβαίνουν ότι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του πολιτισμού δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί και να γεμίσει με πληγές», δήλωσαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ