Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν το στρες στην ανάσα και τον ιδρώτα του ανθρώπου

Σκύλος μυρίζει Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη μελέτη
0

Οι σκύλοι για μία ακόμη φορά αποδεικνύονται ιδιαίτερα ικανοί στο να «διαβάζουν» το πώς νιώθουμε. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορούν να μυρίσουν το στρες στην ανάσα και τον ιδρώτα του ανθρώπου. 

Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να εντοπίσει με την όσφρηση πότε κάποιος χαίρεται, ή φοβάται. Τώρα, οι σκύλοι που συμμετείχαν στην έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Queen's University Belfast, μπόρεσαν να διακρίνουν πότε κάποιος ήταν στρεσαρισμένος. 

Στην έρευνα μετείχαν άνθρωποι και σκύλοι. Αρχικά, οι επιστήμονες πήραν δείγματα ανάσας και ιδρώτα από τους ανθρώπους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να εκτελέσουν μία δύσκολη μαθηματική άσκηση και η δειγματοληψία επαναλήφθηκε. Επίσης, οι μετέχοντες δήλωσαν το επίπεδο του στρες τους και μετρήθηκε η πίεση και ο σφυγμός. 

Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν το στρες στην ανάσα και τον ιδρώτα του ανθρώπου Facebook Twitter

Από τους μετέχοντες, 36 δήλωσαν ότι ένιωθαν στρεσαρισμένοι και υπήρξε άνοδος της αρτηριακής πίεσης. Τα δείγματα των συγκεκριμένων, παρουσιάστηκαν σε 20 σκύλους, μαζί με δύο άλλα κενά δείγματα. 

Τα ζώα έπρεπε να επιλέξουν το σωστό δείγματα, τουλάχιστον 7 στις 10 φορές, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Στο δεύτερο στάδιο πέρασαν τέσσερις σκύλοι. Αυτοί κλήθηκαν να μυρίσουν τα δείγματα της πρώτης φάσης, μαζί με εκείνα του ίδιου ανθρώπου που είχαν συλλεχθεί πριν από την εκτέλεση της μαθηματικής άσκησης (και άρα πριν από την αύξηση του επιπέδου στρες) και ένα κενό. 

Οι σκύλοι έπρεπε να επιλέξουν τη μυρωδιά του στρες, κάτι που κατάφεραν στο 93,8% των δοκιμών. Κάτι που δείχνει πως η οσμή του στρες ήταν αρκετά διαφορετική σε σύγκριση με το αρχικό δείγμα, σημείωσε η Κλάρα Γουίλσον που ήταν επικεφαλής της έρευνας. 

Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση σκύλων θεραπείας. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ