Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να επιβάλει εκ νέου μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, με στόχο την επιβράδυνση της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

 

Παράλληλα επεκτείνεται μέχρι τις 6 Νοεμβρίου η υποχρέωση της επίδειξης ενός υγειονομικού πάσου ή πρόσφατου αρνητικού τεστ σε δημόσιους χώρους, όπως μουσεία, γυμναστήρια κ.λπ, είπε ο Ρούτε.

 

Τα κρούσματα στην Ολλανδία αυξάνονται εδώ και ένα μήνα μετά την άρση των περισσότερων μέτρων κοινωνικής απόστασης στα τέλη Σεπτεμβρίου, φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

 

Αυτό ανάγκασε πολλά νοσοκομεία να περικόψουν ξανά την τακτική περίθαλψη, για να δημιουργήσουν χώρο για επείγοντα περιστατικά COVID-19.


Ο Ρούτε σε τηλεοπτική του συνέντευξη κάλεσε όλους τους Ολλανδούς, εμβολιασμένους και μη, να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να παραμείνουν στο σπίτι εάν έχουν συμπτώματα πιθανής μόλυνσης.

 

«Η δική μας συμπεριφορά είναι ζωτικής σημασίας, ένα πολύ μεγάλο μέρος της πολιτικής μας για τον κορωνοϊό εξαρτάται από αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Οι μάσκες επιστρέφουν σε καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ ενθαρρύνεται παράλληλα η τηλεργασία. Οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο.

 

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν την Τρίτη ενισχυτικά εμβόλια για τον COVID-19 για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Περίπου το 84% του ολλανδικού ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

 

Από την Τρίτη, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% ανά εβδομάδα με περισσότερες από 300 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα, πλησιάζοντας τα ανώτερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Ιούλιο του 2021 και τον Δεκέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

 

Η πίεση στα νοσοκομεία προκαλεί άμεση ανησυχία, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 31% την περασμένη εβδομάδα, με τους μη εμβολιασμένους ασθενείς να αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες νοσηλείες.

 

Με πληροφορίες του Rueters