Η Οκλαχόμα ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις

Η Οκλαχόμα ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το νομοθετικό σώμα της Οκλαχόμα ενέκρινε χθες ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις από το στάδιο της «γονιμοποίησης» ενώ επιτρέπει σε ιδιώτες να μηνύσουν τους παρόχους αμβλώσεων που «εν γνώσει τους» κάνουν ή προκαλούν άμβλωση σε έγκυο.

Πρόκειται για ένα από τα αυστηρότερα νομοσχέδια για τις αμβλώσεις και αποτελεί ξεκάθαρη απειλή των προστασιών που χορηγήθηκαν στην υπόθεση ορόσημο του 1973 Roe v. Wade, με τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων της άμβλωσης να ορκίζονται να ασκήσουν έφεση εάν περάσει σχετικός νόμος.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει τις αμβλώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, με εξαιρέσεις για ιατρικά επείγοντα περιστατικά ή εάν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης ή αιμομιξίας και έχει αναφερθεί στις αρχές.

Το νομοσχέδιο HB 4327 ορίζει τη «γονιμοποίηση» ως «τη σύντηξη ενός ανθρώπινου σπερματοζωαρίου με ένα ανθρώπινο ωάριο».

Αν και το νομοσχέδιο θεωρεί ότι η εγκυμοσύνη ξεκινά από τη γονιμοποίηση και όχι την εμφύτευση, δεν περιορίζει τη χρήση μορφών αντισύλληψης που εμποδίζουν την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η άμβλωση «δεν περιλαμβάνει τη χρήση, τη συνταγογράφηση, τη χορήγηση, την προμήθεια των χαπιών της επόμενης ημέρας ή οποιουδήποτε άλλου είδους αντισύλληψης ή επείγουσας αντισύλληψης».

Η Wendi Stearman, εμπνεύστρια του νομοσχεδίου, είπε στο CNN μετά την ψήφισή του ότι «Στόχος μας είναι να αποθαρρύνουμε τις αμβλώσεις, όχι την αντισύλληψη».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Οκλαχόμα ενέκρινε το νομοσχέδιο με ψήφους 73-16 και τώρα βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης και υπογραφής από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Kevin Stitt, ο οποίος έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να υπογράψει κάθε νομοσχέδιο που περιορίζει τις αμβλώσεις. 

Μόνο φέτος, ο Stitt υπέγραψε σε νόμο δύο αμφιλεγόμενα μέτρα για τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός που βασίζεται σε νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις, ο οποίος επιτρέπει στους ιδιώτες να αναλάβουν αστική αγωγή κατά των παρόχων αμβλώσεων για την επιβολή του νόμου.

Τον Απρίλιο, ο κυβερνήτης υπέγραψε μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων σε νόμο που καθιστά παράνομη τη διενέργεια αμβλώσεων στην πολιτεία, με εξαίρεση μόνο σε περίπτωση έκτακτης ιατρικής ανάγκης.

Η Alexis McGill-Johnson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Planned Parenthood Federation of America, δήλωσε την Πέμπτη ότι, εάν ο Stitt υπογράψει το νομοσχέδιο, «η Οκλαχόμα θα είναι η πρώτη πολιτεία στη χώρα που θα απαγορεύσει τελείως την άμβλωση».

«Όση λίγη πρόσβαση σε αμβλώσεις έχει απομείνει στην πολιτεία θα εξαφανιστεί και η κρίση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς της Οκλαχόμα και εκείνοι που εξαρτώνται από την πρόσβαση στην πολιτεία θα επιδεινωθεί», είπε, προσθέτοντας ότι η ομάδα θα κινηθεί νομικά κατά της απαγόρευσης εάν έχει υπογραφεί σε νόμο.

Με πληροφορίες του CNN/New YorkTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ